«Η Άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη» γράφουν μεταξύ άλλων τα πανό των νεολαίων που από την πρώτη στιγμή του πολύνεκρου τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, βρέθηκαν στους δρόμους όλης της χώρας, έως και σήμερα.
Το σύστημα αιφνιδιάστηκε και αρχικά το αντιμετώπισε ως «business as usual» αλλά η συνέχεια έφερε την κοινωνία συνολικά στο προσκήνιο και ο φόβος τους κυρίευσε μήπως και χαθεί η μπάλα.
Την 1η Μαρτίου 2023 λοιπόν, συνέβη το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με 57 νεκρούς, νέους και νέες κατά κύριο λόγο.
Ακόμα και σήμερα επίσημη λίστα με ονοματεπώνυμα νεκρών δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Αντίθετα κυκλοφορούν ανεπίσημες λίστες με ονόματα που παραπέμπουν σε ένα μακάβριο και άηθες εμπόριο θανάτου που ευνοείται από την κρατική κουτοπονηριά να μην προβαίνει σε επίσημη ανάρτηση του θλιβερού καταλόγου.
Η κυβέρνηση ποντάρει προφανώς πως η φρίκη αποκρύπτεται ευκολότερα πίσω από αριθμούς παρά από ονοματεπώνυμα.
Και από την επομένη «μπήκαν τα μεγάλα μέσα».
Ποια είναι αυτά;
Μα φυσικά η χειραγώγηση της δικαιοσύνης δια χειρός κυρίου Ισίδωρου Ντογιάκου του Εισαγγελέα του ΑΠ, που λειτουργεί διαρκώς ως η «μακρά χειρ» του Μαξίμου.
Επ’ αυτού δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε πέραν όσων περιλαμβάνει η από 7 Μαρτίου 2023, ήτοι μία μόλις ημέρα μετά την αντιθεσμική παρέμβαση του ως άνω Εισαγγελέα, ανακοίνωση της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που συνυπογράφεται από τους δικαστές, Χρ. Σεβαστίδη Εφέτη, Χαράλαμπο Σεβαστίδη Εφέτη, Παντελή Μποροδήμο Πρωτοδίκη, Μιχάλι Τσέφα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Ιωάννη Ασπρογέρακα Πρόεδρο Πρωτοδικών, Έφη Κώστα Ειρηνοδίκη, που σώζουν την τιμή και την υπόληψη της Δικαιοσύνης ως θεσμική Εξουσία από το Σύνταγμα εκπορευόμενη».
Γράφουν λοιπόν:
«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε χθες την με Α.Π. 1204/06.03.2023 επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με την επιστολή αυτή ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ανώτατο Εισαγγελέα: α) του υποδεικνύει την ανάγκη για άμεση διαλεύκανση «όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη» και την προτεραιοποίησή τους, β) ζητά την ανάθεση των υποθέσεων «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο» και γ) τον ενημερώνει ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές «για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
Θεωρούμε ότι η ως άνω επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης καθώς: α) η αναφορά του πρωθυπουργού σε πλήθος ποινικών υποθέσεων, εύλογα δημιουργεί την εντύπωση, ότι αποτελεί έμμεση πρόταση προς τον Εισαγγελέα του ΑΠ να διατάξει το χωρισμό της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε επιμέρους περισσότερες, β) το αίτημα για ανάθεση των υποθέσεων στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο, συνιστά έμμεσο αίτημα διορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή από τον Εισαγγελέα του ΑΠ, αρμοδιότητα η οποία ανήκει όμως στην ολομέλεια του αρμόδιου Εφετείου κατ΄ άρθρο 28 ΚΠΔ, γ) η υπόμνηση ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της ποινικής δικογραφίας, συνιστά προκαταβολική παρέμβαση στο έργο και την ταχύτητα διενέργειας της εκκρεμούς κύριας ανάκρισης.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η άλλοτε ισχύσασα αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης (ποτέ όμως του Πρωθυπουργού) να μπορεί “να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του ΑΠ να παραγγείλει τη διενέργεια ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ` απόλυτη προτεραιότητα” (άρθρο 30 παρ. 3 παλαιού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), έχει καταργηθεί. Ως εκ τούτου, τα όσα αναφέρονται από τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας στην ως άνω επιστολή, που δεν ενεργεί με την ιδιότητα του πολίτη, στερούνται νομιμοποιητικής βάσης, ταυτόχρονα δε πλήττουν την εικόνα και το κύρος της Δικαιοσύνης, που φέρεται ως να δέχεται ευθείες παραγγελίες από τον Πρωθυπουργό!
Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ασκείται για άλλη μια φορά στην τέχνη της επιλεκτικής σιωπής, οφείλει να αντιδράσει άμεσα –όπως πράτταμε κι εμείς ως προεδρείο, όποτε πρωθυπουργοί ή υπουργοί κυβερνήσεων υπερέβαιναν τα εσκαμμένα – και αφενός να επισημάνει στον Πρωθυπουργό, αφετέρου να ενημερώσει τους πολίτες της χώρας μας, ότι η Δικαιοσύνη ούτε χρειάζεται, ούτε καλοδέχεται τις υποδείξεις».
Παρόλα αυτά όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προέκρινε την διάχυση των ευθυνών τόσο σε βάθος χρόνου παραπέμποντας στο «όλοι μαζί φταίμε» και κυρίως το «κρατικοδίαιτο κράτος», «η παλιά Ελλάδα», οι Δημόσιοι υπάλληλοι, οτιδήποτε δημόσιο και ιδίως ένα μοιραίο πρόσωπο, που βρέθηκε σε μια μοιραία θέση «ο Σταθμάρχης της βάρδιας».
Με έναν ορυμαγδό διαρροών και χυδαίων αναμεταδόσεων των τηλεφωνικών επαφών και συζητήσεων των στελεχών που εργάζονταν εκείνη την ώρα, προσπαθούν όχι μόνο να διαστρέψουν την προσοχή των πολιτών από τους πραγματικούς υπαίτιους του τραγικού δυστυχήματος, που δεν είναι άλλοι από την υποστελέχωση, και τεχνολογική υποβάθμιση του ιδιωτικοποιημένου δικτύου, αλλά να υποδείξουν στην δικαιοσύνη και την κοινωνία τους «βολικούς ενόχους». Τους εργαζόμενους και το Δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών.
Όμως αυτή τη φορά το έργο του κ. Ντογιάκου και κ. Γεραπετρίτη δεν θα είναι εύκολο.
Έφτασε ακόμα και ο κ. Παναγιώτης Τερεζάκης, συγκοινωνιολόγος που ήταν την κρίσιμη περίοδο τεχνικός σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ και σήμερα ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΣΕ ΑΕ να δηλώσει δημόσια σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «Η Λάρισα είχε τηλεδιοίκηση σε όλο το δίκτυο. Μετά το 2011 (σ.σ. ήτοι μετά τα Μνημόνια) άρχισαν τα συστήματα να καταρρέουν για διάφορους λόγους, όπως η σταδιακή μείωση προσωπικού και χρηματοδότησης. Τα κτήρια της τηλεδιοίκησης έχουν εξοπλισμό που είναι σβηστός. Τα έξω συστήματα έχουν πια κοπεί, έχουν λεηλατηθεί.
Και συμπλήρωσε: Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους».
Ε, κάτι είναι κι αυτό.
Μια ευαισθησία που μέχρι σήμερα δεν επέδειξε ο ΠΘ της χώρας.
Αντίθετα συνεχίζει την προσπάθεια αντιπερισπασμού.
Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στον τύπο «την αποστολή όλων των φακέλων για θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία σε όλο το δίκτυο, ζήτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος από τον σημερινό διοικητή του ΟΣΕ.
Όπως αναφέρεται στην έγγραφη εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή, πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, που έγιναν, πόσα θύματα είχαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους.
Ήδη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει και μελετά το φάκελο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε το 2017 με τέσσερις νεκρούς, για το οποίο δικάστηκε μόνον ο ένας από τους μηχανοδηγούς που επέζησε του τραγικού δυστυχήματος.
Η προσπάθεια συμψηφισμού με ατυχήματα που συνέβησαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η διάχυση των ευθυνών στο παρελθόν, είναι φανερή.
Έτσι σε ένα γελοίο λόγω της συγκυρίας, bras de fer μεταξύ των δύο εκπροσώπων του δικοματισμού, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις 7 Μαρτίου επανεκκίνησε την έρευνα για το παραπάνω δυστύχημα του 2017. Μοιάζει δε αυτή του η πρωτοβουλία να «κουμπώνει» με την κυβερνητική τακτική των συμψηφισμών (άλλωστε μόλις μία μέρα πριν ο Πρωθυπουργός τα είχε όλα αναγγείλει στη γνωστή επιστολή) και να δημιουργεί εύλογους φόβους εάν όντως η θεσμική δικαιοσύνη θέλει πραγματικά να καταλογίσει τις ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα ή αν εναρμονίζεται με τους παραπάνω κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Η πρωτοβουλία Ντογιάκου, έρχεται να συμπληρώσει τις εργασίες της τριμελούς επιτροπής Γεραπετρίτη που αποτελείται από πρόσωπα που επέλεξε η κυβέρνηση, σχετικά με την διερεύνηση του δυστυχήματος. Πρόκειται για ένα άτυπο όργανο που επίσης έχει λάβει πολιτικές εντολές από τον μεταβατικό υπουργό Μεταφορών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργο Γεραπετρίτη προκειμένου να διερευνήσει «τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά.
Και με υποχρεωτική συμπερίληψη των αποτελεσμάτων της στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί.
Πόσο μεγαλύτερη παρέμβαση να κάνει ένας Πρωθυπουργός για να προσανατολίσει τις έρευνες εκεί που αυτός θέλει;
Φυσικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση «σήκωσε το γάντι», μιας κι έρχονται εκλογές οσονούπω.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στον Ντογιάκο ότι «ελπίζουμε σε έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα μεταξύ 2020 – 2023 και επίσης περιμένουμε να κατασχεθεί κάθε έγγραφο, αλληλογραφία, εξώδικο, ηχογραφημένες συνομιλίες και κάθε στοιχείο που είναι κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας».
Μέσα σε όλη αυτή την ομίχλη που τεχνηέντως απλώνεται πάνω από το τραγικό δυστύχημα, ούτε λόγος για τις ευθύνες της ΝΔ αλλά και του Σύριζα για τον τεμαχισμό και το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών της χώρας, του δημόσιου σιδηροδρόμου.
Ούτε λόγος για αναστροφή των ιδιωτικοποιήσεων.
Δεν θεωρούμε φυσικά ότι είναι περιττή η έρευνα σε συγκεκριμένα πεδία, όπως περιγράφονται στον τύπο, «είτε πρόκειται για το ζήτημα της μετάταξης του «μοιραίου σταθμάρχη» η οποία φέρεται να έγινε με «παράκαμψη» του ηλικιακού ορίου των 48 ετών που προβλέπονταν στην ισχύουσα νομοθεσία για τις μετατάξεις. Εξίσου σημαντικές είναι και οι καταγγελίες των σταθμαρχών για το σταμάτημα λειτουργίας του κέντρου τηλεδιοίκησης από το καλοκαίρι του 2019, όπως και οι λόγοι που σταμάτησε η λειτουργία του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου του δικτύου το 2020.
Είτε αφορά στη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2020. Ιδίως από την στιγμή που σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αυτή άλλαξε το 2022 απαλλάσσοντας την εταιρία από την υποχρέωση επενδύσεων της τάξης των 600 εκατομμυρίων με την ταυτόχρονη απάλειψη της υποχρέωσης του δημοσίου να ολοκληρώσει την εγκατάσταση και την λειτουργία συστημάτων ασφάλειας.
Όμως εφιαλτική συνεχίζει να ηχεί η δήλωση του Κ. Χατζηδάκη ότι «ο ΟΣΕ είναι ένας προβληματικός οργανισμός με πανελλήνια δικτύωση, χειρότερος από την Ολυμπιακή».
Και όχι γιατί δεν ασέλγησαν όλες οι κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένων και αυτών στις οποίες συμμετείχε ο κ. Χατζηδάκης ανελλιπώς τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, στο Δημόσιο ΟΣΕ και τις υποδομές του, αλλά γιατί αυτοί είναι ικανοί αντί να στελεχώσουν, αναβαθμίσουν τεχνολογικά και επεκτείνουν έναν δημόσιο σιδηροδρομικό δίκτυο με σύγχρονα, ασφαλή τρένα, να ξεπουλήσουν ακόμα και τον ΟΣΕ!
Και ο Κ. Χατζηδάκης διαθέτει το know how, διαθέτει το καλύτερο βιογραφικό για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Εμείς λοιπόν λέμε:
Πάρτε κύριοι το άρθρο 86 του Συντάγματος και επιβιβαστείτε σε όποια υπερταχεία περνάει αυτήν την ώρα τα σύνορα και απαλλάξτε μας από τις υπηρεσίες σας.
ΥΓ: Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί και από την Οικονομική Εισαγγελία υπό τον Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη.
Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο δικαστικό λειτουργό που αρχειοθέτησε πριν από μερικούς μήνες την υπόθεση που αφορούσε την μη υλοποίηση της σύμβασης 717, η οποία προέβλεπε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου.
Επίσης πρόκειται για την ίδια Οικονομική Εισαγγελία υπό τον Χρήστο Μπαρδάκη που αρχειοθέτησε και άλλες δικογραφίες που αφορούσαν εμπλοκή πολιτικών προσώπων και σε άλλες υποθέσεις.
ΥΓ2:Τώρα ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει έρευνα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στους διοικητές του ΟΣΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Train (upd) σε βάθος 15ετίας. Την έρευνα θα διεξάγει η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του ΑΠ Χαράλαμπο Βοτρλιώτη.
ΥΓ3: Ξεκίνησε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η θεσμική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Η συνεδρίαση της επιτροπής ανοίγει με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος καλείται να δώσει απαντήσεις.
Η επιτροπή θα ανοίξει σε βάθος χρόνου το θέμα της κατάστασης των σιδηροδρόμων της χώρας και η συζήτηση θα ανατρέξει όχι μόνο στις συνθήκες της τρέχουσας τετραετίας, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς στη συνεδρίαση έχουν κληθεί προς ακρόαση όλοι οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την επίμαχη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και ειδικότερα ο υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Επικρατείας που πλέον είναι αρμόδιος και για τις μεταφορές και υποδομές, Γιώργος Γεραπετρίτης.
ΥΓ.4: Ορίστηκαν οι δύο εφέτες ανακριτές που θα ερευνήσουν την τραγωδία στα Τέμπη λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος
Ο 54χρονος εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης ανέλαβε καθήκοντα τακτικού εφέτη ανακριτή, με αναπληρώτρια την 49χρονη επίσης εφέτη Σοφία Λυμπεριάδου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα αναλάβουν από εδώ και στο εξής τις ανακρίσεις για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.
Τώρα γιατί εμείς φοβόμαστε ότι «ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν»;
kommon.gr