Η στρατηγική των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα και η α λα καρτ ευαισθησία

Η στρατηγική των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα και η α λα καρτ ευαισθησία

  • |

Διαδηλωτές στο Καράκας, διαδηλωτές στο Σουδάν, στην Αλγερία, στο Παρίσι. Αλλά οι τηλεοπτικές εικόνες που διαχέονται από τα πλανητικά πρακτορεία ειδήσεων σε ολόκληρο των κόσμο, είναι μόνο από την Βενεζουέλα. Κανείς, δεν θα δει τα χιλιάδες σκελετωμένα παιδιά της Υεμένης, τα εκατομμύρια των νεκρών στο ανατολικό Κονγκό, στην περιοχή Κίβου, όπου βαριά οπλισμένες φασιστικές, παραστρατιωτικές οργανώσεις χρησιμοποιούν μικρά παιδιά για την εξόρυξη κολτανίου, ορυκτού που είναι απαραίτητο για τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς, τις φωτογραφικές μηχανές και άλλα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών Nokia, Samsung, LG, Bayer κ.ά.

Κανείς δεν θα δει το χάος στη Λιβύη, τη βία και τα σκλαβοπάζαρα. Όπως κανείς δεν είδε ποτέ τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακ Κέιν, να δηλώνει -τον Δεκέμβριο του 2013- τη στήριξη της χώρας του στη νεοναζιστική, παραστρατιωτική οργάνωση «Σβόμποντα», προκειμένου να ανατραπεί ο αυταρχικός πλην εκλεγμένος πρόεδρος τη Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς. Οι δημοκρατικές ευαισθησίες χάνονται μπροστά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Κανείς δεν θα μάθει ότι πίσω από την οργάνωση των «εξεγέρσεων» βρίσκεται η οργάνωση που διαχειρίζεται «Το Πρόγραμμα των Δημοκρατιών σε Μετάβαση» και βασίζεται στην USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης) καθώς και σε ΜΚΟ, που διοχετεύουν πακτωλό δολαρίων στο εσωτερικό των διαφόρων χωρών, πρωτίστως στα… «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης(σ.σ. πώς ξεχάστηκαν τα εκατομμύρια δολάρια σε ελληνικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους για τη στήριξη του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο;)! Έτσι, οι άνθρωποι, που δεν είναι στο «κόλπο», αυτοί που νομίζουν ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στην πραγματικότητα χειραγωγούνται και χρησιμοποιούνται στην υπηρεσία αντιτιθέμενων γεωστρατηγικών συμφερόντων

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ΗΠΑ αντί του δόγματος της «εισαγωγής της δημοκρατίας» με βομβαρδισμούς (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη), χρησιμοποιούν, κυρίως, το δόγμα «εισαγωγής της δημοκρατίας» μέσω του «Δρόμου»(των διαδηλώσεων), εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια και εξουδετερώνοντας το συμφιλιωτικό ισοζύγιο των αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό των διαφόρων χωρών, πυροδοτώντας στη συνέχεια την εξέγερση ή ακόμα και τον εμφύλιο πόλεμο. Το έκαναν στη Συρία, το κάνουν τώρα στη Βενεζουέλα. Ουσιαστικά, παντού έχουμε αναπαραγωγές της νέας αυτοκρατορικής στρατηγικής με στόχο την παρέμβαση και τον εκμηδενισμό των «δυσάρεστων» κυβερνήσεων: υποκινημένες διαδηλώσεις, συντονισμένη και πολλαπλή χειραγώγηση από τα μέσα ενημέρωσης, αγωνιώδεις κραυγές για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναζήτηση της διεθνούς καταδίκης και της ένοπλης επέμβασης, αν είναι αναγκαίο.

Κυρίαρχο ρόλο παντού διαδραματίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη βάση της ρήσης του Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ: «Διευκολύνετε εσείς τα πλάνα, και θα σας βάλω εγώ τον πόλεμο». Στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία, τώρα στη Βενεζουέλα, τα ΜΜΕ χειραγωγούν, ψεύδονται, δαιμονοποιούν. Λειτουργούν ως προπομποί της ανατροπής για να ρίξουν το ηθικό του αντιπάλου, να ενοχοποιήσουν την κυβέρνηση και να ανοίξουν το δρόμο στην αυτοκρατορία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Minerva στα αμερικανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνταν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και αφορούσε έρευνες στο διαδίκτυο για την συμπεριφορά πολιτών διαφόρων χωρών και την χειραγώγησή τους.

Μάλιστα, ενώ τα παλιά αυταρχικά καθεστώτα λειτουργούσαν με βάση την «παραγωγή της άγνοιας» (λογοκρισία), τα σύγχρονα βασίζονται στην παραπλάνηση, στα fake news, στην κατασκευή ή τη διαμόρφωση πεποιθήσεων στη βάση στερεοτύπων. Έτσι οδηγούμαστε σε ποικίλους και ιδιαίτερους τρόπους απομώρανσης της κρίσης, καθώς και στην προαγωγή και συντήρηση κάθε είδους παραλογισμού και απατηλής σκέψης, μεταξύ των οποίων είναι και η φυσικοποίηση της αδικίας.

Τι απομένει από τη νέα τακτική υλοποίησης των γεωστρατηγικών συμφερόντων των πλανητικών επικυρίαρχων; Νέα αυταρχικά καθεστώτα, νέες διαιρέσεις, ο τρόμος και η βία από παραστρατιωτικές, φασιστικές-εγκληματικές ομάδες και μία επιταχυνόμενη κίνηση προς την αποκάλυψη και το χάος. Η Λιβύη είναι εδώ, δίπλα μας, για να το αποδεικνύει… Δίπλα είναι και τα χιλιάδες παιδιά της Υεμένης που όταν δεν σκοτώνονται από τις δυτικές βόμβες της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, πεθαίνουν από τον λιμό… ΓΧΠ

http://artinews.gr