Open Data: Η επίθεση των λαών στις αγορές;

Open Data: Η επίθεση των λαών στις αγορές;

«Αυτός ο κόσμος που αλλάζει», αλλάζει γρήγορα. Μέχρι να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της παγκόσμιας εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Lehman Brothers, αυτές είχαν μπει για τα καλά στη ζωή μας, σπρώχνοντας βίαια την μικρή Ελλάδα στη δίνη μιας οκταετούς χρεοκοπίας.

Γεωργία Σαδανά

Τα απομεινάρια της μνημονιακής Ελλάδας είναι ακόμα ανάμεσά μας, κάπου ανάμεσα στην κοινωνική διάλυση, την εργασιακή απορρύθμιση, τη διολίσθηση του βιοτικού επιπέδου, την έλλειψη προοπτικής για τους νέους. Η σημερινή, μεταμνημονιακή ημέρα, όμως, δεν βρίσκει τη χώρα πολλά μέτρα μακριά από το διεθνή βηματισμό.

Γιατί δεν θέλει μόνο κόπο, αλλά και τρόπο να αδράξεις την ευκαιρία, μια ευκαιρία δυναμική και ψηφιακή. Τη στιγμή που η παγκόσμια ατζέντα περιστρέφεται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την «4η Βιομηχανική Επανάσταση», (δηλαδή τη λειτουργική διασύνδεση και ψηφιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας), η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση. Να στραφεί στην περαιτέρω αξιοποίηση του ψηφιακού «μαύρου χρυσού», δηλαδή των ανοιχτών δεδομένων και να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί στην παγκόσμια κατάταξη των ανοιχτών δεδομένων (open data). Πρόκειται για τα δημόσια δεδομένα μιας χώρας (εξαιρουμένων όσων σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια κτλ.) τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νέα, πρώτη ύλη για την έρευνα, την ανάπτυξη, την τεχνολογία και τη βιομηχανία, χωρίς να χρειάζεται ο οποιοσδήποτε να τα αναζητήσει από την αρχή, σπαταλώντας χρήμα, ανθρώπινους πόρους, εργατοώρες και ενέργεια. Ξαναδιαβάζοντας τα ανοιχτά δεδομένα σε μια δεύτερη ανάγνωση και με τη σωστή ψηφιακή τους επεξεργασία, οι χώρες αποκτούν ισχυρό, διαπραγματευτικό έρεισμα απέναντι σε εταιρίες – κολοσσούς, σε πολυεθνικά επενδυτικά σχήματα, στη διεθνή δημόσια συζήτηση για την μετά τον άυλο καπιταλισμό εποχή, που φλερτάρει με την επαναφορά του 12ωρου εργασίας.

Και βέβαια, η μοντελοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, δηλαδή η μέγιστη δυνατή ψηφιακή τους επεξεργασία -ώστε αυτά να καθίστανται άμεσα, ευρέως και διεθνώς αξιοποιήσιμα- ανοίγεται ως νέο πεδίο έρευνας, καινοτομίας και απασχόλησης του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού εντός της χώρας, απέναντι σε όσους επιθυμούν ελαστικές σχέσεις εργασίας που ρέπουν στην «κινεζοποίηση». Όταν μάλιστα σε κάποια εργαστήρια του πλανήτη συζητείται αυτήν την ώρα να αποτυπωθεί η παγκόσμια γλώσσα των ανοιχτών δεδομένων (open data language), ως μια νέα υπεργλώσσα προγραμματισμού. Δεν πρόκειται για μια ακόμη ερευνητική δραστηριότητα προγραμματιστών, μηχανικών και γλωσσολόγων. Πρόκειται, ίσως για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα και η πόρτα για την Ελλάδα είναι κιόλας ανοιχτή.