«Την επόμενη φορά θα φέρουμε τα κοπάδια, θα τα αφήσουμε στον Δημοτικό Κήπο και ας τα πάρει όποιος θέλει», έλεγε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων στη Χίο Γιάννης Γεωργούλης σε μια κινητοποίηση όπου η αγανάκτηση ξεχείλιζε.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και μελισσοκόμοι βρέθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, διαμαρτυρόμενοι για την αφαίμαξη που θα υποστούν μέσω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο σε συνδυασμό με τη σκληρή φορολογία απειλεί με αφανισμό την πρωτογενή παραγωγή.
«Είναι αδύνατον να ζήσουμε όταν από τις 20.000 συνολικό εισόδημα καλούμαστε να δώσουμε τις 16.000 ευρώ είτε στη εφορία είτε σε ασφαλιστικές εισφορές», έλεγαν.
Οι Χιώτες επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα έχουν όμως και άλλους λόγους να διαμαρτύρονται. Η Χίος για ακατανόητους λόγους εξαιρέθηκε από την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης, την οποία -όπως έλεγαν οι ίδιοι- ορισμένοι αγρότες έχουν να την πληρωθούν τρία ολόκληρα χρόνια.
«Η Χίος, και ειδικά η βόρεια, θεωρήθηκε πεδινή περιοχή και έτσι, χωρίς τον χαρακτηρισμό “ορεινή” δεν δικαιούμαστε να πάρουμε την επιδότηση» τόνισαν, αναφέροντας και μια σειρά άλλων γραφειοκρατικών προβλημάτων που τους στέρησαν ένα σημαντικό ποσοστό των εισοδημάτων τους.
Οι παραγωγοί νωρίτερα είχαν αποκλείσει τον δρόμο έξω την Περιφέρεια, έδεσαν κάποια ζώα στην είσοδο των γραφείων και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρέμειναν διαμαρτυρόμενοι για λίγα λεπτά της ώρας και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το γραφείο του βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, χωρίς όμως να τον συναντήσουν, αφού απουσίαζε στην Αθήνα, όπως και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αν σβήσει ο παραγωγικός τομέας της χώρας, τότε αργά ή γρήγορα θα σβήσουμε όλοι» έλεγαν, ζητώντας τη συμπαράσταση της κοινωνίας.