Επιστολή στελεχών των Εργατικών «ανάβει φωτιές» στον Κόρμπιν για το Brexit

Επιστολή στελεχών των Εργατικών «ανάβει φωτιές» στον Κόρμπιν για το Brexit

  • |

Ακόμη μία κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit, καθώς Συντηρητικοί και Εργατικοί θα δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Στο στρατόπεδο του Τζ. Κόρμπιν, όμως, το κλίμα παραμένει «εκρηκτικό».
Περισσότεροι από 110 βουλευτές των Εργατικών, αλλά και 22 από τους 70 υποψήφιους ευρωβουλευτές, υπέγραψαν επιστολή προς την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος καλώντας την να στηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να επιβεβαιώσει ο βρετανικός λαός το οποιοδήποτε αποτέλεσμα για το Brexit.

Μέχρι στιγμής τόσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν όσο και οι περισσότεροι από την ηγετική ομάδα του κόμματος έχουν αποφύγει να στηρίξουν ξεκάθαρα τέτοια επιλογή, φοβούμενοι ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις στις τάξεις των ψηφοφόρων που ψήφισαν για αποχώρηση από την Ε.Ε..

Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών θα συνεδριάσει αύριο για να παρουσιάσει το μανιφέστο του κόμματος για τις ευρωεκλογές (εφόσον αυτές διεξαχθούν στη χώρα) και η επιστολή δημιουργεί δύσκολες συνθήκες.

Εξάλλου, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεσμεύονται να κάνουν εκστρατεία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να στηρίξουν τις προσπάθειες για παραμονή στην ΕΕ, άσχετα από την απόφαση του κόμματος.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή είναι και ο αντιπρόεδρος των Εργατικών, Τομ Γουότσον, ο οποίος, μέσω Twitter, καλεί τους ψηφοφόρους να ασκήσουν πιέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αύριο, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων, καθώς σε αυτή θα συμμετάσχουν πολιτικά πρόσωπα και φορείς με διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, όπως βουλευτές, ευρωβουλευτές, συνδικάτα και ομοσπονδίες εργαζομένων (π.χ. Unison, GMB, USDAW), εκπρόσωποι εκλογικών περιφερειών.

Ηγετικά στελέχη των Εργατικών, με προεξάρχοντα τον Τζέρεμι Κόρμπιν, θα επιδιώξουν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση τέτοιας απόφασης και θα επιδιώξουν μία επανάληψη της της θέσης που υπήρξε στο συνέδριο του κόμματος, δηλαδή δημοψήφισμα μόνο ως τελευταία επιλογή, σε περίπτωση που υπάρξει ένα Brexit των Συντηρητικών.

Το ζήτημα του ενδεχόμενου να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, επηρεάζει και τις συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν οι Εργατικοί με την κυβέρνηση για την εξεύρεση μίας συναίνεσης στο θέμα του Brexit, καθώς σε αυτές, η αντιπολίτευση δεν συμπεριλαμβάνει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για μία συμφωνία με την κυβέρνηση, εάν υπάρξουν και από την πλευρά της συμβιβασμοί στα θέματα που θέτουν οι Εργατικοί ως προτεραιότητα (π.χ. τελωνειακή ένωση με την ΕΕ).

efsyn.gr