Κόβονται οι μελλοντικές συντάξεις | Δείτε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Κόβονται οι μελλοντικές συντάξεις | Δείτε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

  • |

Στη μάχη για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, η έκβαση της οποίας θα επηρεάσει τα εισοδήματα 2,5 εκατομμυρίων  συνταξιούχων, καθώς και τη ζωή της επόμενης γενιάς εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου το οποίο δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς χθες προβλέπει μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους και κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με ενοποιήσεις φορέων στο ΙΚΑ που θα αποτελέσει τη βάση για τον  Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε τη  «θυσία» των νέων συνταξιούχων στον βαθμό που θα λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από τους υφιστάμενους, προκειμένου να σωθούν οι παλαιοί, ήδη συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το σχέδιο για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις θα δοθεί στους εκπροσώπους των Θεσμών την Παρασκευή και μετά την διατύπωση παρατηρήσεων από την πλευρά τους,  θα κατατεθεί υπό μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή. Η συζήτηση και η ψήφιση του θα γίνει με την κανονική διαδικασία και όχι ως κατεπείγον, προκειμένου να  υπάρξει δυνατότητα διεξοδικών τοποθετήσεων και βελτιωτικών προτάσων από τα κόμματα.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, με τις προωθούμενες διατάξεις:

– Επιχειρείται συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο πριν ακόμη από την κρίση είχε πάψει να είναι οικονομικά βιώσιμο,

– Επιδιώκεται να αντιμετωπισθούν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τα εκρηκτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων

– Διαμορφώνεται ένα γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:

Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος, από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος, από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος και από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού.

Βάσει του σχεδίου νόμου που καταλαμβάνει έκταση 170 σελίδων καταργείται το μεικτό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης ( παλαιό καθεστώς έως το 2010, νέο από το 2011 και μετά) που ίσχυε με τον νόμο Λοβέρδου/ Κουτρουμάνη 3863/2010.Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι. Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, θεωρούν ότι μειώνεται δραματικά η σύνταξη των νέων ασφαλισμένων και μάλιστα οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.

Μείωση 30% σε συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, αυτό σημαίνει, ότι στις υψηλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ η μείωση θα αγγίζει το 30%. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Αντίθετα, ο νέος συνταξιούχος με βαρέα και ανθυγιεινά, θα εισπράξει 900 ευρώ. Συνεπώς θα έχουμε και πάλι συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, με το βάρος να πέφτει στη νέα γενιά.

Τι προβλέπεται για τις επικουρικές

Όσο για τις επικουρικές, ο κανόνας βιωσιμότητας βάσει του οποίου θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά,  θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα, ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013,  το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα των τμημάτων

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης

Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

Δείτε εδω το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού προβλέπει:

• Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης».

• «Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος. (Για παράδειγμα, συνταξιούχος παίρνει σήμερα σύνταξη 1.400 ευρώ και με τον νέο τρόπο το ποσό κανονικά θα έπρεπε να είναι 1.360. Η προσωπική διαφορά στην περίπτωση αυτή θα είναι 40 ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει να εισπράττει 1.400 ευρώ).

• Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας ακόμα και για μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ημερών ασφάλισης.

Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 συνολικά έτη δουλειάς. Θα αντιστοιχεί περίπου στο 60% του μέσου εισοδήματος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από τις εισφορές).

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με υπουργική απόφαση. Θα είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο να ακολουθεί ανοδική πορεία και το καταβαλλόμενο ποσό.

• Τελικό ποσό σύνταξης μετά το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια δουλειάς και το ποσοστό αναπλήρωσης. Το ποσοστό αναπλήρωσης προτείνεται να είναι 60%-65% για 40 χρόνια ασφάλισης. Οι δανειστές έχουν ζητήσει να  είναι 45%-50%.

Μεγαλύτερες εισφορές 

• Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους), ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το μέτρο αυτό θα αποφέρει τα έσοδα που απαιτούνται για να κλείσει το κενό του συστήματος.

Σε περίπτωση που τελικά συμφωνηθεί με τους δανειστές μικρότερη αύξηση, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η αναπροσαρμογή να είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους. Σε αυτή την περίπτωση θα έρθει ξανά στο προσκήνιο το θέμα των επικουρικών συντάξεων, με την κυβέρνηση να έχει ως κόκκινη γραμμή να μην επηρεαστούν καθόλου ποσά κάτω των 170 ευρώ.

• Νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Οι εισφορές θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (ίδιο για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες).

• Σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ η εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολούμενων θα υπολογίζεται από το 2017 επί του ποσοστού του πραγματικού εισοδήματος. Συνδέεται δηλαδή το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα. Με το ισχύον σύστημα είναι υποχρεωτική η άνοδος ασφαλιστικής κατηγορίας με την παρέλευση ετών. Ετσι οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να καταβάλλουν σταδιακά αυξανόμενες εισφορές.

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις εισφορές τους για πάνω από ένα εξάμηνο.

• Νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών για 650.000 αγρότες με μεγαλύτερη ωστόσο μεταβατική περίοδο. Συγκεκριμένα οι αλλαγές στις εισφορές -που επίσης θα συνδυαστούν με το πραγματικό εισόδημα- θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019. Ουσιαστικά θα υπάρχει εξίσωση των εισφορών των αγροτών με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Ενοποίηση Ταμείων

• Ενιαίο Ταμείο ασφάλισης για όλους. Τα Ταμεία κύριας σύνταξης συγχωνεύονται σε έναν φορέα που θα έχει ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και της παροχής σύνταξης. Ενδεικτικό του «αλαλούμ» που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πως το ΙΚΑ με μια σειρά διατάξεων επέτρεπε να δίνονται συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους.

Με το νέο σύστημα αποκλίσεις από τους ενιαίους κανόνες θα υπάρξουν μόνο εκεί όπου ειδικές περιπτώσεις τις επιβάλλουν (όπως για παράδειγμα στους αγρότες). Να σημειωθεί πως ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα.

Προτεραιότητα στον νέο φορέα θα δοθεί στην καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας (με την ίδρυση ειδικών εταιρειών διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας), στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής (με ενίσχυση των ηλεκτρικών μηχανισμών) και στην αξιοποίηση νέων πόρων. Στόχος είναι να υπάρχει αξιοποίηση τμήματος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις (Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας)