Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Τραμπ;

Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Τραμπ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε, σήμερα, σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τα σύνορα των ΗΠΑ.  Στο διάγγελμα του από το Ρόουζ Γκάρντεν, ο Τραμπ δήλωσε ότι υπογράφει τη σχετική απόφαση για να προστατεύσει τη χώρα του από «τη ροή ναρκωτικών, εγκληματιών και παράνομων μεταναστών, που έρχονται από τα νοτιοδυτικά σύνορα του Μεξικού», κάνοντας λόγο για «σοβαρότατη απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Τι σημαίνει, άραγε, η κατάσταση της «εξαίρεσης», ή αλλιώς της έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος;

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στα κρατικά όργανα τα πάντα. Επιτρέπει ακόμα και τον φόνο των άτυχων μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα με το Μεξικό. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζει τις απελπισμένες ψυχές πλήρως απογυμνωμένες από κάθε δικαίωμα, παραπέμποντας στον homo sacer, τον δούλο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τον οποίο ο καθένας μπορούσε να σκοτώσει ατιμωρητί. Η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» σημαίνει ότι έχουμε μία δημοκρατία υπό περιορισμό. Κυριολεκτικά μία άρση των αρχών που διέπουν κάθε δημοκρατία.

Ο περιορισμός της δημοκρατίας και των ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων είναι ένας από τους στόχους των σημερινών νεοφιλελεύθερων εξουσιών, που περιορίζουν τη δημοκρατία γιατί τη θεωρούν αντιπαραγωγική. Γι αυτό αναστέλλουν το ίδιο το Σύνταγμα. Πρόκειται για την αναστολή του κανονικού νομικού συστήματος. Αυτή η κατάσταση παρέχει τη δυνατότητα της ατιμωρησίας, και της λειτουργίας σε μια ζώνη ακαθοριστίας στην οποία οι κανονικοί νομικοί περιορισμοί και προστασίες δεν ισχύουν πια.

Ο νόμος δεν προσφέρει καμία προστασία απέναντι στη λειτουργία της κρατικής εξουσίας. Η αυθαιρεσία των κρατικών οργάνων γίνεται νόμος. Γι’ αυτό ο χώρος της εξαίρεσης και της «έκτακτης ανάγκης» νομιμοποιεί την ασύμμετρη κρατική βία εναντίον ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους, που θέλουν να σώσουν τα παιδιά τους, να σωθούν και οι ίδιοι.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, όλες σχεδόν οι χώρες της Δύσης έχουν επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τον περιορισμό της δημοκρατίας στο όνομα της τρομοκρατίας, στο όνομα της ασφάλειας. Η ασφάλεια προσφέρεται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των πολιτών (όχι μόνο των μεταναστών).

Πολλές φορές οι ίδιες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις ενισχύουν τον φόβο, διογκώνουν τεχνητά την ανασφάλεια μέσω των ελεγχόμενων μίντια, προκειμένου στη συνέχεια να επιβάλλουν την «τάξη» με τους δικούς τους όρους, περιορίζοντας δηλαδή τη δημοκρατία μέχρι εξαφάνισης.

/artinews.gr/