Άρση φορολογικών βαρών, υπό προϋποθέσεις, «βλέπει» η κυβέρνηση

Άρση φορολογικών βαρών, υπό προϋποθέσεις, «βλέπει» η κυβέρνηση

  • |

Με τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους συνδέει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επόμενα χρόνια ορισμένοι φόροι, αν και, κανονικά, μία τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να συνδέεται περισσότερο με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πάντως, εάν κάποια στιγμή υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο για «ξεφούσκωμα» κάποιων φόρων, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να ξεκινήσει από τους άμεσους φόρους (π.χ. εισόδημα) και στη συνέχεια να περάσει στους έμμεσους (π.χ. ΦΠΑ).

Δύο είναι να επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι προτείνουν να ξεκινήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις από τους άμεσους φόρους. Αρχικά, υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Συνεπώς, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών να διαθέσουν αυτό το εισόδημα σε διάφορα αγαθά ή υπηρεσίες. Επιπλέον, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι με τη γενικευμένη εφαρμογή του περιουσιολογίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα υπάρξει μεγαλύτερη αποκάλυψη «μαύρων» εισοδημάτων και ως εκ τούτου θα αυξηθεί η φορολογική βάση.

Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η δυνατότητα να υπάρξει στοχευμένη μείωση άμεσων φόρων αφορά κυρίως το εισόδημα και δευτερευόντως την περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει σε πρώτη φάση τους συντελεστές μέχρι τα 25.000 ευρώ και στη συνέχεια το ύψος του αφορολόγητου. Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, όταν υπάρξει η δυνατότητα για μειώσεις και στους έμμεσους φόρους τότε οι πρώτες παρεμβάσεις αφορούν πρωτίστως στη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων και σε μεταγενέστερο στάδιο ο ΦΠΑ βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για μειώσεις των φορολογικών βαρών είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα του 2016:

  • 20 δισ. ευρώ από το εισόδημα
  • 3,8 δισ. ευρώ από την περιουσία
  • 14,9 δισ. ευρώ από φόρους συναλλαγών (ΦΠΑ)
  • 9,1 δισ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης

Πάντως, η προϋπόθεση που έβαλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι η συμφωνία με τους Θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, μοιάζει πιο λογικό να συνδεθεί η αποκλιμάκωση της φορολογίας με τους δημοσιονομικούς στόχους από το 2018 και μετά. Διότι, εάν παραμείνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ (έστω και μόνο για το 2018) τότε τα περιθώρια για μειώσεις φόρων είναι περιορισμένη, ακόμα κι αν υπάρξει μικρή ελάφρυνση του χρέους.

economy365.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος