Ξεκινούν οι Νύχτες Πρεμιέρας με 341 ταινίες

Ξεκινούν οι Νύχτες Πρεμιέρας με 341 ταινίες

  • |

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Φέτος θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2015 στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την Τεχνόπολη Δ.Α. – INNOVATHENS.

  • Επιμέλεια | Τ. Μαρτάτος

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015, στο χώρο του Ιανού στην οδό Σταδίου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της διοργάνωσης και κινηματογραφικό κριτικό Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το Athens Open Air Film Festival αλλά και της πολυετούς στήριξης των Νυχτών Πρεμιέρας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών.

Επιπλέον παρέστησαν και πολλοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου όπως oι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Λάκης Παπαστάθης ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός και οι ηθοποιοί: Γιάννης Κοκιασμένος, Μαρία Καλλιμάνη από το Αίγιο, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Απόστολος Τότσικας, Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Σοφία Γεωργοβασίλη και Σωκράτης Αλαφούζος.

Το παρών έδωσαν τέλος εκπρόσωποι συνεργαζόμενων Πρεσβειών και σημαντικών πολιτιστικών φορέων όπως της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Νιάρχου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής καλωσόρισε το κοινό, εκ μέρους του Εταιρίας Πήγασος, του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, το οποίο εδώ και 26 χρόνια αποτελεί τη κεντρική δεξαμενή μιας μεγάλης σειράς κινηματογραφικών εκδηλώσεων αλλά και του site www.cinemag.gr.

Κάνοντας αναφορά στη μεγάλη επιτυχία του 5oυ Athens Open Air Film Festival, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και παρουσιάζοντας την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ, ο κ. Ανδρεαδάκης ξεκίνησε με το Athens Film Lab, το νέο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ – ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγής, και networking, ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες – επισημαίνοντας ότι είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν εστιάζει μόνο στην εκπαίδευση και την χρηματοδότηση αλλά και στην εξωστρέφεια, των Ελλήνων κινηματογραφιστών και της Αθήνας ως ευρωπαϊκής σινεφίλ μητρόπολης και τονίζοντας ότι είναι η 1η φορά που γίνεται ένα τέτοιο «industry meeting» στην πρωτεύουσα.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του φετινού προγράμματος που περιλαμβάνει πάνω από 239 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε χωριστά στο Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ και στις 102 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες, εντός και εκτός διαγωνιστικών προγραμμάτων.

Παρουσίασε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, τις επιτροπές που θα απονείμουν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών και τα Βραβεία Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους καθώς και το αφιέρωμα στην εμβληματική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης “Παρασκήνιο”. Μάλιστα μεταξύ των συλλεκτικής αξίας επεισοδίων της σειράς Παρασκήνιο που θα προβληθούν είναι κι αυτό που είχε γυρίσει ο Λάκης Παπαστάθης το 1976 για την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Παρουσιάζοντας τις ταινίες Έναρξης («Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο) και Λήξης, («Ντιπάν» του Ζακ Οντιάρ – Χρυσός Φοίνικας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών,) αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα τμήματα του φετινού Φεστιβάλ. Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες που διεκδικούν την ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ, το τμήμα Μουσική και Φιλμ με 8 εξαιρετικές μουσικές ταινίες -εντός και εκτός διαγωνιστικού- τα Ντοκιμαντέρ (φέτος περισσότερα από κάθε άλλη φορά), τις Μεταμεσονύχτιες Προβολές, τις Ειδικές Προβολές, τα φετινά Αφιερώματα σε 4 κορυφαίους σκηνοθέτες και τις 20 Πρεμιέρες, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής χρονιάς.

Μία από αυτές, η βραβευμένη στις Κάννες «Ο Νόμος της αγοράς» του Στεφάν Μπριζέ, ορίζει και την φετινή ενότητα Ευρώπη έτος μηδέν στην οποία οι σινεφίλ θα δουν ταινίες που αντικατοπτρίζουν την σκληρή πραγματικότητα της σημερινής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της μεγάλης φετινής θεματικής ενότητας για την σχέση των εικαστικών και του κινηματογράφου με τίτλο «Moving Future» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε τον εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό, για την επιλογή ταινιών μεσαίου και μικρού μήκους στις οποίες παρατηρούμε την όσμωση των τεχνών και αναφέρθηκε στις προβολές σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας και την ειδική προβολή για την Ντοκουμέντα, την μεγαλύτερη έκθεση εικαστικών στο κόσμο.

Ακόμα, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, αποκάλυψε και την μυστική λέξη που κρύβεται κάθε χρόνο στην αφίσα του Φεστιβάλ και η οποία φέτος είναι «Το Μυστικό» Η φετινή εικαστική παρέμβαση του Φεστιβάλ επιχειρεί να καταγράψει την διαδικα­σία της απόκρυψης και της κοινοποίησης. Αποτελείται από έξι κατασκευές εμπνευσμένες από το «Κινητοσκόπιο» του Τόμας Εντισον τις οποίες σχεδίασε η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή και επιμελή­θηκε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και οι οποίες θα εί­ναι τοποθετημένες και στις τέσσερις αίθουσες των προβολών καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Μέσα από ένα «ματάκι», ο θεατής θα ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβουν.

Ειδική αναφορά έγινε στην προβολή της ταινίας «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, την πρώτη καθολικά προσβάσιμη προβολή που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η ειδική αυτή προβολή για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση θα έχει επίσης και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH) καθώς και ακουστική περιγραφή που έχει γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία.

Τέλος, ο κ. Ανδρεαδάκης αποκάλυψε και την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. Το LOVE – την προκλητική ερωτική Οδύσσεια του Γκασπάρ Νοέ, που γυρίστηκε σε εκθαμβωτικό 3D – φιλμ που μπήκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή και θα προβληθεί ως ειδική φεστιβαλική avant premiere σε συνεργασία με την εταιρεία Hollywood Entertainment, την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό, παρουσία του σκηνοθέτη. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις που θα διανεμηθούν από το cinemag.gr.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ευχαριστώντας τον ΟΤΕ TV, μεγάλο χορηγό του Φετινού Φεστιβάλ, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και όλους τους υποστηρικτές, χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας, ευχήθηκε καλό Φεστιβάλ και έδωσε ραντεβού στις αίθουσες από στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τιμές Εισιτηρίων:

Πρωινές προβολές: 4€

Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€

Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €

Κάρτες Διαρκείας:

Κάρτα 5 προβολών: 20€ – ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ!

Κάρτα 10 προβολών: 35€

Κάρτα 20 προβολών: 60€.

*Στο μεταξύ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, δίνει «Ραντεβού για Σινεμά» στο κανάλι Mega, μέσα από 4 ειδικές εκπομπές, τις οποίες επιμελείται και παρουσιάζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης κάθε Σάββατο λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η εκπομπή αυτού του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου “μιλάει”, για 1η φορά, όχι μόνο τη γλώσσα των ήχων αλλά και των νοημάτων.

Κι αυτό διότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του φετινού Φεστιβάλ με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, ο ηθοποιός Απόστολος Γιαννόπουλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδας παρεμβαίνει στην εκπομπή εξηγώντας στην Νοηματική Γλώσσα την ανάγκη υποτιτλισμού των Ελληνικών ταινιών για κωφούς και βαρήκοους.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Αντώνης Ρέλλας, μιλάει για την καθολική προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον (κινηματογραφικές αίθουσες) και το περιεχόμενο (διερμηνεία, υποτιτλισμός, ακουστική περιγραφή) της κινηματογραφικής τέχνης.

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής υπάρχει ταυτόχρονη περιγραφή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.] από την επαγγελματία διερμηνέα Θεοδώρα Τσαποΐτη, καθώς και ελληνικοί υπότιτλοι. Τέλος, μέσα από ένα μικρό απόσπασμα, μαθαίνουμε για την πρότυπη προσβάσιμη βερσιόν της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» με ακουστική περιγραφή (AD) για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και υποτιτλισμό για κωφούς και βαρήκοους (SDH) που επιμελήθηκε η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

*Να προσθέσουμε πως κάθε χρόνο το σινεφίλ Φεστιβάλ – Νύχτες Πρεμιέρας παρακολουθούν και πολλοί Πατρινοί λάτρεις της 7ης τέχνης.

Ακόμα στο φετινό 21ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας θα κάνει την πρεμιέρα της η φιλόδοξη 1η μεγάλου μήκους ταινία του Πατρινού Ανδρέα Λαμπρόπουλου “Short Fuse” με τον Αποστόλη Τότσικα.