Ζητούν ποιοτική και δωρεάν σίτιση

Ζητούν ποιοτική και δωρεάν σίτιση

Σε μπλόκο στον έλεγχο των καρτών σίτισης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησαν μέλη του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΣΟΦΕΠΑ).

Διαλεκτή Αγγελή

Οι σπουδαστές καταγγέλλουν ότι η εξ ολοκλήρου διαχείριση του εστιατορίου της ΦΕΠΑ από εργολαβική εταιρεία έχει επιφέρει αλλαγές επί τα χείρω τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του φαγητού. Ξινισμένες σαλάτες, ξαναζεσταμένο φαγητό δύο ημερών και μερίδες που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών που διαθέτουν κάρτα σίτισης είναι η εικόνα που παρουσιάζει το εστιατόριο της φοιτητικής εστίας, έτσι όπως μας το περιγράφουν οι οικότροφοι.

Χρεώνονται τα γεύματα
Μέχρι πρότινος, το κόστος των τριών γευμάτων ανά άτομο ήταν 3,5 ευρώ. Πλέον, το κόστος παρασκευής γευμάτων έχει πέσει στο 1,5 ευρώ, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, οι μερίδες που παρασκευάζονται δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται σίτιση. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η εργολαβική εταιρεία πληρώνεται για να καλύπτει πλήρως τον αριθμό των φοιτητών που έχουν κάρτες σίτισης, παρασκευάζει λιγότερες μερίδες και μάλιστα χρεώνει το γεύμα σε όσους δεν διαθέτουν κάρτα σίτισης τρία ευρώ.

Ο ΣΟΦΕΠΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρεται επίσης και στην εντατικοποίηση της δουλειάς των εναπομεινάντων απασχολουμένων. «Οι εργαζόμενοι από 23 έπεσαν στους 14, επειδή τρεις μετατέθηκαν και έξι παραιτήθηκαν, χωρίς να αντικατασταθούν. Αυτές οι παραιτήσεις από τη μεριά μας δεν θεωρούνται τυχαίες, αφού πρόκειται για τακτική μείωσης προσωπικού, καθώς αυτό κρίθηκε υπερπλήρες από τον ίδιο τον εργολάβο, χωρίς βέβαια να αναλογιστεί τον φόρτο εργασίας που θα επωμιστούν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι.

Ψυχολογική πίεση
»Μέσα σ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι του εστιατορίου υφίστανται καθημερινά μεγάλη ψυχολογική πίεση, καθώς, βρίσκοντας πάτημα στο δικό μας εγχείρημα, ο εργολάβος τούς έχει περάσει την ιδέα ότι θα απολυθούν, καταστέλλοντας το δικαίωμά τους να εναντιωθούν στην υπάρχουσα κατάσταση. Οι απειλές του εργολάβου δεν σταματάνε μόνο στους εργαζόμενους, αλλά στρέφονται και στον ίδιο τον σύλλογο, απειλώντας μας ότι θα λύσει τη σύμβαση και θα κλείσει το εστιατόριο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο εργολάβος απαίτησε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το ΕΚΠΑ προστασία», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΟΦΕΠΑ, μέλη του οποίου από την περασμένη Τετάρτη έχουν αναλάβει το πόστο του ελέγχου των καρτών σίτισης, καταργώντας ουσιαστικά την εν λόγω διαδικασία και επιτρέποντας σε όσους επιθυμούν να φάνε δωρεάν.

Χθες, μοιράστηκαν 442 μερίδες φαγητού, την ώρα που όσο εφαρμοζόταν το σύστημα ελέγχου των καρτών ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τις 300 μερίδες.

Ο ΣΟΦΕΠΑ ζητά την απομάκρυνση των εργολάβων από τις πανεπιστημιακές εστίες σίτισης, ζητά αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς και απαιτεί σίτιση για όλους ανεξαιρέτως.

efsyn.gr