Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας-2019

Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας-2019

  • |

Η απάντηση της “Αντίστασης Πολιτών” στο ερώτημα της Εφημερίδας “Πελοπόννησος”
“Σε τι πιστεύετε ότι διαφέρετε πραγματικά από τις άλλες παρατάξεις;”
(Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 2 / 5 )

Οι στόχοι μας, οι διεκδικήσεις μας και η στάση μας συνθέτουν ταυτοτικά ένα διακριτό πόλο στα περιφερειακά πράγματα.
Με ειλικρίνεια να δούμε την κατάσταση. Η Περιφέρεια Δ.Ε. είναι στις τελευταίες θέσεις όλης της Ευρώπης όσον αφορά φτώχεια και ανάπτυξη. Αντί για αυτοδιοικητικός θεσμός είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ένας μηχανισμός εμπέδωσης της μνημονιακής πραγματικότητας. Και «μεταμνημονιακής» αν θέλετε, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Γιατί η επιτροπεία και η κηδεμονία υπάρχει και η αυτοδιοίκηση υφίσταται συνεχείς περικοπές. Αντί οι φόροι να γυρίζουν στους πολίτες, ένα μεγάλο μεγάλο μέρος τους, το 1/3 πηγαίνει στους τοκογλύφους. Όλοι οι πόροι προς «αξιοποίηση» στο υπερταμείο.
Θεωρούμε πως έπρεπε να διεκδικηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Περιφέρειας με ειδικά μέτρα για την πρωτογενή παραγωγή και τις υποδομές, επενδύσεις για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος (Λιμνοθάλασσα, βιότοποι, σπάνια οικοσυστήματα). Αντί να προφυλάξουν καθαρές τις θάλασσές μας για τον Τουρισμό και την αλιεία αδειοδοτούν εξορύξεις υδρογονανθράκων … δήθεν στηρίζοντας παράλληλα και την Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.
Λύσεις και για τα πιο «δικά μας» ζητήματα δεν έδωσαν. Χαρακτηρίσαμε άστοχο τον περιφερειακό σχεδιασμό της πλειοψηφίας για τα στερεά απόβλητα και σήμερα αποδεικνύεται η αδυναμία του. Αντί για ανακύκλωση στο 20% βρισκόμαστε ακόμα στο 4% … και αρχίζουν τα πρόστιμα.
Τέλος και όχι τελευταίο σε σημασία , έχουμε αποδείξει την αξιοπιστία μας παραιτούμενοι από θώκους εξουσίας και οικονομικές απολαβές για να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας.
Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι συναγωνίζονται για το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα την κεντρική εξουσία και τις μνημονιακές «υποχρεώσεις». Για το ποιος είναι «παντός καιρού».
Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία της διαφορετικότητάς μας.