Η τελευταία ντρίμπλα της Τερέζα Μέι

Η τελευταία ντρίμπλα της Τερέζα Μέι

  • |

Σύμφωνα με το ITV News, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε σε βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit πως θα παραιτηθεί αν ψηφιστεί η -ήδη δύο φορές καταψηφισθείσα- συμφωνία της για το Brexit.

«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Τερέζα Μέι είπε στον Μπόρις Τζόνσον, τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, τον Στιβ Μπέικερ, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, τον Ντέιβιντ Ντέιβις και άλλους πως θα παραιτηθεί αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον. «Όμως δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο. Έτσι δεν υπάρχει πολλή εμπιστοσύνη ότι πράγματι θα παραιτηθεί», συμπλήρωσε.

Όντως η Τερέζα Μέι συναντήθηκε χθες με υψηλόβαθμους συνεργάτες και «αντάρτες» βουλευτές που τάσσονται υπέρ το Brexit στην εξοχική κατοικία της στο Τσέκερς για να συζητήσουν τη στρατηγική της και εάν υπάρχει επαρκής στήριξη προκειμένου η συμφωνία της για την έξοδο από την Ε.Ε. να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, «στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών εάν υπάρχει επαρκής στήριξη στη Βουλή για την ψηφοφορία».

Υπουργικό συμβούλιο και ψηφοφορίες
Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της Μέι και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της, ενώ το απόγευμα θα διεξαχθεί ακόμη μία συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το Brexit, η οποία αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την Ε.Ε.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται μία διακομματική (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής υποστήριξη και αφορά τη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit.

Οι άλλες προτάσεις αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τον κοινοβουλευτικό χρόνο για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο σχέδιο της Τερέζα Μέι, την παράταση του άρθρου 50 κατά δύο χρόνια προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα κ.ά.

Οι Βρυξέλλες
Από τη βελγική πρωτεύουσα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και Φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε πως πιστεύει ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

«Πεποίθησή μου είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία και πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοσταθμό RTL.

Θυμίζουμε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. έδωσαν την Παρασκευή στην Τερέζα Μέι μια τελευταία ευκαιρία για να διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση με συντεταγμένο τρόπο, όμως το κόμμα της και το βρετανικό κοινοβούλιο παραμένουν βαθιά διαιρεμένα αναφορικά με τη συμφωνία διαζυγίου που η πρωθυπουργός διαπραγματεύθηκε.

Για τον λόγο αυτό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια μη συμφωνία του Brexit είναι «όλο και πιο πιθανή. Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό το σενάριο».

efsyn.gr/