125 χαρακτικά έργα του Τάσσου στο Μπενάκη

125 χαρακτικά έργα του Τάσσου στο Μπενάκη

  • |

Με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση το Μουσείο Μπενάκη τιμάει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου καλλιτέχνη που με το έργο και την προσωπική στάση του σφράγισε τις καλλιτεχνικές εξελίξεις στην Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Είναι ένας από τους ελάχιστους εικαστικούς καλλιτέχνες που είχαν την τύχη το έργο τους να γίνει πασίγνωστο όσο βρίσκονταν εν ζωή. Αυτό φυσικά δεν συνέβη τυχαία, ούτε αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της καλλιτεχνικής παιδείας στη χώρα μας. Απλώς, ο Τάσσος, για βιοποριστικούς λόγους αλλά και λόγω πεποίθησης, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ζωής του φιλοτεχνώντας εικονογραφήσεις για σχολικά βιβλία, γραμματόσημα, εξώφυλλα δίσκων και αφίσες. Από αυτά τον γνώρισε το ευρύ κοινό και χάρη σε αυτά τον θυμάται μέχρι σήμερα.

Κάποιοι πιο υποψιασμένοι καλλιτεχνικά και πολιτικά θα θυμούνται βέβαια και τα μεγάλων διαστάσεων έργα του, έγχρωμα τα πρώτα χρόνια, ασπρόμαυρα στη συνέχεια. Επηρεασμένα από την βυζαντινή αγιογραφία και την λαϊκή τέχνη, τοιχογραφία και ξυλογλυπτική, διακρίνονται για τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα τους, την αυστηρότητα των γραμμών τους και την λεπτοδουλειά τους.

Ο Τάσσος (Τάσσος Αλεβίζος) υπήρξε σπουδαστής στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας τη δεκαετία του ’30. Το ίδιο διάστημα στρατεύτηκε στο ΚΚΕ, του οποίου παρέμεινε μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του στο 1985. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και έργα του υπάρχουν σε πολλές συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1987, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, η Εθνική Πινακοθήκη, του αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.

Η φετινή έκθεση που φιλοξενείται εδώ και μερικές ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη  της οδού Πειραιώς σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ειρήνης Οράτης διαφέρει από όλες τις προηγούμενες εκθέσεις του καλλιτέχνη κατά το ότι για πρώτη φορά επιχειρείται να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα του έργου του καλλιτέχνη, από την ενασχόλησή του με τις γραφικές τέχνες έως το ένα και μοναδικό ζωγραφικό έργο που δημιούργησε στην καριέρα του. Με άξονα τα πιο σημαντικά και γνωστά έργα του, η επιμελήτρια οργάνωσε το υλικό σε έξι ενότητες:  Σπουδαστικά έργα 1934-1939,  Κατοχή 1940-1946, Έγχρωμες ξυλογραφίες 1947-1960, Μαύρο-Άσπρο 1960-1966, Μαύρο-Άσπρο ΙΙ 1967-1974, Τελευταία έργα 1975-1985.

Α. Τάσσος 1914-1985, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ 210 345 3111. Διάρκεια έκθεσης: Έως 31 Ιανουαρίου 2016.