ΟΗΕ: Οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας δεν οδηγούν σε λύση

ΟΗΕ: Οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας δεν οδηγούν σε λύση

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Με δεδομένο ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της, δεν συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό υποστήριξε ο Ίντρις Τζαζάιρι, ερευνητής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξηγώντας πώς οι κυρώσεις επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ότι «θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τον λαό της Βενεζουέλας, ο οποίος ήδη υποφέρει από τον φοβερό πληθωρισμό και την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων».

Μάλιστα, κάλεσε «όλες τις χώρες να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων εκτός εάν αυτές έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως απαιτείται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ κρατών για να εξευρεθούν λύσεις «στις μεγάλες και πραγματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.

Εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που ταλανίζουν τη χώρα από τοην 1η Απριλίου, που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 125 άνθρωποι, και από τα δύο στρατόπεδα.

Ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος οκτώ αξιωματούχων της Βενεζουέλας που διαδραμάτισαν ρόλο στη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει στο στόχαστρο τον ζωτικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, υπάρχει διεθνής κατακραυγή, καθώς η Συντακτική Συνέλευση, που άρχισε τις εργασίες πριν από μία εβδομάδα, αναμένεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα δίνοντας ευρύτερες εξουσίες στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας κάνουν συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ενώ έχουν συλλάβει αυθαίρετα 5.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Έκθεση, πάντως, που έχει επικριθεί για μονομέρεια, διότι δεν εξηγεί τους θανάτους υποστηρικτών του προέδρου Μαδούρο.