Νεολαία ΜέΡΑ25 για τις φοιτητικές εστίες

Νεολαία ΜέΡΑ25 για τις φοιτητικές εστίες

  • |

Εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας οι φοιτητές/τρεις καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα . Συγκεκριμένα, χιλιάδες φοιτητές που διαμένουν σε εστίες στην ελληνική επικράτεια υποχρεούνται να εγκαταλείψουν από αύριο τη στέγη που τους έχει παρασχεθεί και να μεταφερθούν στις πόλεις που διαμένουν μόνιμα.

Αυτή η ρύθμιση όχι απλώς δε λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα αλλά αντιθέτως δημιουργεί περισσότερα. Καθώς, με το να ζητάς σε πολίτες να εγκαταλείψουν τη μια περιοχή και να μετακινηθούν σε μια άλλη, ουσιαστικά συμβάλεις στην περαιτέρω εξάπλωση και διάδοση του κορωνοϊού εντός της ελληνικής επικράτειας.

Οι φοιτητές, λοιπόν, πολλοί από τους οποίους είναι εργαζόμενοι και κάποιοι πιο άτυχοι δίχως μόνιμη κατοικία αναγκάζονται να πληρώσουν εισιτήρια και χρησιμοποιώντας κάποιες φορές διαφορετικά μεταφορικά μέσα να διασκορπιστούν σε όλη την Ελλάδα.

Έπειτα από πιέσεις των φοιτητικών συλλόγων χθες το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα συναρμόδια
Υπουργεία, συμπεριέλαβε στην με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22.03.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄987), την πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που
βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και δεν έχουν άλλη μόνιμη κατοικία στη χώρα. Αυτή η ρύθμιση όμως είναι ανεπαρκής και περιττή.

ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ;

Με λιγότερα χρήματα το κράτος θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα αυτονόητα σε όλους τους φοιτητές όπως :

συνεχή απολύμανση των εστιών,
δωρεάν και άμεση παροχή μασκών, γαντιών, αντισηπτικών και
σαπουνιού σε όλους τους χώρους των εστιών,
πραγματοποίηση τεστ για κορονοιο σε όσους διανέμουν ή εργάζονται
στις εστίες ώστε να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης,
αποφυγή συνωστισμού κατά τη διάρκεια της σίτισης με διανομή
συσκευασμένου φαγητού και
προφανώς επίδομα μετακίνησης στους φοιτητές που έχει
επιβεβαιωθεί ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό και θέλουν να
ταξιδέψουν.
Η Νεολαία του ΜέΡΑ25 στηρίζει την ελληνική Πολιτεία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κράτος είναι εδώ για να βοηθάει στις δύσκολες στιγμές και όχι το αντίθετο και ότι για να #μείνουμε_σπίτι πρέπει να έχουμε σπίτι.

Στηρίζουμε τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων και στεκόμαστε στο πλευρό των συμφοιτητών και συμφοιτητριών μας που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χάσουν τη στέγη τους.