Επέστρεψαν δικαιωμένοι οι πρώην απολυμένοι

Επέστρεψαν δικαιωμένοι οι πρώην απολυμένοι

Μετά από 18 μήνες δικαστικών αγώνων οι περισσότεροι από τους 180 απολυμένους της επιχείρησης του Λαυρεντιάδη επέστρεψαν δικαιωμένοι σήμερα στις θέσεις του στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE).

Μέσα σε ευχάριστο κλίμα ευφορίας οι πρώην απολυμένοι μεταφέρθηκαν όλοι μαζί με λεωφορεία στο χώρο του εργοστασίου. Η πρώτη μέρα των πρώην απολυμένων ήταν διαδικαστική, αφού τους έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα, το ωράριο εργασίας και την ενσωμάτωσή τους στις βάρδιες του εργοστασίου, ενώ τους δόθηκαν κάρτες εισόδου.

Από τους 180 ένας μικρός αριθμός εργαζομένων έχει ήδη βρει νέα εργασία, οπότε θα λαμβάνουν τη μηνιαία αποζημίωση των χρημάτων που όρισε το δικαστήριο, ενώ άλλη ομάδα εργαζομένων δέχθηκε την πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η επιστροφή των περισσότερων από τους απολυμένους είναι «όχι μόνο η πολυπόθητη δικαίωση, που ήρθε παραμονές Χριστουγέννων μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και η επιστροφή της ζωής αυτών των ανθρώπων στην ομαλότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, είναι ο εγγυητής των όσων αποφασίστηκαν και είναι αυτός που άσκησε πίεση προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να έρθει το ποθητό αποτέλεσμα.

Βάσει των όσων αποφασίστηκαν ανάμεσα στους εργαζομένους και την εργοδότρια εταιρεία και βάσει της πρότασης που κατέθεσε η τελευταία, μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται μεταξύ άλλων: α) η άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2018, β) η καταβολή ποσού 4.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο έναντι των δεδουλευμένων (έχει γίνει ήδη) και γ) η καταβολή έντεκα ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων που θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.

Τέλος, όπως είχε γίνει γνωστό στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης των πρώην απολυμένων, η εργοδότρια εταιρεία εντός του 2018 θα προχωρήσει σε εξυγίανση της βιομηχανικής μονάδας και θα θέσει σε εφαρμογή ελκυστικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου όσων εργαζομένων το επιθυμούν.

.efsyn.gr