Σταυροδρόμι της 7ης Τέχνης τα Χανιά μέσα από το 9ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου

Σταυροδρόμι της 7ης Τέχνης τα Χανιά μέσα από το 9ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου

  • |

Σε σταυροδρόμι της 7ης τέχνης μετατρέπονται για μια ακόμα φορά τα Χανιά μέσα από το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που θα φιλοξενηθεί από τις 20 έως τις 30 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού Κέντρου της πόλης.

Tο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ με αφετηρία τα Χανιά. Μια διοργάνωση που γρήγορα έγινε θεσμός με διεθνείς συνεργασίες, με μετακλήσεις δημιουργών, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με αναγνώριση και αποδοχή.

Ένας κινηματογραφικός θεσμός που φιλοδόξει να φιλοξενήσει ό,τι καλύτερο από τον χώρο του κινηματογράφου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ένας θεσμός δημιουργικός, παρεμβατικός και κυρίως ανήσυχος. Ένας τόπος συνάντησης ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation. Μια γιορτή της 7ης τέχνης.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και εμπνευστής του Φεστιβάλ Ματθαίος Φραντζεσκάκης, «μετά από μια δύσκολη λόγω και της πανδημίας περίοδο, στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε την σχέση μέσα στην αίθουσα, να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μέσα από την δημιουργία και την ψυχαγωγία της τέχνης του θεάματος».

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ θα είναι προσαρμοσμένη στην επικαιρότητα, με θεματικές και για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 100 ταινίες, ενώ ιδιαίτερη στιγμή θα είναι η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που ετοίμασαν παιδιά από το δημοτικό σχολείο Παζινού των Χανίων και από το δημοτικό σχολείο της Δερύνειας της Κύπρου.

Μάλιστα στα Χανιά για τον λόγο αυτό αναμένεται πολυμελής αντιπροσωπεία από την Κύπρο.

CineΜαθήματα

Τα cineΜαθήματα αποτελούν την εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης.

Ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Για τα cineΜαθήματα και για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων το 10ημερο της ετήσιας γιορτής, αποτελεί την αρχή μιας δημιουργικής και παρεμβατικής χρονιάς καθώς άποψη των διοργανωτών είναι ότι τα φεστιβάλ υπάρχουν για να παρεμβαίνουν και να συναντιούνται με την κοινωνία όλο το χρόνο.

Τόσο η εκπαιδευτική δράση cineΜαθήματα όσο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελούν τη μοναδική περιφερειακή δράση στη χώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα εγχείρημα το οποίο, με άξονα τον κινηματογράφο, σχεδιάζει εκπαιδευτικά αλλά και αναπτυξιακά. Ένα εγχείρημα το όποιο έχει ως εχέγγυο τη διάρκεια και την ποιότητά του, τους δεκάδες φορείς και δημιουργούς που συνεργάζεται.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης με την στήριξη των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και τοπικών φορέων.

.amna.gr