Η ορθογραφία είναι πολύ κουλ

Η ορθογραφία είναι πολύ κουλ

  • |

«Ηξερες γιατί η λέξη “πρώτος” γράφεται έτσι; Ακου μια ιστορία λοιπόν: Το “ω” ήταν πολύ στενοχωρημένο που ήταν το τελευταίο γράμμα στην αλφαβήτα. Οταν μια μέρα τα γράμματα έκαναν συμβούλιο για την ορθογραφία κάποιων λέξεων, αποφάσισαν όλα μαζί ότι το “ω” θα μπει 1ο στη λέξη “πρώτο”».

Γιώτα Τέσση

Ενας νέος λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φτιαγμένος με πολύ μεράκι από την εκπαιδευτικό Μαρία Μπίζου, μας δείχνει εύκολους τρόπους για να θυμόμαστε την ορθογραφία των λέξεων. Με πολύχρωμες εικόνες που οπτικοποιούν τις ευφάνταστες ιδέες της, η ορθογραφία μοιάζει πλέον εύκολη υπόθεση για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ρήματα σε -αίνω που εξαιρούνται από τον κανόνα. Ποια είναι αυτά;

– Το βαρέθηκα το -αίνω,

άλλο πια εδώ δεν ΜΕΝΩ.

– Τα κορδόνια μου τα ΔΕΝΩ,

φεύγω αμέσως απ’ το -αίνω!

– Μ’ έχουν μόνο για να ΠΛΕΝΩ,

δεν αντέχω πια τα -αίνω.

Για όσους μπερδεύουν ακόμα το «παίρνω» με το «περνώ» υπάρχει λύση: Περνώ ένα παλιό χαλασμένο γεφυράκι. Πρέπει να το περάσω βιαστικά, γι’ αυτό βάζω -ε που γράφεται πιο γρήγορα. Ενώ, όταν παίρνω πολλά δώρα, χρειάζεται να βάλω περισσότερα γράμματα στο ρήμα.

Η δυναμική της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν μπορεί να μην προσαρμόζεται στην εποχή των σόσιαλ μίντια. Οφείλει να προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων, την αλληλεπίδραση και την ενεργό συμμετοχή. Χωρίς να αντικαθιστούν την παραδοσιακή διδασκαλία, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκμεταλλεύονται τη δύναμη και την εμβέλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Και η απόδειξη είναι ο πολύ κουλ τρόπος εκμάθησης ορθογραφίας από τη Μαρία Μπίζου.

efsyn.gr/