Στην κάλπη θα λυθούν οι διαφορές

Στην κάλπη θα λυθούν οι διαφορές

efsyn.gr
Εσωκομματικές εκλογές στο Δημοκρατικό κόμμα για την ανάδειξη νέου ηγέτη επιθυμεί ο Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να αντιμετωπίσει στην κάλπη τους πολλούς επικριτές του από την κεντροαριστερά.

Ο Ρέντσι, που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Δεκέμβριο μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα που προκήρυξε για την έγκριση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, πιέζει για πρόωρες εκλογές φέτος το καλοκαίρι, θεωρώντας ότι όσο το γρηγορότερο κινηθεί η διαδικασία, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να κατακτήσει πάλι την εξουσία.

Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκεί για εθνικές εκλογές βρίσκει αντίθετους πολλούς μέσα στο κόμμα του που του ζητούν να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ένα αξίωμα που κατέχει από τον Δεκέμβριο του 2013.

«Πιστεύω ότι είναι κοινή λογική να αποδεχθεί κανείς την ιδέα να συγκληθεί συνέδριο πριν τις εθνικές εκλογές. Ένας κύκλος κλείνει στην κορυφή του ΔΚ» φέρεται να είπε ο Ρέντσι σε βουλευτές του κόμματος, αναφερόμενος στο συνέδριο εκλογής νέας ηγεσίας.

Δεν είναι δικό του θέμα να αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές, τόνισε, παρότι λέγεται ότι ο ίδιος επιθυμεί να γίνουν τον Ιούνιο και όχι με τη λήξη της θητείας της Βουλής στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Είναι σημαντικό το κόμμα να είναι έτοιμο εγκαίρως για την εθνική αναμέτρηση, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, αν και όπως αναφέρει το Reuters, δεν πρότεινε ημερομηνία για τη διοργάνωση του κομματικού συνεδρίου.

Σύμμαχός του ωστόσο είπε στο Reuters ότι η επιδίωξή του είναι να στηθούν κάλπες τον Απρίλιο.

Για να εντείνει δε τις πιέσεις, αναφέρουν ιταλικές εφημερίδες, είναι πιθανό να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ανοίγοντας έτσι επίσημα την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών.

Πηγή από το περιβάλλον του Ρέντσι είπε στο Reuters ότι ιδιωτικές σφυγμομετρήσεις έχουν δείξει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα κερδίσει εύκολα τους πιθανούς αντιπάλους του, όπως τον Μισέλ Εμιλιάνο, κυβερνήτη της νότιας περιφέρειας της Πούλια, που υποστηρίζει ότι το κόμμα έχει γείρει πολύ δεξιά τα τελευταία χρόνια.

«Εάν κάποιος άλλος κερδίσει θα είμαι ο πρώτος που θα τον συγχαρεί», φέρεται να είπε ο Ρέντσι. «Η μεταξύ μας αναμέτρηση θα είναι συναρπαστική».