Αρχίζει η συζήτηση για τις αλλαγές στο Λύκειο

Αρχίζει η συζήτηση για τις αλλαγές στο Λύκειο

efsyn.gr
Οι αλλαγές στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η συνεδρίαση είναι η πρώτη από μία σειρά συνεδριάσεων που έχουν στόχο να βρεθεί «κοινός τόπος» μεταξύ των κομμάτων ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του τριετούς πλάνου για την παιδεία.

Στα χέρια των βουλευτών που απαρτίζουν την Επιτροπή έχει ήδη βρεθεί το πόρισμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), εν είδει πρότασης του υπουργείου. Ωστόσο, το πόρισμα χαρακτηρίζεται από γενικές προτάσεις, σε αντίθεση με εκείνο που είχε διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο αναφερόταν σε συγκεκριμένες αλλαγές.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, κεντρικό χαρακτηριστικό είναι η δυνάμει ενιαία αντιμετώπιση του Λυκείου, Γενικού και Επαγγελματικού, και επομένως ο προσανατολισμός προς μια σταδιακή εγκαθίδρυση «πολυκλαδικότητας», μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων υποδομής και τεχνικών λύσεων.

Έτσι, προτείνεται κοινός κορμός στην Α’ τάξη των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και σταδιακή οργάνωση των Β’ και Γ’ τάξεων, στη λογική επιλογών που εξασφαλίζουν πλάι στην επιστημονική και την τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση ως ισότιμες.

Προτείνεται, επίσης, η άμεση επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ώστε να συμπεριλάβει την Α’ Λυκείου και η εξέταση της δυνατότητας γρήγορης επέκτασης και στις άλλες δύο τάξεις.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στα ενδιαφέροντα των μαθητών, που μπορούν να δοκιμάσουν τις κλίσεις τους στη Β’ Λυκείου και να συνδιαμορφώσουν, βάσει επιλογών, το πρόγραμμά τους στην Γ’ Λυκείου, προσανατολιζόμενοι στο πώς και σε τι θέλουν να συνεχίσουν.

Για την Γ’ Λυκείου προτείνονται εξάωρα μαθήματα.

Τέλος, για το εθνικό απολυτήριο η πρόταση του ΙΕΠ δεν αναφέρει παρά μόνο ότι είναι σημαντικό «να αποκτήσει αξία διότι αυτό θα ενισχύσει την ποιότητα της παρεχόμενης σχολικής εκπαίδευσης. Ένα απολυτήριο με κύρος και νόημα θα καλλιεργήσει στην κοινωνία εκείνη την κουλτούρα που σε βάθος χρόνου θα επιτρέψει στο σχολείο να αποκτήσει σταδιακά ουσιαστική εκπαιδευτική και διδακτική ισχύ».