Με μιά αντιπρόταση που μεταφέρει για το μέλλον την αυτόματη υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να ξεπεράσει το αδιέξοδο του πρόσθετου, προληπτικού πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η πρόταση προβλέπει τα εξής: Θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).
Για να προσδώσει κύρος και αξιοπιστία στη διάταξη ώστε να την δεχθούν οι θεσμοί, η κυβέρνηση προτείνει να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.
Προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων- η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).
Εάν τελικά αυτή είναι η τελική ελληνική πρόταση και γίνει αποδεκτή από το κουαρτέτο, ο περίφημος μηχανισμός εξισορρόπησης που είχε προαναγγελθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, δεν θα περιλαμβάνει την ψήφιση νέων μέτρων από τώρα, αλλά θα παραπέμεπι σε ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται ανά έτος, και ανάλογα με τη πορεία του προυπολογισμού.
Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν ικανοποιείται με τη πρόταση αυτή το ΔΝΤ που δημιούργησε και το όλο θέμα. Η πρόθεση του Ταμείου ήταν να ληφθούν από τώρα τα πρόσθετα μέτρα αλλά να εφαρμοσθούν υπό αίρεση, το 2017 ή το 2018, εάν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.
Με δεδομένο όμως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν μέτρα και μάλιστα δημοσιονιμικού χαρακτήρα υπό αίρεση, που να εξαρτάται δηλαδή η εφαρμογή τους από μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με τη συνδρομή της Κομισιόν, που κατανοεί το πρόβλημα, να παρουσιάσει μιά πειστική εναλλακτική.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση ουσιαστικά πληροί τΠίνακας ελέγχουις απαιτήσεις του Eurogroupπου ζήτησε νομοθέτηση, αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα.