«Φρένο» στην επιστροφή των κλαδικών διαπραγματεύσεων εργοδοτών-εργαζομένων

«Φρένο» στην επιστροφή των κλαδικών διαπραγματεύσεων εργοδοτών-εργαζομένων

Αφού παραδέχθηκε πως οι δανειστές έφεραν τα μνημόνια στη χώρα μας για να σωθούν οι τράπεζες, αφού απαίτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γιατί θα μπλοκαριστεί η γ’ αξιολόγηση της κυβέρνησης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισενμπλουμ… ξαναχτύπησε. Αναλυτικότερα:

Απότομη «προσγείωση» επιφύλαξε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup στις «ελπίδες» της κυβέρνησης και της αρμοδίας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για μία ομαλή επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή από τον Αύγουστο 2018.

Ο Ντάισενμπλουμ έκανε δύο επισημάνεις:

Σύμφωνα με την πρώτη, για να έχουν «οριζόντιο» χαρακτήρα (δηλαδή να είναι υποχρεωτικές και για τα μη μέλη των εργοδοτικές ενώσεων) οι κλαδικές συμβάσεις θα πρέπει να είναι «αντιπροσωπευτικές».
Σύμφωνα με τη δεύτερη, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι «ευαίσθητη» λόγω της «εύθραυστης» προς το παρόν ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Πριν τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είχε μιλήσει… το ΔΝΤ τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με το Ταμείο, «οι κλαδικές επεκτάσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν την τάση να μειώνουν τις μισθολογικές ανισότητες». Το «τίμημα», όμως για αυτό είναι η «μείωση της απασχόλησης», ενώ «μειώνεται ο ανταγωνισμός και ενισχύονται οι δυσκαμψίες σε περιόδους ύφεσης».

ergasianet.gr