Είμαστε όλοι Ηφαίστεια που Περιμένουν την Ώρα της Έκρηξης τους. Κανένας δεν ξέρει όμως πότε, … ούτε καν ο «θεός»

Είμαστε όλοι Ηφαίστεια που Περιμένουν την Ώρα της Έκρηξης τους. Κανένας δεν ξέρει όμως πότε, … ούτε καν ο «θεός»

  • |

Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες είναι ημέρα «εθνικής ανάτασης». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν την παρέλαση και έχουν στο κάτω μέρος της εικόνας το σύνθημα «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Στο Σύνταγμα παρελαύνουν όχι οι ένστολοι πολίτες αλλά «τιμής ένεκεν» ξεχωριστές προσωπικότητες της «ένδοξης» ιστορίας μας. Παρελαύνουν κατά θεσμική σειρά, ο κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου, Ράλλης και πιο πίσω οι «πατεράδες»των Πικραμένος, Μπουραντάς, Καισιδιάρης, Μιχαλολιάκος, Σκαλούμπακας, Βερνίκος, «Φον» Γιοσμάς, Ντερτιλής, Παπαδόγκωνας, Αγγελόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Γκοτζαμάνης, και οι άλλοι «ένδοξοι» προγόνοι μας. Παρόντες στους επισήμους που «τιμούν» την ημέρα είναι και αρκετοί απόγονοι τους.

Γιάννης Περάκης

Η παρέλαση πραγματοποιείται προς τιμήν της έγκλεισης της Ελλάδας της μεταπολίτευσης.

Ο σταδιακός εγκλεισμός αρχίζει από το 1980 (ΕΟΚ) και ολοκληρώνεται το 2002 (ευρωζώνη).

Από το 2011 μέχρι σήμερα τα μνημόνια αποτελούν την φυλάκιση της.«Ισόβια» ή όχι θα το δείξει η Ιστορία.

Από το 2011και μετά περνάμε στην «κατά ριπάς» «εξορίας» του λαού της. Το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και το φακέλωμα «εμπλουτίζονται». Κατά σειρά προτεραιότητας και χωρίς να έχουν «λησμονήσει» τα πολιτικά κριτήρια,σήμερα «εμπλουτίζονται» με τα οικονομικά.

«Εξόριστοι» στην ίδια τους την πατρίδα

Για να μην παραπονιούνται οι ευρωλάγνοι που θεωρούν πατρίδα τους την Ευρώπη:

Α)Τα παιδιά μας: Πάνω από 23 εκατ. παιδιά στην ΕΕ (25%), αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.Στο δείκτη παιδικής φτώχειας έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία με ποσοστό 32,3% , που αντιστοιχεί σε 517.000 παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν το 2008 στο 28,7% του συνόλου και το 2018 είχε αυξηθεί στο 33,3%.

Β)Οι συμπολίτες μας:Ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» είναι η… φτώχεια. Τα 20 εκατ. αγγίζει πλέον ο αριθμός των αστέγων, φτωχών και νεόπτωχων στην Ευρώπη, ενώ το κοινωνικό κράτος για το οποίο περηφανευόταν μέχρι σήμερα η Ευρώπη σταδιακά αποδυναμώνεται προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και στον πλούσιο βορρά. Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την Kαταπολέμηση της Φτώχειας στην 18η συνάντηση ανθρώπων που βιώνουν τη φτώχεια.

Στέγη, υγεία, πρόσβαση στην εργασία είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπί-ζουν οι φτωχοί στην Ευρώπη σήμερα, με το πρόβλημα της στέγης να γίνεται εντονότερο.

Στον ορισμό του άστεγου περιλαμβάνονται εκτός από αυτούς που ζουν στο δρόμο ή σε δομές αστέγων, οι άνεργοι χωρίς διεύθυνση, χωρίς λήψη επιδομάτων, αυτοί που στεγάζονται σε ανεπαρκείς χώρους, ή όσοι συγκατοικούν με συγγενείς τους.Επίσης διαπιστώνεται ότι προστίθενται νέες μορφές φτώχειας στην Ευρώπη όπως η ενεργειακή, ενώ αυτό που παρατηρείται είναι ότι δυσκολεύει σταδιακά η πρόσβαση στην υγεία με τις κυβερνήσεις να «προτείνουν» ολοένα και περισσότερο ιδιωτικές δομές και παρόχους υγείας. Επίσης υπάρχει ανεπαρκής ή καθόλου κάλυψη οφθαλμολογικών ή και οδοντιατρικών παροχών στις περισσότερες χώρες, με άμεσο αντίκτυπο στα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας πλήττοντας περισσότερο παιδιά, υπερήλικεςκαι χρόνια παθόντες.

