Απολυμένοι δικαιώνονται στα χαρτιά και «τιμωρούνται» στην πράξη από τον ΟΑΕΔ

Απολυμένοι δικαιώνονται στα χαρτιά και «τιμωρούνται» στην πράξη από τον ΟΑΕΔ

  • |

Παγιδευμένοι ανάμεσα στην κλιμάκωση της επίθεσης των εργοδοτών, που δεν διστάζουν να προχωρούν σε απολύσεις, παραβιάζοντας ακόμα και την όποια εργατική νομοθεσία απομένει σήμερα όρθια, και στην πρακτική του ΟΑΕΔ να τους στερεί την ιδιότητα του ανέργου, βρίσκονται εκατοντάδες άνεργοι. 

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για εργαζόμενους που διεκδικούν μέσα από τη δικαστική οδό την ακύρωση της απόλυσής τους, που είναι υποχρεωμένοι να ζουν ως άνεργοι, χωρίς δουλειά και μισθό, ενώ την ίδια στιγμή δεν θεωρούνται από τον ΟΑΕΔ ως τέτοιοι. Οι άνεργοι αυτοί βρίσκουν κλειστή την πόρτα της συμμετοχής στα προγράμματα του Οργανισμού, όταν στρέφονται σε αυτά για να αναζητήσουν μια θέση εργασίας, έστω και με ημερομηνία λήξης…

Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι της εργαζόμενης που απολύθηκε για συνδικαλιστικούς λόγους από το κατάστημα της αλυσίδας καφεστίασης «MIKEL» στη Δράμα. Η Αναστασία Σιδηροπούλου απολύθηκε το Φλεβάρη του 2016. Την περίοδο εκείνη ήταν αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, ενώ σήμερα είναι γραμματέας του Σωματείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Παράλληλα, με τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις που οργανώθηκαν, με αίτημα να επιστρέψει στη δουλειά, η εργαζόμενη αξιοποίησε και τη νομική οδό, προσφεύγοντας ενάντια στην απόλυσή της. Το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση στις 8/11/2016 τη δικαίωσε, κρίνοντας την απόλυσή της άκυρη και καταχρηστική, με μια απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Γενάρη. Παρά την πρωτόδικη απόφαση, η υπόθεση δεν τελείωσε, αφού η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση, η εκδίκαση της οποίας έχει οριστεί για τις 20/10/2017.

Η εργαζόμενη, αν και συνεχίζει να διεκδικεί την επιστροφή της στη δουλειά από την οποία άδικα απολύθηκε, αναζητεί παράλληλα εργασία προκειμένου να ζήσει η ίδια και η πενταμελής οικογένειά της. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» τον περασμένο Γενάρη, έχοντας ενεργό δελτίο ανεργίας, και συμπεριλήφθηκε στους τελικούς πίνακες κατάταξης στο πρόγραμμα. Ομως, η έκδοση της πρωτόδικης απόφασης σήμανε την ανάκληση του δελτίου ανεργίας της και τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα!

Ετσι, η εργαζόμενη δικαιώθηκε στα χαρτιά, «τιμωρείται» όμως στην πράξη από τον ΟΑΕΔ, που της στερεί τη δυνατότητα να βρει έστω και μια προσωρινή θέση εργασίας. Μάλιστα, η εργαζόμενη κατέθεσε ένσταση προς την επιτροπή συντονισμού του ΟΑΕΔ για να αναγνωριστεί η ισχύς του δελτίου ανεργίας της, η οποία απορρίφθηκε, ενώ έχει καταθέσει αντίστοιχο αίτημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.