Κρίσιμες εκλογές και μετεκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ

Κρίσιμες εκλογές και μετεκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ

  • |

ΓΧΠ

Η Τρίτη, η μεγάλη ημέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεθαύριο. Τραμπ ή Μπάιντεν; Ποιον θα επιλέξουν οι Αμερικανοί για Πρόεδρο και τι διακυβεύεται σ’ αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με τον Μπέρνι Σάντερς «Όταν ακούτε τους ανθρώπους να σας λένε ότι είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στη ζωή μας, δεν αστειεύονται. Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και για το εάν πρόκειται να διατηρήσουμε την αμερικανική δημοκρατία.» (ανάρτηση στο τουίτερ).

Ο Μπέρνι Σάντερς έχει λόγους να φοβάται. Το USA TODAY δίνει στον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη νίκη. Γράφει, λοιπόν, πως «Ο Πρόεδρος Τραμπ υπερέχει τώρα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του Τζο Μπάιντεν (48% έναντι 41%, σύμφωνα με δημοσκόπηση 814 πιθανών ψηφοφόρων της Αϊόβα που διεξήχθη από την Selzer & Co. του Des Moines από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου).

Επίσης, η εφημερίδα The New York Times γράφει πως «Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε το Σάββατο (χθες) ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα αποφασιστούν την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι οι ψηφοφόροι θα «περιμένουν εβδομάδες», υποδηλώνοντας έτσι ότι «πολύ κακά πράγματα» θα μπορούσαν να συμβούν καθώς θα γίνεται καταμέτρηση των ψηφοδελτίων μετά την Ημέρα των Εκλογών»!

Πιθανολογείται, λοιπόν, ότι ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί την ήττα του και ήδη μιλάει για «νοθεία». Πριν μιλούσε για νοθεία στην επιστολική ψήφο, τώρα αναφέρεται στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνολικά.

Πέραν τούτων, το ABC αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος να υποδειχθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό θα συμβεί αν υπάρξει ισοπαλία 269-269 στο εκλεκτορικό σώμα. Τότε το Electoral College στρέφεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο.

Αυτό το ασυνήθιστο σενάριο αν και προβλέπεται στο Σύνταγμα θεωρείται απίθανο και δεν έχει συμβεί από το 1824. Αλλά οι αλλαγές στην ψηφοφορία που σχετίζονται με τον κορονοϊό θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις σε έναν ήδη αδυσώπητο προεκλογικό αγώνα όπως αυτός μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Είναι μία πιθανότητα, λοιπόν, την οποία ο Τραμπ και η Νάνσυ Πελόζι έχουν ήδη αναγνωρίσει ανοιχτά.

“Δεν θέλω να καταλήξω στο Ανώτατο Δικαστήριο και ούτε θέλω να επιστρέψω στο Κογκρέσο, παρόλο που έχουμε πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Τραμπ για τις εκλογές σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβανία στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Πελόζι απάντησε σε επιστολή σημειώνοντας ότι “Εάν ο Τραμπ δεν μπορέσει να κερδίσει στην κάλπη, θα επιδιώξει να του παραδώσει την προεδρία το Σώμα”.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλεονέκτημα

Σύμφωνα με τη 12η τροπολογία του Συντάγματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο και η Γερουσία θα επιλέξει τον αντιπρόεδρο εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει την πλειοψηφία των ψήφων του Electoral College.

Σύμφωνα με το νόμο, οι πολιτείες έχουν προθεσμία έως τις 8 Δεκεμβρίου για να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους.

Στο σενάριο ισοπαλίας, κάθε Πολιτεία θα έχει μόνο μία ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο Σώμα θα καθορίσει και την επιλογή του Προέδρου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τις αντιπροσωπείες 26 Πολιτειών, ενώ οι Δημοκρατικοί 23. Η Πενσυλβάνια χωρίζεται μεταξύ των δύο κομμάτων, και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επίσης την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους Δημοκρατικούς στο Μίσιγκαν και τη Μινεσότα εάν καταλάβουν μία επιπλέον έδρα σε κάθε πολιτεία.

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με το ABC, το 60% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι έχει ήδη ψηφίσει και το 23% εξακολουθούσε να σκοπεύει να ψηφίσει νωρίτερα. Μόνο το 17% των ψηφοφόρων θα πάει στην κάλπη την Τρίτη, που είναι η Ημέρα των Εκλογών. Οι προτιμήσεις μεταξύ των πρώτων ψηφοφόρων είναι 50-47%, Biden-Trump.

Θρίλερ…

http://artinews.gr/a