Ο 83χρονος Αμερικανός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Ίρβιν Γιάλομ μιλά για την προσωπική ζωή και το επιστημονικό έργο του. Τυπικό βιογραφικό πορτρέτο, το οποίο αφήνει τον χαρισματικό αφηγητή να μας παρασύρει σε ένα αισιόδοξα συγκινητικό ταξίδι στις σκέψεις του αλλά και στην απλή καθημερινότητά του.
Σκηνοθεσία :Sabine Gisiger
Πρωταγωνιστούν: Irvin D. Yalom ,Marilyn Yalom
Έτος: 2014
Χώρα: Ελβετία, Γαλλία, ΗΠΑ
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια 77′
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Ίρβιν Γιάλομ, η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ο διάσημος συγγραφέας γνωρίζει τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία παγκοσμίως. Με τέσσερα μυθιστορήματα, τρεις συλλογές αληθινών ιστοριών κι επινοημένων αφηγημάτων καθώς κι έξι επιστημονικά βιβλία, αποτελεί πράγματι ένα εγχώριο λογοτεχνικό φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε από την έκδοση του «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» (2001 ). Η αλήθεια είναι βέβαια πως παραμένει (σχεδόν ) εξίσου αγαπητός και σε πολλές άλλες χώρες, καθώς ο συνδυασμός αφηγηματικής δεινότητας κι αισιόδοξης απλότητας με την οποία επικοινωνεί τις αμερικανικής σχολής φροϊδικές θεωρίες του τον έχουν μετατρέψει σε ψυχαναλυτή-σταρ.
Πεπειραμένη ντοκιμαντερίστρια, η Ελβετή Σαμπίνε Γκίσιγκερ επηρεάστηκε προσωπικά από τις ιδέες του Γιάλομ («Τα βιβλία του μου χάρισαν μια αίσθηση κάθαρσης» ) και αποφάσισε να σκιαγραφήσει το κινηματογραφικό πορτρέτο του δίνοντας πολύ σοφά το λόγο στον ίδιο της τον ήρωα. Αφοπλιστικά απλός και κατανοητός, ένα φυσικό χάρισμα το οποίο τον κάνει άκρως επικοινωνιακό, ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής μιλά για τη ζωή και το έργο του με γνήσια εξομολογητική διάθεση. Συνοδεία αρχειακού υλικού, εξιστορεί τα παιδικά του χρόνια στην Ουάσινγκτον, τις σπουδές του στην Ιατρική, τη γνωριμία του με τη γοητευτική 14χρονη Μέριλιν Κένικ, ενώ σχολιάζει την εβραϊκή καταγωγή του, τα διαβάσματα και την οικογενειακή ζωή του, καθώς έχει συμπληρώσει 60 χρόνια παντρεμένος! Κυρίως όμως τα προσωπικά του πιστεύω περί έρωτος, ευτυχίας και ψυχολογικής ισορροπίας, πάντα με τον πιο εύληπτο, ανεπιτήδευτο τρόπο.
Η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά του (όλα χωρισμένα! ) συμπληρώνουν την ελαφρά αγιογραφική, αλλά σε μεγάλο βαθμό ειλικρινή εικόνα ενός μάλλον συντηρητικού, αφοσιωμένου και τρυφερού ανθρώπου, ο οποίος εκλαΐκευσε χωρίς να εκχυδαΐσει μια σειρά από τολμηρές ανθρωποκεντρικές επιστημονικές θεωρίες. Με άκρως διακριτικό τρόπο, η Γκίσιγκερ σχολιάζει αλληγορικά τις απόψεις του 83χρονου αφηγητή (οι απομονωμένοι στη θάλασσα βράχοι, το καράβι στην ήρεμη θάλασσα ), τις οποίες ντύνει με ένα μελωδικότατο σάουντρακ του Μπαλζ Μπάκμαν.