Εργασία και… χαρά για 500 Έλληνες… μετανάστες στην Αυστραλία

Εργασία και… χαρά για 500 Έλληνες… μετανάστες στην Αυστραλία

  • |

Το πρόγραμμα Working and Holiday Visa προσφέρει τη δυνατότητα εργασίας σε νέους έως 31 ετών για ένα έτος στην Αυστραλία. Ραντεβού για εργασία στη μακρινή Αυστραλία θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν από το νέο έτος 500 νέοι από την Ελλάδα, μέσω του πιλοτικού προγράμματος Working and Holiday Visa. Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τον εργοδότη που τους ενδιαφέρει, με ανοικτή την προοπτική να παραταθεί η συνεργασία τους πέραν της ετήσιας δοκιμαστικής περιόδου

Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τον εργοδότη που τους ενδιαφέρει, με ανοικτή την προοπτική να παραταθεί η συνεργασία τους πέραν της ετήσιας δοκιμαστικής περιόδου Η διακρατική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες προβλέπει τη δυνατότητα να παραμείνουν για ένα έτος στη μακρινή ήπειρο νέοι Έλληνες (ηλικίας από 18 έως 31 ετών), προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε ένα υψηλών απαιτήσεων επαγγελματικό περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και νέοι από την Αυστραλία, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν στην ελληνική επικράτεια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Η εφαρμογή της συμφωνίας για την έκδοση βίζας για διακοπές με παράλληλη εργασία (Working and Holiday Visa) επικυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι κάτοχοι τουριστικής βίζας δεν επιτρέπεται να εργαστούν, ενώ όσοι ταξιδεύουν με απλή βίζα προσπαθώντας να παραμείνουν νόμιμα στην Αυστραλία, γράφονται συνήθως σε μια σχολή μετατρέποντας την τουριστική τους βίζα σε φοιτητική.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας προβλέπει ότι κάθε χώρα θα παρέχει ετησίως, σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία, έως 500 θεωρήσεις πολλαπλής εισόδου για την κινητικότητα των νέων (από 18 ετών έως 31 ετών) ή άδειες προσωρινής διαμονής για χρονική περίοδο έως 12 μηνών. Η βίζα αυτή δεν υποκαθιστά την κανονική έκδοση βίζας, απλώς αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όσους διαθέτουν τα προσόντα και εκδίδεται πολύ πιο απλά και με πολύ πιο σύντομη διαδικασία. Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα υπάρχει μία φορά, ωστόσο με την ίδια βίζα παρέχεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου για όσες φορές επιθυμεί το άτομο.

Κύρια πρόθεση των εισερχόμενων ατόμων είναι η αναψυχή, παρέχεται όμως η δυνατότητα να εργαστούν με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, χωρίς όμως η περίοδος εργασίας να καλύπτει και τους δώδεκα μήνες, ενώ επίσης επιτρέπεται η δυνατότητα σπουδών με μέγιστη διάρκεια τους τέσσερις μήνες.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από τις προϋποθέσεις, τις οποίες οφείλουν να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, είναι οι ακόλουθες: Ηλικία από 18 έως 31 ετών, η οποία θα διαπιστώνεται με αυστηρό υπολογισμό ακόμα και της ημέρας και ώρας γεννήσεως. Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας. Κατοχή εκ μέρους των αιτούντων πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ή βεβαίωσης φοίτησής τους σε παρόμοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Υποχρέωση ταξιδιωτικής ασφάλειας υγείας για όλο το διάστημα παραμονής. Ιατρικές εξετάσεις για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εργαστούν στον τομέα της υγείας. Υπαρξη χρηματικού ποσού ικανού για τη διαβίωση των συμμετεχόντων, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4.000 ευρώ με αποδεικτικά στοιχεία. Κατοχή εισιτηρίου με επιστροφή.

Επισημαίνεται πως η βίζα είναι ατομική και δεν μπορεί να συμπεριλάβει σύζυγο ή παιδιά, έχει διάρκεια δώδεκα μηνών και επιτρέπει στον κάτοχο να εργαστεί στην Αυστραλία για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών σε κάθε εργοδότη, ή να παρακολουθήσει πρόγραμμα σπουδών της επιλογής του διάρκειας τεσσάρων μηνών, ενώ το κόστος της ανέρχεται σε 250 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν οι ίδιοι τον εργοδότη που τους ενδιαφέρει, ανοίγοντας, έτσι, τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καθώς στην περίπτωση που οι δύο πλευρές μείνουν εξίσου ικανοποιημένες από τη συνεργασία, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την τροποποίηση της βίζας του εργαζομένου, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του και να τον ενσωματώσει πλήρως στο προσωπικό που απασχολεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεσμεύτηκε πως αν το πρόγραμμα πετύχει, τότε μπορεί να επεκταθεί χρονικά, αλλά και σε αριθμό συμμετεχόντων.