Όχι των δανειστών για τα εργασιακά

Όχι των δανειστών για τα εργασιακά

  • |

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα εργασιακά και η πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Όλα τα καυτά ζητήματα φαίνεται πως παραμένουν ακόμη ανοιχτά, τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό.

Οι επόμενες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανέλθουν στην Αθήνα, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει ότι στο μεσοδιάστημα θα ανταλλάξουν κείμενο αρχών ενώ θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση αυτή, θα στείλει κείμενο αρχών της κυβέρνησης σε σχέση με το νέο εργασιακό προς του θεσμούς, το οποίο θα συζητηθεί μαζί τους μέσω τηλεδιασκέψεων μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται η επάνοδός τους στην Αθήνα.

Κατρούγκαλος: Δεν τέθηκε θέμα συντάξεων

Τη διαβεβαίωση ότι στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε θέμα συντάξεων δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως αποσαφήνισε, στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι σήμερα τέθηκαν θέματα στα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους δανειστές. Για θέματα νομιμότητας, όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν τις παρατηρήσεις από τα νομικά επιτελεία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν λιγότερα γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά. Όπως διευκρίνισε, θέτει το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα. «Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

.ereportaz.gr