Προηγείται στις δημοσκόπησεις το “Κίνημα για το Σοσιαλισμό” (MAS) του Έβο Μοράλες στη Βολιβία

Προηγείται στις δημοσκόπησεις το “Κίνημα για το Σοσιαλισμό” (MAS) του Έβο Μοράλες στη Βολιβία

  • |

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το “Κίνημα για το Σοσιαλισμό” (MAS), του Έβο Μοράλες, έρχεται με διαφορά πρώτο, συγκεντρώνοντας 20,7% στις εκλογές που θα προκυρίξει το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βολιβίας την  Δευτέρα  ανεξάρτητα από τον υποψήφιο-α θα επιλέξει το  MAS.
Η ανακηρυχθείσα από τους πραξικοπηματίες προσωρινή πρόεδρος Ζανίνε Ανιές συγκεντρώνει σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 15,7%, ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα και ο επιχειρηματίας Μάρκο Πουμάρι απο  8,2%  και ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο 6,9%.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Βολιβία
Μόνο 47,1% των ερωτηθέντων απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υποψήφιο του MAS, που σημαίνει ότι οι πιθανότητες το  MAS να νικήσει  στο δεύτερο γύρο είναι αυξημένες
Οι πραξικοπηματίες έχουν θορυβηθεί από τις δημοσκοπήσεις, και η  Ανιές έχει συγκαλέσει “συνάντηση κορυφής πολιτικών ηγετών”, με την οποία ελπίζει να υπάρξει κοινός υποψήφιος ενάντια στο “Κίνημα για το Σοσιαλισμό”.
Κοινός υποψήφιος ενάντια στο “Κίνημα για το Σοσιαλισμό”;
Σύμφωνα με το telesurenglish.net η Ανιές έχει συγκαλέσει “συνάντηση κορυφής πολιτικών ηγετών”, με την οποία ελπίζει να υπάρξει κοινός υποψήφιος ενάντια στους σοσιαλιστές.
“Δε θέλουμε διασπορά ψήφων, δε θέλουμε ό,τι έγινε στις 20 Οκτώβρη”, δήλωσε, αναφερόμενη στην εκλογική νίκη του Μοράλες στην αναμέτρηση εκείνης της μέρας.

 

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελία της Βολιβίας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου ‘Εβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Αργεντινή, στο πλαίσιο ανοικτής έρευνας για στάση, τρομοκρατία και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την επίσημη απόφαση.

Το κείμενο που υπογράφουν οι εισαγγελείς της Λα Πας Τζίμι Αλμάνσα και Ρίτσαρντ Βιγιάκα διατάσσει τις δυνάμεις της τάξης να “συλλάβουν και να οδηγήσουν τον Χουάν ‘Εβο Μοράλες ‘Αιμα στην έδρα της εισαγγελίας”.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε επίσης σε βάρος του Φαουστίνο Γιούκρα Γιάργουι, ηγετικού στελέχους του MAS, του αριστερού κόμματος του Μοράλες, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε τον Μοράλες να ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της μεταβατικής προέδρου Τζανίν Ανιές, γράφει η εφημερίδα El Deber.

Ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της χώρας των ‘Ανδεων διακήρυξε την επανεκλογή για μια τέταρτη θητεία στην προεδρία μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Ωστόσο καταγγελίες για νοθεία προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις που διήρκησαν εβδομάδες, οι οποίες τον ανάγκασαν να παραιτηθεί και να φύγει εξόριστος στο Μεξικό.

Ο Μοράλες έφυγε από το Μεξικό για την Αργεντινή, η οποία του χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα.

“Δεν φοβάμαι τη σύλληψη”, είπε ο Μοράλες προσθέτοντας ότι δεν θα βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιολογήσουν μια δίκη του.

“Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους”

“Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους. Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών [Κάρλος] Μέσα και [Λουίς Φερνάντο] Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους”, ανέφερε μέσω Twitter ο 60χρονος σοσιαλιστής πολιτικός, που κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι “συνωμότησαν” για την ανατροπή του.

enallaktikos.gr