Ακόμη ένα σκάνδαλο έριξε την κυβέρνηση της Ισλανδίας

Ακόμη ένα σκάνδαλο έριξε την κυβέρνηση της Ισλανδίας

«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε, προκηρύσσω εκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Μπιάρνι Μπενέντικσον ανακοινώνοντας την πτώση της κυβέρνησής του. Ο λόγος, ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πατέρα του και έναν καταδικασμένο παιδόφιλο.

Ο κυβερνητικός σχηματισμός της Ισλανδίας άντεξε μόλις εννέα μήνες, ενώ και οι προηγούμενες εκλογές είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.

Το κεντροδεξιό κόμμα «Λαμπρό Μέλλον» (το οποίο στήριζε τον συνασπισμό με το «Κόμμα Ανεξαρτησίας») ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι υπήρξε «ζήτημα εμπιστοσύνης» και για τον λόγο αυτό αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι το γεγονός ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού κατηγορείται πως βοήθησε έναν καταδικασμένο παιδόφιλο να κάνει αίτηση ώστε να αποκατασταθεί η φήμη του και να έχει το δικαίωμα να ψάξει για δουλειά. Πρόκειται για έναν νόμο στο σύστημα της Ισλανδίας που δίνει αυτό το δικαίωμα σε κάποιους κρατούμενους που έχουν εκτίσει την ποινή τους για ένα σοβαρό έγκλημα.

Το 2004 ο Χιάλτι Σίγουργιον Χάουκσον καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια για βιασμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο βίαζε  τη θετή του κόρη σχεδόν κάθε μέρα για περίπου δώδεκα χρόνια.

Το όνομα του πρωθυπουργού Μπενέντισκον, πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας, είχε εμπλακεί και στα Panama Papers, όταν και κατηγορήθηκε ότι είχε μερίδιο σε εταιρεία που είχε της βάση της στις Σεϋχέλες.

Η Ισλανδία, βρέθηκε για αρκετά χρόνια στη δίνη της κρίσης όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν το 2008.

efsyn.gr