Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων

Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων

Ερώτηση για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ωρομισθίων εκπαιδευτικών στις σχολές ΕΠΑΣ και ΙΕΚ του ΟΑΕΔ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στη Αττική αλλά και σε άλλες περιφέρειες κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής και Χρήστος Κατσώτης.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι σχολές ΕΠΑΣ και ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, στελεχώθηκαν με ωρομισθίους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι σχολές άνοιξαν στις αρχές του Σεπτέμβρη, αλλά οι πρώτοι ωρομίσθιοι ξεκίνησαν να προσλαμβάνονται από τις 10 Οκτώβρη και έπειτα.

Αυτή τη στιγμή οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στην Αν. Μακεδονία – Θράκη και στην Αττική είναι απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβρη, ενώ μπήκε ήδη ο Φλεβάρης με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ταυτόχρονα, οι λιγότερες μέρες εργασίας, λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης, έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να μην μπορέσουν το καλοκαίρι να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Αυτά τα ελάχιστα, όμως, χρήματα του επιδόματος ανεργίας είναι το μοναδικό έσοδο για τους περισσοτέρους μήνες της ανεργίας.

Τέλος, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες της λειτουργίας των σχολών του ΟΑΕΔ, εδώ και πολλά χρόνια. Δουλεύουν, ωστόσο, με το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

– Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.

– Να υπάρξει σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας.

– Να προβλεφθεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς, για όλους τους μήνες της ανεργίας, χωρίς το όριο των 125 ενσήμων.

– Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στις ΕΠΑΣ και ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, με τη ταυτόχρονη κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της ωρομισθία