Βουλευτικές εκλογές στις 4 Μαρτίου στην Ιταλία

Βουλευτικές εκλογές στις 4 Μαρτίου στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε το διάταγμα για τη διάλυση Βουλής και Γερουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές την άνοιξη. Ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο τρίτος κατά σειρά πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το Δημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε την ελπίδα για μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία «για το καλό των πολιτών δεν θα επικρατήσουν φοβικά σύνδρομα».

Πρωθυπουργοί της κυβέρνησης που αποχωρεί πριν από τον Τζεντιλόνι ήταν αρχικά ο Ενρίκο Λέτα, ο οποίος εκτοπίστηκε στη συνέχεια από τον Ματέο Ρέντσι. Ο τελευταίος, παραιτήθηκε όταν απέτυχε να πείσει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθούσε και έχασε το σχετικό δημοψήφισμα.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα φέρει μια κατακερματισμένη Βουλή, η προεκλογική εκστρατεία δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται διαιρεμένο και με πολλά προβλήματα μετά την αποχώρηση Ρέντσι από την πρωθυπουργία, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκρούεται στον χώρο της Δεξιάς με τη Λίγκα του Ματέο Σαλβίνι, που έχει υιοθετήσει αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική.

Επίσης, αστάθμητος παράγων είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του δημοφιλούς και λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο, που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

efsyn.gr