Η δημοσκοπική πρωτιά του Βίλντερς και οι φόβοι ενός Nexit

Η δημοσκοπική πρωτιά του Βίλντερς και οι φόβοι ενός Nexit

efsyn.gr
Την ίδια ώρα που τα αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις του κόμματος του ακροδεξιού και αντι-ισλαμιστή Χέερτ Βίλντερς εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου, δημιουργούν σοβαρό κλίμα ανησυχίας, ότι αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα επιχειρήσει έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. με τις δηλώσεις του, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από τις μουσουλμανικές οργανώσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια της πρώτης επίσημης προεκλογικής του εκδήλωσης εν όψει της 15ης Μαρτίου, ο Χέερτ Βίλντερς κατηγόρησε τους Μαροκινούς μετανάστες που ζουν στη χώρα ότι ευθύνονται για την εγκληματικότητα, πράγμα που έχει κάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Όπως είπε, η Ολλανδία είναι «ανασφαλής» εξαιτίας των «Μαροκινών αποβρασμάτων».

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του συνδέσμου μουσουλμανικών οργανώσεων στη χώρα, «Κέντρο Επικοινωνίας και Διαχείρισης Μουσουλμανικών Οργανώσεων», Εμπουμπεκίρ Οζτούρε, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βίλντερς «απολύτως κατακριτέες» και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε αναμένεται να είναι η τελευταία», που κάνει τέτοιες δηλώσεις και χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα ο Βίλντερς.

Άλλωστε, ο ακροδεξιός ηγέτης πριν από ένα χρόνο είχε καταδικαστεί «για προπαγάνδα μίσους και φυλετική διάκριση» διότι στη διάρκεια των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, είχε επιτεθεί ξανά εναντίον των Μαροκινών μεταναστών. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για πολιτική δίωξη.

Και αν κάνει κυβέρνηση;
Δεδομένου ότι ο Βίλντερς εντείνει την αντιευρωπαϊκή του επιχειρηματολογία εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δημοσκοπήσεις των φέρνουν να προηγείται με σημαντική διαφορά έναντι των αντιπάλων του, στην Ολλανδία -αλλά και στην Ε.Ε.- είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν και δύσκολα θα βρεθεί κόμμα που θα θελήσει να συνεργαστεί με τον Βίλντερς, αφού καταδικάζουν την ακροδεξιά ρητορική του, ο κίνδυνος να πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις -για μια ακόμη φορά, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή Τραμπ- η ανησυχία είναι έκδηλη.

Ο ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας Βίλντερς φωνάζει ότι η Ολλανδία «πρέπει να ξαναγίνει ανεξάρτητη. Να φύγουμε λοιπόν από την Ε.Ε.», την οποία χαρακτηρίζει «κάτι όπως η παλιά Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία αναπόφευκτα θα σταματήσει να υπάρχει».

Επίσης, οι Ολλανδοί πολλές φορές μέσω δημοψηφισμάτων έχουν απορρίψει πολιτικές και μέτρα που υιοθετούν τα όργανα της Ε.Ε.

Ο βασικός φόβος είναι η οικονομία, αφού η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνδέεται άμεσα με το εμπόριο και το λιμάνι του Ρότερνταμ, ίσως το πιο μεγάλο από άποψη οικονομικής δραστηριότητας στον κόσμο που δίνει δουλειά με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε περισσότερους από 180.000 ανθρώπους, ενώ μόνο το 2016 είχε κέρδη ύψους εκατ. ευρώ.

Για τον υπεύθυνο στρατηγικής του λιμανιού, Michiel Nijdam, το λιμάνι και η χώρα κατά συνέπεια είναι τόσο εξαρτημένα από το ενδοκοινοτικό εμπόριο, που η νίκη ενός κόμματος που θα έφερνε την Ολλανδία εκτός Ε.Ε. θα είχε συνταρακτικές συνέπειες για τη χώρα.

«Οι συνέπειες θα είναι οι αντίθετες από αυτές της δημιουργίας της Ε.Ε.», λέει στο Associated Press.

«Δεν θα μπορούμε να οργανώσουμε τον εφοδιασμό μας σε όλη τη χώρα, ίσως επηρεαστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε όλη τη χώρα, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν σε άλλα λιμάνια».

Πάντως, όσο και αν ο Βίλντερς διαφωνεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία, λέγοντας ότι θα ωφεληθεί από τα ανοίγματα σε άλλες αγορές, τα σενάρια ενός Nexit (Netherlands + Exit) είναι μάλλον σκοτεινά.

Η ολλανδική τράπεζα Rabobank σε έκθεσή της αναλύει τέσσερις πιθανές εκδοχές για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της χώρας, όλες αρνητικές.

Η πιο ακραία βλέπει το λιμάνι του Ρότερνταμ τόσο άδειο ώστε να μετατραπεί σε «περιοχή προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος», ενώ η πιο ήπια μεγάλη οικονομική ύφεση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο οικονομολόγος της Rabobank, Elwin de Groot, τονίζει ότι είναι τόσο συνδεδεμένο το Ρότερνταμ με όλη την αλυσίδα ανεφοδιασμού της Ε.Ε. με προϊόντα, λέγοντας ότι «είμαστε σαν τον επίκεντρο ενός ιστού μια αράχνης εφοδιασμού».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι επιπτώσεις θα είχαν οι εμπορικοί περιορισμοί που θα έφερνε» το Nexit, τονίζει.