Σταματημό δεν έχουν οι αντιδραστικές αλλαγές στο εργασιακό. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε δύο αντεργατικούς νόμους, δηλαδή του Χατζηδάκη και του Γεωργιάδη, ετοιμάζει άλλο έναν, τρίτο, πριν το τέλος του 2024 και ενδεχομένως έναν τέταρτο το 2025.
Αρχιτέκτονας του τρίτου αντεργατικού νόμου της δεξιάς κυβέρνησης θα είναι η Νίκη Κεραμέως. Με όχημα την ενσωμάτωσης μιας κοινοτικής οδηγίας του 2022, θα περάσει τέσσερις βασικές αλλαγές.
Κατά πρώτον, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσα από έναν… μαθηματικό τύπο με βασικό παράγοντα τον πληθωρισμό.
Κατά δεύτερον, οι ”κοινωνικοί εταίροι” θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό, αν και την απόφαση θα τη λαμβάνει και πάλι η εκάστοτε κυβέρνηση.
Κατά τρίτον, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη με την οποία θα δίνει αυξήσεις οριζόντια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους κατά το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού, κάτι που είναι έξω από κάθε μέχρι πρότινος λογική μισθολογίου στο δημόσιο ή ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα!
Κατά τέταρτο, από το 2028 θα μπορεί να ”παγώνει” ο κατώτατος μισθός αν οι οικονομικές ή ακόμα και οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν αύξησή του. Συνεπώς, ακόμα και αν ο μαθηματικός τύπος ”δείξει” αύξηση, η κυβέρνηση μπορεί -λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και μία μόνο από καμία 10αριά ρήτρες- να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα του μαθηματικού τύπου και να αποφασίσει πάγωμα του κατώτατου μισθού!
Δίδει, όμως, η κυβέρνηση και ένα ”τυράκι”: Δεν θα επιτρέπεται η μείωση του κατώτατου μισθού…
Πρέπει να σημειωθεί πως είναι για πρώτη φορά που συνδέεται το ύψος του κατώτατου μισθού με τις ”δημοσιονομικές δυνατότητες” της χώρας. Και αυτό γιατί -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα αυξάνεται κατά το ποσό αύξησης στον ιδιωτικό τομέα.
Συνεπώς αν δεν το επιτρέπουν οι ”δημοσιονομικές δυνατότητες” της χώρας να δώσει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, δεν θα δίνονται αυξήσεις και στον κατώτατο μισθό.
Αυτή η ρήτρα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί ”αντιστρέφει” έναν κανόνα που μας έμαθαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο είναι η πορεία της οικονομίας συνολικά εκείνη που καθορίζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Με τη νέα ρήτρα, αν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν το επιτρέπουν, δεν θα παίρνουν ούτε σεντς, οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό!
Σε κάθε περίπτωση τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα θα τους καθορίζει το κράτος, όπως έχει προβλέψει το Μνημόνιο από το 2013.
Στο πεδίο αυτό, η ”φιλελεύθερη” κυβέρνησή ”μας” συνεχίζει να λειτουργεί κρατιστικά, απαγορεύοντας στους ”κοινωνικούς εταίρους” δηλαδή από τη μια μεριά τους εργαζομένους και από την άλλη στους εργοδότες να έχουν ”ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις” για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, όπως συνέβαινε προμνηνονιακά, δηλαδή πριν το 2010.
Το μόνο που θα κάνει είναι να κάνει ”επιτρέπει” τη συνενοχή της ΓΣΕΕ -δηλαδή της εργατικής (λέμε τώρα!) πλευράς- στο ύψος της αύξησης, καθώς την εντάσσει στην Επιτροπή Διαβούλευσης και δεν ζητά απλά ένα πόρισμα από αυτήν.
https://www.neaprooptiki.gr/katotatos-misthos/
Σχόλια (0)