Τι αλλάζει στο πρόστιμο για τη «μαύρη» εργασία – Κλιμακωτά ποσά μετά από πρόσληψη

Τι αλλάζει στο πρόστιμο για τη «μαύρη» εργασία – Κλιμακωτά ποσά μετά από πρόσληψη

  • |

Τις αλλαγές στο πρόστιμο για τη «μαύρη» εργασία περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται μία συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και μία μετάβαση σε μία λογική περισσότερο απόδοσης δικαιοσύνης στον εργαζόμενο.

Όπως εξήγησε, «το πρόστιμο θα είναι 10.500 ευρώ, αλλά θα μειώνεται κλιμακωτά, εφόσον η επιχείρηση προχωρήσει σε πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα κάνει, θα μειώνεται και το πρόστιμο».

«Αν η επιχείρηση προχωρήσει σε σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 7.000 ευρώ, έξι μηνών, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ, εφόσον η σύμβαση είναι διάρκειας ενός έτους, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 3.000 ευρώ, ενώ, αν η σύμβαση είναι άνω των 18 μηνών ή αορίστου χρόνου, τότε το πρόστιμο θα είναι μόνο 1.000 ευρώ», όπως εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι αυτό που σχεδιάζεται για το καλοκαίρι είναι η επανάληψη ενός σχεδίου που διενεργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι που οι έλεγχοι έγιναν από τέσσερα ελεγκτικά σώματα μαζί, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και τα ελεγκτικά όργανα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Πέρυσι, αυτό έγινε στην Αττική, εφέτος θα γίνει στην Κρήτη» συμπλήρωσε.

asfalistiko.gr/