Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συστεγάζονται με νυχτερινό κέντρο, στο οποίο πέφτουν και πυροβολισμοί!

Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συστεγάζονται με νυχτερινό κέντρο, στο οποίο πέφτουν και πυροβολισμοί!

  • |

Σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης της Δ΄ Διεύθυνσης Αθήνας (Διευθύνσεις Α/θμιας – Β/θμιας  και 1ο ΚΕΔΑΣΥ) που στεγάζονται στο απολύτως ακατάλληλο κτήριο, ιδιοκτησίας του ΜΤΠΥ, επί της οδού Λ. Συγγρού 165, Νέα Σμύρνη.

Οι Διευθύνσεις αυτές που καθημερινά εργάζονται και επισκέπτονται εκατοντάδες υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, με τους θαμώνες  του οποίου καλημερίζονται το πρωί οι εργαζόμενοι.

Ακατάλληλο και παλαιό, με προβλήματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση, με απουσία εξόδου κινδύνου, σε κατάσταση διάλυσης με τα κουφώματα να αποκολλώνται και να γίνονται επικίνδυνα, με συχνές βλάβες στους ανελκυστήρες, με ανεπαρκή και κοστοβόρα εγκατάσταση ψύξης / θέρμανσης. Όσο για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Και μόνο η μη εφαρμογή και η τεράστια απόκλιση από τα όσα ορίζονται στη με αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/99709/796 (ΦΕΚ 5045Β/1-11-2021) με θέμα: «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» καθιστά το κτήριο ακατάλληλο και την έως σήμερα λειτουργία του παράνομη και παράτυπη.

Τελευταία φορά, στις 5/3/2024 ένα παράθυρο βάρους άνω των 50 κιλών έπεσε στο γραφείο μιας εργαζόμενης, η οποία από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε, αφού λίγα λεπτά πριν είχε αποχωρήσει λόγω λήξης ωραρίου.

Υπενθυμίζουμε το ατύχημα στις 21/10/2022, στο οποίο εργαζόμενη παρασύρθηκε στο κλιμακοστάσιο από πτώση του παραθύρου μέχρι τον κάτω όροφο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι κακώσεις που υπέστη την κράτησαν για τουλάχιστον 3 μήνες εκτός εργασίας και ακινητοποιημένη στο κρεβάτι της.

Να θυμίσουμε:

Σε όλο το κτήριο υπάρχουν ετοιμόρροπα παράθυρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλων λόγω απειλούμενης αποκόλλησής τους.
Τα διαχωριστικά panels (βάρους τουλάχιστον 8 κιλών) δεν είναι ασφαλή ενώ από πτώση τους έχουν ήδη τραυματιστεί δύο υπάλληλοι.
Δεν υπάρχει δεύτερη κλίμακα για να χρησιμοποιηθεί ως Έξοδος Διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.
Υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας λόγω λιμναζόντων βρόχινων υδάτων στον υπόγειο χώρο όπου βρίσκονται ο καυστήρας, η δεξαμενή πετρελαίου και εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια.
Το κεντρικό σύστημα κλιματισμού είναι πεπαλαιωμένο και δεν λειτουργεί επαρκώς σε όλους τους χώρους εργασίας. Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλου είδους μέσα θέρμανσης – ψύξης με αποτέλεσμα να καίγονται ασφάλειες, τροφοδοτικά Η/Υ κλπ.
Οι ανελκυστήρες παρουσιάζουν συχνές βλάβες και σημειώνονται εγκλωβισμοί. Επισημαίνουμε ότι οι ανελκυστήρες χρησιμοποιούνται και από εργαζόμενους με κινητικά προβλήματα, αλλά και από μαθητές ΑΜΕΑ δεδομένου ότι το ΚΕΔΑΣΥ στεγάζεται στον 5ο όροφο του κτηρίου.
Ειδικά για τα ΑΜΕΑ (επισκέπτες, μαθητές, εργαζομένους) χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις με διαμόρφωση εξωτερικού χώρου (θέσεις πάρκινγκ), επιδιόρθωση ράμπας, δημιουργία οδηγού τυφλών στο πλακόστρωτο, αλλαγή φοράς ανοίγματος πόρτας εισόδου, δημιουργία τουαλετών ΑΜΕΑ, ειδικές παρεμβάσεις σε ασανσέρ (γραφή brailleσε πλήκτρα), διαδρόμους για τυφλούς κλπ.
Πέρα από τα πρόσφατα ατυχήματα που έχουν συμβεί, μόλις χθες, στις 24/03/2024, στο συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης έγινε επίθεση με πυροβολισμούς, ανθρώπων της νύχτας και ακόμη χειρότερο η επιχείρηση ανήκει σε επιχειρηματία του οποίου σε άλλη επιχείρηση του πριν 2 εβδομάδες έγινε βομβιστική επίθεση, με μεγάλες υλικές ζημιές, ξημερώματα Δευτέρας.

Οι 200 εργαζόμενοι στις δυο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, μέσω του Συλλόγου τους (Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας – ΕΝ.ΕΡ.ΥΠ) ζητάνε κατά προτεραιότητα μεταστέγαση των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας και του 1ΟΥ ΚΕΔΑΣΥ, στις οποίες  καθημερινά προσέρχονται  εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολίτες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και  AMEA.

Παράλληλα η Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας σημειώνει σκωπτικά: «Ευελπιστούμε ότι το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, δεν είναι ιδιοκτησίας του ΜΤΠΥ, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε Δημόσιο Οργανισμό να στερείται κάθε ενσυναίσθησης και να μισθώνει συστεγαζόμενους χώρους ιδιοκτησίας του, σε Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και σε νυχτερινές επιχειρήσεις διασκέδασης, διότι αυτό δεν θα το έπραττε ούτε ο πιο ασυνείδητος ιδιώτης, που έχει ως μοναδικό του σκοπό, το κέρδος!»

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/427127_dieythynseis-ekpaideysis-systegazontai-me-nyhterino-kentro-sto-opoio-peftoyn

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.