Το 1/3 των ανθρώπων στην Ελλάδα ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Το εισόδημα ενός νοικοκυριού ενός ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας το 2018 ήταν 4.718 ευρώ ετησίως (393,17 μηνιαίως). Για μια οικογένεια (δύο άτομα συν δύο παιδιά κάτω των 14 ετών), ανέρχεται σε 9.908 ευρώ (825,67 μηνιαίως).

Το μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων έχει νομιμοποιηθεί πια σε πανευρωπαικό επίπεδο, όταν θεωρείται ως όριο φτώχιας το 60% του διαθέσιμου εισοδήματος της κάθε χώρας και όχι το αντικειμενικό όριο φτώχιας. Προφανώς τα στοιχεία θα ήταν συντριπτικά για την «ευρώπη των λαών».

Γ) Η ποιότητα ζωής των «εξορίστων» στην Ελλάδα: Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών: Έτος 2018, (Περίοδος αναφοράς εισοδήματος 2017):

1) Το 6,6% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 14,1% μέτρια, ενώ το 79,3% πολύ καλή ή καλή υγεία. Το δε 23,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας,

2) Το 9,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω για διάστημα έξι μηνών ή περισσότερο είχε περιορίσει, λόγω δικού του προβλήματος υγείας, κάποιες, συνήθεις για τον γενικό πληθυσμό δραστηριότητες ή είχε δυσκολευτεί σε αυτές πάρα πολύ, ενώ το 13,6% είχε, αλλά όχι πάρα πολύ,

3)
Το 9,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα ποσοστά για το φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 19,5% και 7,1%, αντίστοιχα,

4) Το 9,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 16,2% και 8,1%,

5) Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,7% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 25,0% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 45,7% για τον φτωχό πληθυσμό,

6) Το 37,7% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 6,1%,

7) Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 17,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 34,1% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 14,3%,

8) Το 45,4 % των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων,

10)
Το 58,6% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών , όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, κ.λπ..,

11) Το 64,8% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του,

12) Το 17,3% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συναντιέται (στο σπίτι ή κάπου αλλού) με φίλους ή συγγενείς για ένα γεύμα ή ένα ποτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το φτωχό και το μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 38,3% και 13,0%,

13) Το 32,1% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το φτωχό και το μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 55,9% και 27,2%.

Συνοψίζοντας βάσει του Πίνακα-1:

Πίνακας 1: Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, κατά ομάδες ηλικιών και φύλο: 2018 σε ποσοστό (%):

Ομάδες ηλικιών Σύνολο πληθυσμού Γυναίκες Άνδρες

0-17 
                        33,3 – –

18-64                       35,0                             36,0          34,0

65 και άνω             21,3                              23,4         18,7

Σύνολο                   31,8                              32,6          30,9

Αυτά δεν αρκούν για να θεωρηθούν «εξόριστοι» στην ίδια τους την πατρίδα;

Αυτή είναι η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλεοψηφίας των κατοίκων της χώρας. Σ’ αυτή την χρονική συγκυρία σε συνδυασμό με την πανδημία του Covidεπέλεξε να περάσει αυτή η κυβέρνηση της μειοψηφίας (του 23%) τον «Νέο» Πτωχευτικό κώδικα.

Δ) Ανάλυση των δανείων βάσει του υποκαταστήματος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, της τράπεζας της «Ελλάδος»:

Πίνακας-2

Είδος Δανείου Υπόλοιπα-Σεπτ-2019    Μη Εξυπηρετούμενα Ποσοστό

Καταναλωτικά     14.722.354                              7.316.011              49,7%

Στεγαστικα           56.749.514                              24.422.338            43,0%

Επιχειρηματικά    97.860.624                             39.499.258            40,4%

Σύνολο                  169.332.492                            71.237.607             42,1%

Βασικά σημεία του «νέου» πτωχευτικού κώδικα. Οι όροι της πτώχευσης:

1) Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για πτώχευση; Οσοι έχουν χρέη άνω των 30.000 ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών το 40% των συνολικών υποχρεώσεων προς κάθε πιστωτή (Δημόσιο, τράπεζες, Ταμεία). Από την άλλη, αίτηση πτώχευσης μπορούν να υποβάλουν και οι πιστωτές, εάν τα χρέη προς αυτούς υπερβαίνουν το 30% της συνολικής αξίας των οφειλών.

