Κόπωση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Αθήνας για τον τουρισμό

Κόπωση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Αθήνας για τον τουρισμό

  • |

Οι φόβοι των παραγόντων του τουρισμού ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι σαν την περσινή έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται από τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η κίνηση στα καταλύματα της πρωτεύουσας σημειώνει “βουτιά” 1,8%, ενώ μόνο το Μάιο- παρά το γεγονός πως πρόκειται για μήνα που ενδείκνυται για διακοπές πόλεων (city break) και κανονικά οι πληρότητες των ξενοδοχείων θα έπρεπε να είναι υψηλές- η πτώση άγγιξε το 6,5%.

Ο προβληματισμός στους κόλπους των ξενοδόχων είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς η στατιστική (οριακή όμως) αύξηση που εμφανίζουν οι αφίξεις στη χώρα δεν μεταφράζεται ούτε σε αύξηση των πληροτήτων, ούτε όμως και σε έσοδα.

Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας πιο συγκεκριμένα, η σημαντική άνοδος που σημείωναν τα τρία τελευταία χρόνια τα νούμερα του Τουρισμού δείχνει φέτος να “έχει ολοκληρώσει το κύκλο της”. Από τη μία ο μεγάλος ανταγωνισμός με την Ισπανία (που φέτος καταγράφει το μεγαλύτερο ρεκόρ αφίξεων τουριστών) και με την Τουρκία, ο οποίος εκτιμάται πως θα γίνει ακόμη πιο μεγάλος μετά την άρση των περιορισμών από την Ρωσία για τουριστικές επισκέψεις στη γειτονική χώρα, από την άλλη η συνεχόμενη αύξηση της φορολόγησης του τουριστικού προϊόντος και των επιχειρήσεων βάζουν επιπλέον αναχώματα στη διατήρηση της ζήτησης για την Ελλάδα και την πρωτεύουσα.

Τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν πως οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 5%, φθάνοντας σε 5,9 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 8%, φθάνοντας σε 4,2 εκατ.

Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου, που εκτιμούσαν πως η μείωση της κίνησης στην Τουρκίας και τις χώρες της ανατ. Μεσογείου θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας.

Η κάμψη στα ξενοδοχεία είχε αρχίσει να φαίνεται από τους τελευταίους μήνες της χρονιάς που πέρασε. Σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting με τίτλο “Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων”, παρά τη σημαντική αύξηση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά 23%, τα επίπεδα αύξησης της πληρότητας των ξενοδοχείων παρέμειναν χαμηλά (3,6%), φτάνοντας πέρσι το 74,9%, με σταθερό αριθμό των διαθέσιμων δωματίων. Η Αθήνα από την άλλη είχε μέση τιμή δωματίου στα 90 ευρώ το 2015 και βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τις μεσογειακές πόλεις της Μαδρίτης και της Λισαβόνας που είχαν 94 και 92 ευρώ αντίστοιχα. Η πληρότητα την περίοδο Μαΐου- Σεπτεμβρίου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία έφτασε το 89%, συμπεριλαμβανομένου του Αυγούστου που το συγκεκριμένο διάστημα αποτέλεσε το μήνα με τη χαμηλότερη πληρότητα, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου- Απριλίου η πληρότητα ήταν 65%.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος