Αλλόκοτο ματς

Αλλόκοτο ματς

  • |

Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, που πρέπει κανείς να αστειευτεί οπωσδήποτε. Στο μέτωπο της Ουκρανίας, το πράγμα μοιάζει με αλλόκοτο ματς ποδοσφαίρου. Τι να λέει άραγε ο θρύλος του -ακατάτακτου- σοβιετικού ποδοσφαίρου Ολεγκ Μπλαχίν για όλα αυτά;

Μανώλης Πιμπλής

Ουκρανός ο ίδιος, αστέρι της Ντιναμό Κιέβου, αλλά με πατέρα Ρώσο αστυνομικό (καθόλου πρωτότυπο για την πληθυσμιακή σύνθεση της Ουκρανίας), έπαιξε για πρώτη φορά με την εθνική ομάδα της Σ.Ε. εναντίον της… Φινλανδίας. Και τερμάτισε την καριέρα του στον… Αρη Λεμεσού όπου πήγε τρεις μήνες πριν από την πτώση του Τείχους και κρέμασε τα παπούτσια του λίγους μήνες μετά την πτώση. Σαν να αποτέλεσε τη γέφυρα που εγκαινίασε αυτή την ωραία σχέση που έχει και σήμερα η μισή πρώην Σοβιετική Ενωση με τη Λεμεσό. Και πάντως δεν έζησε ποδοσφαιρικά την εποχή που οι Ρώσοι γρονθοκοπούν αψυχολόγητα τον αντίπαλο.

Οι Αμερικανοί, από τη μεριά τους, παίζουν φανερά το δικό τους (αμερικανικό) ποδόσφαιρο. Φοράνε κράνη και σπρώχνουν, σπρώχνουν, ρίχνουν ξύλο αλλά σκυλιάζουν γιατί δεν έχουν επισήμως δικαίωμα να περάσουν την end zone (δηλαδή τα ουκρανικά σύνορα) και να κερδίσουν πόντους με touchdown ακουμπώντας την μπάλα κάτω, οπότε αρκούνται σε κανένα field goal με μακρινή μπαλιά.

Οι Αγγλοι πάλι, κατά τα γνωστά, πιέζουν σε όλο το γήπεδο, τρέχουν πολύ, ψάχνουν κανέναν τρόπο να διεισδύσουν στην αντίπαλη άμυνα, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα, οπότε καταλήγουν στην κλασική ψηλοκρεμαστή σέντρα στέλνοντας όπλα μέσα από μακριά. Στους… (ψιλο)κρεμασμένους Ουκρανούς που, εκτός από την απόλυτη υλική καταστροφή της ζωής τους, δεν μπορεί παρά να ζουν και μια απόλυτη κρίση ταυτότητας.

Τώρα που το γυναικείο ποδόσφαιρο αρχίζει και γίνεται εφάμιλλο του ανδρικού, μπαίνουν ως αλλαγή στο ματς και οι δύο γυναίκες πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας, με άγνωστη επιρροή στην τελική έκβαση.

Στα μέρη μας πάλι, τα ματς κερδίζουν -ποιοι άλλοι;- οι εφοπλιστές που, σαν Ερντογάν των θαλασσών, μεταφέρουν τα πετρέλαια του ενός και το LNG του άλλου, αλλά απρόσμενα κερδισμένοι βγαίνουν και κάποιοι απλοί εργαζόμενοι και εργάτες, των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που βλέπουν έκπληκτοι να σώζεται η δουλειά τους γιατί πρέπει να αλωνίσει στο Αιγαίο ο 6ος στόλος.

Την ίδια ώρα επισκιάζονται από τον πόλεμο εξίσου σημαντικές ειδήσεις. Σε Ινδία και Πακιστάν το θερμόμετρο δείχνει 50 βαθμούς και από τον ουρανό πέφτουν στο έδαφος πουλιά, αποκαμωμένα και αφυδατωμένα!

Στη Γαλλία υπάρχει επίσης ζέστη και παρατεταμένη ξηρασία. Την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια έχουν πάρει φωτιά, η χώρα αναγκάστηκε να μειώσει για λίγες ώρες την ισχύ των πυρηνικών εργοστασίων. Γιατί βρίσκονται σε ποτάμια όπου η στάθμη του νερού έχει κατέβει και η θερμοκρασία του έχει ανέβει, κάτι που δεν επιτρέπει την επιστροφή σε αυτά του (ζεστού) νερού που ψύχει τους αντιδραστήρες, χωρίς να δημιουργηθεί οικολογική καταστροφή.

Ολοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε σαν ζαλισμένοι θεατές στην κερκίδα, που μόλις φάγαμε δυνατό σουτ στο κεφάλι από στραβοκλοτσιά.

efsyn.gr