2) Ποιος εξετάζει το αίτημα για πτώχευση;
Αρμόδιος για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι το Πολυμελές Πρωτοδικείο ή το Ειρηνοδικείο εάν πρόκειται για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου.

3) Τι «κερδίζει» αυτός που πτωχεύει;
«Απαλλάσσεται» από τα χρέη του μετά από 1 έτος, εάν ρευστοποιήθηκε η περιουσία του, και ταυτόχρονα η αξία της υπερβαίνει το 10% των συνολικών οφειλών και είναι μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Διαφορετικά, η νέα αρχή γίνεται μετά από 3 έτη. Σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στους πιστωτές για όλο το διάστημα των 3 ετών το υπερβάλλον των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης(611 ευρώ)εισόδημα του οφειλέτη. Μετά την περίοδο αυτή επέρχεται πλήρης απαλλαγή από όλα τα χρέη.

4) Τι χάνουν όσοι έχουν περιουσία στο όνομά τους; «Ρευστοποιείται» το σύνολο της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.

5) Υπάρχει η δυνατότητα διάσωσης της πρώτης κατοικίας; Προστασία της κύριας κατοικίας δεν υπάρχει. Ωστόσο, όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000-180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000-21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) μπορούν να «παραμείνουν» στο σπίτι τους με «ενοίκιο».

6) Με ποιους όρους ενοικιάζεται η κύρια κατοικία;Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 12 έτη και το ενοίκιο προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο (απόδοση σε σχέση με μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων βάσει στατιστικού δελτίου της ΤτΕ).

7) Υπάρχει κίνδυνος έξωσης; «Φυσικά». Ο φορέας μπορεί να κάνει έξωση στον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.

8) Μπορείς να αγοράσεις το ακίνητο σου στην εμπορική του αξία;
Απλά το ξαναπληρώνεις...(την πρώτη φορά το αγόρασες με την τιμή που κατέβαλλες και την δεύτερη φορά στην εμπορική του αξία)!

Τι θα γίνει με τις 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη; Mε νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, όλες οι υποθέσεις με δικάσιμο μετά τον Ιούνιο του 2021 θα ενταχθούν σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, με στόχο την ταχύτερη εξέτασή τους. Εάν μετά την εισαγωγή των στοιχείων από οφειλέτες και τράπεζες διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, τότε ο οφειλέτης θα χάνει την προστασία για την κατοικία του.

Αυτά για την «μεταβίβαση» της περιουσίας των φυσικών προσώπων στα funds.

Τα θέλουν όλα και γρήγορα. Αλλά δεν θέλουν μόνο αυτά:

Ο Πίνακας-3 είναι διαφωτιστικός ποιά δάνεια ποσοστιαία ανά κλάδο είναι μη εξυπηρετούμενα:

Πίνακας-3: Κλαδική ανάλυση Επιχειρηματικών Δανείων, Α-Εξάμηνο-2019

Κλάδος                                                                  
 Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια 

Κλωστουφαντουργία                                                     65,6%

Βιομ/νία χάρτου, Ξύλου & Επίπλων                             64,6%

Εστίαση                                                                         61,9%

Τηλεπικοινωνίες, πληροφορική & ενημέρωση             56,0%

Λοιπές μεταποιητικές δραστηριότητες                         52,6%

Αγροτικές δραστηριότητες                                            49,6%

Εμπόριο                                                                         48,0%

Κατασκευές                                                                   45,6%

Μεταλλουργία                                                               43,2%

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας                                   39,4%

Λοιποί κλάδοι                                                                39,0%

Μεταποίηση                                                                   38,7%

Ηλεκτρονικά προιόντα & μηχ/τα                                   36,0%

Βιομηχανία τροφίμων, ποτών & καπνού                       35,9%

Υγεία                                                                              33,6%

Χημική & Φαρμακευτική Βιομ/νία                               31,6%

Καταλύματα                                                                   31,4%

Ναυτιλία                                                                         24,1%

Μεταφορές (πλην ναυτιλίας) & αποθήκευση                23,0%

Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις                                  15,4%

Ενέργεια                                                                          3,2%

Πετρελαιοειδή                                                                 1,3%

Ο Πίνακας-3 δείχνει την προτεραιότητα της ιδιοκτησιακής «αλλαγής» στους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας. Θα τα σαρώσουν όλα.

Θα είχε άδικο εάν κάποιος ισχυριζόταν ότι η όλη κατάσταση, θυμίζει την κατοχή 1940-1944; Άλλωστε το αντίστοιχο πολιτικό προσωπικό υπάρχει, οι μαυραγορίτες και οι συνεργάτες τους.

Αύριο η Ελλάδα μετά το δεύτερο lockdownπου θα μας κλειδαμπαρώσουν στα σπίτια μας ή στα «παγκάκια» μας για κάποιο διάστημα, η επόμενη ημέρα της εξόδου μας θα είναι μια «διαφορετική» Ελλάδα.Στο διάστημα αυτό θα προσπαθήσουν να «περάσουν» ότι δεν έχουν μπορέσει τα τελευταία χρόνια.Άλλωστε οι πόλεμοι σε «ειρηνικές» περιόδους γίνονται πιο «επιστημονικά». Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό οικονομική κατοχή με όλες τις συνέπειες της κατοχής αυτής.

Σήμερα, τα κόμματα που ευαγγελίζονται την ανακούφιση των κατοίκων αυτής της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την συγκρότηση ενός μετώπου απαλλαγής της σημερινής κατοχής. Δεν εξαιρείται ουδείς απ’αυτήν την πρωτοβουλία παρά μόνο οι διατελέσαντες υπουργοί, στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων που υπηρέτησαν τα μνημόνια και αλυσόδεσαν τον λαό μας.

Στην περίοδο της κατοχής με πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ(προς τιμήν της), η Ελλάδα ευτύχησε να ενωθεί στον απελευθερωτικό αγώνα κάτω από την σημαία του ΕΑΜ.

Η γενιά μας, η γενιά της μεταπολίτευσης, παρά τις ηρωικές περιόδους της βαρύνεται με «αμαρτίες». Εμείς που παραμένουμε όρθιοι, είμαστε υπόλογοι για τις «αμαρτίες» μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι αμαρτίες των ανανηψάντων είτε για εξουσία, είτε για καριέρες,είτε για χρήματα. Υπόλογοι για την πολυδιάσπαση του χώρου της Αριστεράς και της εμμονής μας ότι κατέχουμε «το αλάθητο του πάππα» και την «απόλυτη» σοφία όσον αφορά την ορθότητα των θέσεων μας. Λησμονούμε όμως το πολυτιμότερο που διαθέτουμε. Λησμονούμε ότι είμαστε η «γέφυρα» και οι κοινωνοί της μεταφοράς των πολιτικών εμπειριών μας στα «παιδιά» μας. Όχι ως σοφοί και ξερόλες, αλλά ως «αγγαριομάχοι» στεκόμενοι «διακριτικά» πίσω τους. Το ατού μας, είναι η «ωριμότητα» μας λόγω των εμπειριών της ηλικίας μας. Ας βάλουμε ένα λιθαράκι ως «κουβαλητές» να πάρουν την τύχη στα χέρια τους τα παιδιά μας, με τους ηγέτες τους και την πολυμορφία τους. Αυτά τα παιδιά είναι η Ελπίδα μας.

Ας αναλάβουμε πρωτοβουλίες απευθυνόμενοι στο 58,2% των εγγεγραμμένων που δεν ψήφισαν, αλλά και στους υπόλοιπους. «Καλό» θα κάνουμε στα κόμματα που υποστηρίξαμε.

Στην έκρηξη που έρχεται πρέπει η θέση μας να μην είναι ούτε πολύ μπροστά αλλά ούτε και πίσω.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Είμαστε όλοι ηφαίστεια που περιμένουν την ώρα της έκρηξής τους. Κανένας δεν ξέρει όμως πότε, σε λίγο ή σε πολύ, θα γίνει η έκρηξη αυτή ούτε καν ο θεός (Νίτσε).

http://sioualtec.blogspot.com/