Πάνω από 10.000 μαθήτριες στην Ελλάδα απουσιάζουν από το σχολείο γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν σερβιέτες

Πάνω από 10.000 μαθήτριες στην Ελλάδα απουσιάζουν από το σχολείο γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν σερβιέτες

  • |
Δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου για μαθήτριες σε 200 σχολεία

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία με μία νέα έρευνα για τις μαθήτριες στην Ελλάδα, καθώς περισσότερα από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν έως και μια εβδομάδα κάθε μήνα από το σχολείο, επειδή οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος των προϊόντων περιόδου.

Επιπλέον, το 20% των μητέρων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία λόγω του υψηλού κόστους αγοράς προϊόντων περιόδου, ενώ το 18% δεν έχει προχωρήσει με αγορές ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να αγοράσει σερβιέτες.

Το πρόγραμμα

Την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε μαθήτριες σε 200 σχολεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η προαγωγή υγείας των έφηβων κοριτσιών μέσα από την αποστιγματοποίηση της περιόδου, αλλά και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά (ανά αναπτυξιακό επίπεδο), για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών. Παράλληλα, θα οργανωθούν σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε 250 σχολεία με στόχο την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών.

Κάθε σχολείο θα έχει το ειδικό kit περιόδου και οι εκπαιδευτικοί θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στα κορίτσια την ώρα των σχολικών μαθημάτων. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς θα μπορούν πλέον τα κορίτσια να αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνδέεται με την ανάπτυξη και την υγεία τους και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διανεμηθούν σε 200 σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια 2 σχολικών ετών, περί τα 14.000.000 προϊόντα περιόδου και κάθε κορίτσι θα παραλαμβάνει κάθε τρεις μήνες τα προϊόντα που χρειάζεται για το διάστημα αυτό. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση για δύο έτη.

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/441372_pano-apo-10000-mathitries-stin-ellada-apoysiazoyn-apo-sholeio-giati-den-mporoyn

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος