Μόνιμοι οι μισθοί «πείνας» έως 400 ευρώ

Μόνιμοι οι μισθοί «πείνας» έως 400 ευρώ

  • |

Μόνιμα χαρακτηριστικά τείνει να λάβει στην ελληνική αγορά εργασίας η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με μισθούς που μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 400 ευρώ το μήνα

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την τελευταία εβδομάδα από τρεις διαφορετικές πλευρές, εμφανίστηκαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Επιπρόσθετα, ειδικά τα στοιχεία που αφορούν τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, τον Ιανουάριο, δείχνουν ότι μπήκε «φρένο» στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ειδικότερα, η αρχή έγινε με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ. Μπορεί να αναφέρονται στον περασμένο Μάρτιο, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι περισσότεροι από 636.424 εργαζόμενοι εισπράττουν ούτε λίγο, ούτε πολύ μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν, κατά μέσο όρο, τα 389 ευρώ, μικτά.

Η συνέχεια δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη που αφορούν τον μήνα Ιανουάριο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι χάθηκαν 16.542 θέσεις εργασίας, αφού το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικό. Το τρίτο και πιο σκληρό «χτύπημα» ήρθε χθες από τον ΟΑΕΔ που έδειξε πάλι για τον μήνα Ιανουάριο, ότι αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, κατά 21.663 άτομα. Συνολικά στο μητρώο του Οργανισμού, οι άνεργοι ανήλθαν στο 1.092.325 άτομα. Από αυτούς, οι μισοί (540.755 ή 49,59%) είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή αδυνατούν να βρουν εργασία χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε πολύ χαμηλές αποδοχές ή σε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δουλειά.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι από τον Φεβρουάριο και μετά θα αντιστραφεί το κλίμα, προς το καλύτερο. Το γεγονός ότι θα έρθουν οι εορταστικές μέρες του Πάσχα, αλλά και αμέσως μετά η θερινή τουριστική περίοδος, ευνοεί στο να προκύψουν μαζικά, θέσεις εργασίας εποχικής απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό εκτιμάται ότι θα αντιστρέψει το κλίμα, και θα βοηθήσει ώστε να υποχωρήσει το συνολικό ποσό της ανεργίας. Μόνο που οι θέσεις εποχικής απασχόλησης, αφορούν σε αρκετές περιπτώσεις και ευέλικτες μορφές εργασίας, άρα οι μισθοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

.dikaiologitika.gr