Δεν προέκυψε ΕΣΡ

Δεν προέκυψε ΕΣΡ

  • |

Άκαρπη αποδείχτηκε και η πέμπτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, καθώς δεν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός των 4/5 γύρω από την πρόταση της κυβέρνησης. Κάθετα αρνητική ήταν η Νέα Δημοκρατία. «Ναι» με επιφυλάξεις από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Προηγουμένως ο Νίκος Βούτσης απέσυρε την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα και πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο του ΕΣΡ, τον οποίο είχε επιλέξει για τη θέση του αντιπροέδρου, και τον Νίκο Κιάο για μέλος.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και δεν επέμεινε στο όνομα του Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ.  Ως αντιπρόεδρο πρότεινε τελικά τον Νίκο Κιάο και τον κ. Μουλόπουλο ως μέλος. Υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγιώρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

«Ναι» ψήφισαν 16 βουλευτές -του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- 6 βουλευτές -της ΝΔ και του ΚΚΕ- δήλωσαν «παρών», ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε «όχι», και ένας βουλευτής απουσίαζε.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω στο πλαίσιο της συναίνεσης, που επιδιώκει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης για την επιλογή Πολύδωρα στο τιμόνι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα.

Ροδόλφος Μορώνης Ο Ροδόλφος Μορώνης | ΕUROKINISSI

Δεν ψηφίζει καμία πρόταση η Ν.Δ.

«Δεν θα ψηφίσουμε, ούτε αυτή, ούτε και άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα σε κείμενο για την κατάργηση του νόμου Παππά» είχε δηλώσει ευθέως ο Νίκος Δένδιας στο άκουσμα της νέας πρότασης κάνοντας λόγο για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων.

Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε την διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και αμέσως μετά να συμφωνήσουμε και να μην συνεχίσουμε την ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για «ευθεία παρέμβαση» στα της Βουλής με την επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ από τον πρωθυπουργό κι όχι από τον πρόεδρο της Βουλής.

Οι τοποθετήσεις στη Διάσκεψη

Επικρίσεις για τη στάση της αντιπολίτευσης διατύπωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Σύνταγμα προβλέπει κατ΄αρχάς ομοφωνία και αν αυτή δεν επιτευχθεί, προβλέπει πλειοψηφία με τα 4/5 διότι το Σύνταγμα θέλει ευρύτατη συναίνεση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας και προσέθεσε: «Σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους διαφορετικά δεν έχουμε ΕΣΡ».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι «το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό». Πρόσθεσε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, παρατήρησε ότι «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Πυροδοτείται σύγκρουση στα άκρα για μια ανεξάρτητη αρχή, «αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο.

«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής.

Η πρόταση της Ν.Δ. δεν προβλέπει διαγωνισμό για τα κανάλια για άδειες με ευτελές τίμημα, σύμφωνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Δηλαδή πείτε ευθέως τι θέλετε; Να επιστρέψει το κράτος τα λεφτά στους καναλάρχες;»

Από τη συνεδρίαση  Από τη συνεδρίαση | EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε επίσης ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Την κατάργηση και όχι αναστολή των διατάξεων Παππά ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνωοντας ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία.

Εξέφρασε και αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα και ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

«Πονηρή» χαρακτήρισε την αναστολή της διάταξης Παππά που ορίζει η τροπολογία της κυβέρνησης. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών σημειώνοντας ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

Αναδιατύπωση της κυβερνητικής τροπολογίας ζήτησε και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει.

Την κατάργηση του νόμου Παππά και πρόταση κοινής αποδοχής για τα πρόσωπα του ΕΣΡ ζήτησε και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Από τη συνεδρίαση Από τη συνεδρίαση | EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατατέθηκε η τροπολογία Παππά 

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, καθώς αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του Ν. 4339/201, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με:

  • Τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.
  • Τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

Η διατύπωση της τροπολογίας Παππά, είναι τέτοια ώστε να μην εγερθούν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής. «Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» είπε ο κ. Βούτσης και εγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση.

Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος