Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Όχι σε πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Όχι σε πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ

  • |

Πιέσεις προς την Τουρκία ασκεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV από την Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε τέτοια αποτελέσματα που να μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η Αθήνα και η Άγκυρα οδεύουν προς αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αμερικανική διπλωματία αλλά και οι στρατιωτικοί ζητούν από την Τουρκία να υποχωρήσει σε όλα τα επίπεδα, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να επιλέξει την οδό του διαλόγου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το μήνυμα από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στη σύντομη αλλά ουσιαστική συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του μετέφερε τις αμερικανικές θέσεις «χωρίς εκπτώσεις».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάικ Πομπέο του είπε πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις και στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αφορμή τη NAVTEX για το Γιαβούζ αλλά και την παρουσία του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε ξανά την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και να σταματήσει τις επιχειρήσεις της γύρω από το νησί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, ούτε οι υπόλοιποι που προσπαθούν να επαναφέρουν στην τάξη τον Τούρκο πρόεδρο δεν εισακούγονται. Ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους αναποφάσιστους Ευρωπαίους και φαίνεται πως ακολουθεί το αρχικό του σχέδιο, θα συνεχίσει δηλαδή τις έρευνες, ή ότι άλλο θέλει να κάνει στην περιοχή του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Αυγούστου.

topontiki.gr