«Να υποδεικνύουν οι γονείς ποιος εκπαιδευτικός θα προσληφθεί στο σχολείο… »!

«Να υποδεικνύουν οι γονείς ποιος εκπαιδευτικός θα προσληφθεί στο σχολείο… »!

  • |

Νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει και τα είχαμε δει όλα από βουλευτές και επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος πχ προτάσεις για υπαγωγή των σχολείων στους Δήμους, προτάσεις για αξιολόγηση των σχολείων από τους γονείς μέσω ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, τηλεκπαίδευση αντί για ζωντανή διδασκαλία σε μικρά νησιά, εκπαιδευτικοί τριών μηνών, προσλήψεις από διευθυντές σχολείων, αυταρχισμός και Δικαστήρια για την Αξιολόγηση, ψευτο-εκλογές για αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κ.ά. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο ζωηρή από οποιαδήποτε φαντασία.

Χρήστος Κάτσικας

Αυτές τις μέρες ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σ. Κυμπουρόπουλος συναντήθηκε με την Υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αφού παρατήρησε ότι για τα κενά στα σχολεία βασικά ευθύνονται …οι εκπαιδευτικοί που δεν παρουσιάζονται (προφανώς όχι η έλλειψη διορισμών για μια δεκαετία, οι χαμηλοί μισθοί, ο ξενιτεμός κάθε χρόνο, κ.ά.) ζήτησε το εξής εκπληκτικό: να υποδεικνύουν οι γονείς ποιος εκπαιδευτικός θα προσληφθεί στο σχολείο!!! Μάλιστα, η Υφυπουργός «αντιμετώπισε θετικά» την πρόταση! Δεν το λέμε εμείς, το αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook στον προσωπικό του «τοίχο».

Αλήθεια δε γνωρίζει ο ευρωβουλευτής ποιες πολιτικές επιλογές, έχουν διαμορφώσει το δυστοπικό τοπίο στη στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες;

-Δεν γνωρίζει ο Σ. Κυμπουρόπουλος ότι πχ τη φετινή χρονιά οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη είναι τουλάχιστον 1000 λιγότερες σε σχέση με πέρσι και τουλάχιστο 50% λιγότερες από τις διαγνώσεις;

-Δεν θυμάται ότι για όλα αυτά έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή και εκατοντάδες καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών;

-Δεν έχει ακούσει ότι σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης είναι αναπληρωτές, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να γίνονται σταδιακά μέχρι και τα τέλη Μαρτίου κι έτσι για μήνες ολόκληρους οι μαθητές με διάγνωση να μένουν χωρίς καμία στήριξη, εκτός αν οι οικογένειές τους αναλάβουν, ιδίοις εξόδοις, την υπόθεση και βρουν οι ίδιοι εκπαιδευτικό: «Ζητείται Συνοδός Παράλληλης Στήριξης για παιδί που φοιτά στην Α’ Δημοτικού. Περιοχή: Νότια προάστια Αθηνών. Πληροφορίες και βιογραφικά στο e-mail:…»

-Δεν ξέρει ότι με το νόμο 3699/2008 προβλέφθηκε η πρόσληψη ιδιώτη ειδικού με επιβάρυνση του γονέα στο δημόσιο σχολείο, και κατόπιν στην συνέχεια με το νόμο 4186/2013 επεκτάθηκε η πρόσληψη ιδιώτη ειδικού βοηθού και σχολικού νοσηλευτή και στα ειδικά σχολεία. Δεν έχει δει ποτέ αγγελίες απελπισμένων γονιών σε ειδικές ιστοσελίδες που ζητούν βοήθεια ειδικού προσωπικού;

«Λαγοί» και πετραχήλια και στο βάθος…ιδιωτικοποίηση και voucher στα σχολεία​

Μήπως λοιπόν, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν είναι, όπως υποστηρίζουν πολλά εκπαιδευτικά σωματεία, παρά «λαγός» της κυβέρνησης προκειμένου να ανοίξει και πάλι  η συζήτηση για πλήρη κατάργηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παράλληλης Στήριξης μέσω της μετατροπής σε ιδιωτικοποιημένη «υπηρεσία» με επιχορηγούμενα voucher που λανσάρει η νεοφιλεύθερη «μόδα» το τελευταίο διάστημα;

Δεδομένου μάλιστα ότι αυτή τη φορά το κόμμα του δεν τον «άδειασε» συνάγεται ότι οι τωρινές του δηλώσεις εκφράζουν, λίγο-πολύ, την πολιτική της κυβέρνησης.

Και λέμε ότι αυτή τη φορά δεν τον άδειασε γιατί τον είχε «αδειάσει» πριν ένα χρόνο περίπου (Μάρτιος 2021) όταν ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του δικαιώματος στην έκτρωση γεγονός που ενόχλησε την Κυβέρνηση που έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της τονίζοντας πως «η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του».

Τώρα, όμως, «μούγκα».

Ας βγουν επιτέλους οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας να μας εξηγήσουν για ποιον λόγο αφήνουν για τόσο πολύ καιρό τους μαθητές που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες να υποφέρουν περισσότερο από όλους. Τι ακριβώς επιδιώκουν; Ας ξεκαθαρίσουν το τοπίο αν δε σχεδιάζουν ιδιωτικοποίηση, ή αν το σκέφτονται, ας το δηλώσουν επιτέλους ώστε να γνωρίζουν όλοι τους σχεδιασμούς τους με επίσημες δηλώσεις κι όχι με «λαγούς» και πετραχήλια.

efsyn.gr