Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται!

Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται!

  • |
Προκήρυξη της Νεολαίας «Ξ» για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών/τριων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για 5η βδομάδα, πάνω από 150 σχολές πανελλαδικά βρίσκονται σε κατάληψη διεκδικώντας να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το φοιτητικό κίνημα και ένα σημαντικό κομμάτι των καθηγητών, των ερευνητών και του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Οι Εισαγγελικές παρεμβάσεις δεν μας τρομοκρατούν!

Για να καταστείλει το κίνημα η κυβέρνηση αρχικά χρησιμοποίησε την ΔΑΠ, τον αχυράνθρωπό της πανεπιστήμια. Η ΔΑΠ όμως έχασε τις ψηφοφορίες πανηγυρικά.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση απείλησε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που βρίσκονται υπό κατάληψη. Ούτε αυτό όμως έπιασε.

Γι’ αυτό έβαλε σε κίνηση τους μηχανισμούς της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης με εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ξεκινούν έρευνες για τις καταλήψεις. Παράλληλα έδωσε εντολή να γίνουν ηλεκτρονικές εξετάσεις στα υπό κατάληψη πανεπιστήμια προσπαθώντας να απομαζικοποιήσει με αυτόν τον τρόπο τις συνελεύσεις και τις διαδηλώσεις.

Οι εισαγγελείς απειλούν τους πρυτάνεις και τα Συμβούλια Διοίκησης ότι θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις αν δεν πάρουν μέτρα ενάντια στις καταλήψεις. Απαιτούν στην πραγματικότητα από τους Πρυτάνεις και τα ΣΔ των ΑΕΙ να ζητήσουν επέμβαση των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια για να κατασταλούν οι καταλήψεις. Απαιτούν επίσης από τους πρυτάνεις να ενεργοποιήσουν τους εσωτερικούς κανονισμούς και να τιμωρήσουν τους φοιτητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις με ποινές που θα φτάνουν μέχρι και τη διαγραφή τους από την σχολή.

Επιπλέον οι εισαγγελείς απειλούν με δίωξη τους 200 καθηγητές των ΑΕΙ που στηρίζουν το κίνημα και αρνούνται να προχωρήσουν σε εξετάσεις ηλεκτρονικά. Όπως επίσης απειλούν με ποινικές διώξεις απευθείας και άμεσα τους φοιτητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις.

Ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της τρομοκρατίας ήταν η εισβολή της αστυνομίας στη Νομική Κομοτηνής, το ξύλο, η σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών σε φοιτητές που υλοποιούσαν την απόφαση της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου για κατάληψη.

Όσο όμως η κυβέρνηση αυξάνει την καταστολή, τόσο το μέτωπο του αγώνα συσπειρώνεται και πλαταίνει.

Σύλλογοι καθηγητών όπως της Νομικής στην Κομοτηνή καταδίκασαν ομόφωνα και δημόσια την επέμβαση των ΜΑΤ και την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτή. Η ΠΟΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών και ερευνητών των ΑΕΙ κάλεσε σε 24ωρή απεργία για να στηρίξει την πανελλαδική φοιτητική πορεία στην Αθήνα την 8η Φλεβάρη. Και οι καταλήψεις συνεχίζονται.

Μαστίγιο και Καρότο

Στην πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει ότι στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για μια ακόμα φορά ειπώθηκαν δημόσια ωμά ψέματα, όπως ότι η χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια έχει αυξηθεί! Κι όμως πολύ πρόσφατα το ΚΕΠΥ (Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) δημοσίευσε έρευνα με την οποία αποδεικνύει ότι την περίοδο 2008-2021 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δόθηκαν 6,1δις ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να πείσει ότι για την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια με τα δημόσια πανεπιστήμια και έτσι να δώσει μια αίσθηση ισοτιμίας και αξιοκρατίας. Στην πραγματικότητα η πρόσβαση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνεται με το International Baccalaureate, το Διεθνές Απολυτήριο Λυκείου, που μπορεί να πάρει κάποιος στα (ακριβά) ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ακόμα, θα μπορεί κάποιος/α να μπει μέσω των πανελληνίων εξετάσεων εφόσον πιάσει την βαθμολογία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το αντικείμενο που θέλει να σπουδάσει. Σε αντίθεση με τα δημόσια, για να σπουδάσει κάποιος/α στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το να πιάσει τη βάση θα αρκεί – όλα τα υπόλοιπα θα τακτοποιούνται με τα λεφτά…

Μερικά σημεία για την συνέχιση το αγώνα:

  • Είναι κρίσιμο οι δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στο νομοσχέδιο να κατεβάζουν κοινά πλαίσια στις συνελεύσεις, να συμμετέχουν σε κοινά συντονιστικά αγώνα και σε ενιαίες πορείες. Η διάσπαση του μετώπου οδηγεί σε ήττα.
  • Χρειάζεται να δημιουργηθούν δημοκρατικά συντονιστικά των φοιτητικών συλλόγων σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την εκλογή αντιπροσώπων (ανά πάσα στιγμή ανακλητών) από τις γενικές             συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, που θα μεταφέρουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων και θα κάνουν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο.
  • Το πανελλαδικό συντονιστικό θα πρέπει να συναντηθεί με την ΠΟΣΔΕΠ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ και όλα τα σωματεία των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Να εκπονήσει ένα κοινό σχέδιο δράσης, όπου οι φοιτητικές καταλήψεις θα στηριχτούν από απεργίες στο χώρο της εκπαίδευσης που θα κλιμακώνονται. Απεργίες που θα γίνουν μετά από εκστρατεία στους χώρους της εκπαίδευσης για μαζική συμμετοχή και δεν θα καλούνται τυπικά.
  • Παράλληλα το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να κάνει εξορμήσεις στα σχολεία. Να απευθυνθούμε στους μαθητές (με απλό και κατανοητό τρόπο, όχι με τα 4σέλιδα πλαίσια των συνελεύσεων) και να τους καλέσουμε να προχωρήσουν σε καταλήψεις.
  • Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί ένα πραγματικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Ένα μέτωπο που φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μαθητές αλλά και γονείς θα κινητοποιούνται ταυτόχρονα και στη βάση ενός κοινού σχεδίου. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί απέναντι σ’ ένα τέτοιο κίνημα.
  • Τέλος, είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν οι διαμάχες των αριστερών παρατάξεων μέσα στις συνελεύσεις και τα συντονιστικά. Οι πολύωρες διαμάχες για δευτερεύοντα και ανούσια θέματα, που η πλειοψηφία των φοιτητών ούτε μπορεί ούτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει αποτελούν κίνδυνο για τον αγώνα, πρώτα και κύρια γιατί απογοητεύουν και διώχνουν κόσμο από τα αμφιθέατρα. Το ίδιο ισχύει για τις αντιπαραθέσεις στις πορείες για τα πανό και για το πόσοι από κάθε παράταξη θα είναι στην 1η αλυσίδα των μπλοκ.

https://xekinima.org/to-foititiko-kinima-den-tromokrateitai/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος