Κώστας Ήσυχος: Έχουμε έναν λαό προδομένο και απογοητευμένο και πρέπει να τον ξανασηκώσουμε στα πόδια του

Κώστας Ήσυχος: Έχουμε έναν λαό προδομένο και απογοητευμένο και πρέπει να τον ξανασηκώσουμε στα πόδια του

  • |

Ηλίας Παναγιωτίδης

Παραμένει σταθερός στις απόψεις του, πράγμα δύσκολο για άνθρωπο που εμπλέκεται με την πολιτική, κυρίως όταν αναφερόμαστε στην Ελλάδα… των τελευταίων μνημονιακών ετών.

Δεν φοβάται να πει την άποψή του και να στηρίξει μέχρι τέλους αυτά που πιστεύει, χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος. Αλλωστε, το απέδειξε στα μέσα του καλοκαιριού το 2015, όταν ήταν μέσα στους πέντε τότε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και πλειάδα βουλευτών, που καταψήφισαν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, χάνοντας την «καρέκλα» τους. Ο ίδιος ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
Ο λόγος για τον Κώστα Ήσυχο, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα στην ανατροπή των μνημονίων. Μάλιστα βρίσκεται μαζί με τους Π. Λαφαζάνη (πρώην υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Δ. Στρατούλη (πρώην αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Ν. Βαλαβάνη (πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών) και Ν. Χουντή (πρώην αναπληρωτή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τώρα ευρωβουλευτή της Λαϊκης Ενότητας) και άλλους πλέον πρώην βουλευτές που δεν ψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 τα νέα μέτρα του τρίτου μνημονίου, στη Λαϊκή Ενότητα, με κοινό στόχο τη ρεαλιστική και κυρίως πραγματική έξοδο από την κρίση που δημιούργησαν τα μνημόνια στην Ελλάδα.

Αυτό που μας εντυπωσίασε στον κ. Ήσυχο ήταν το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή δέχτηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο σάιτ μας, το http://www.newreport.gr, χωρίς να ρωτήσει το περιεχόμενο της συζήτησης και φυσικά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς υπεκφυγές.

Ξεδίπλωσε μέσα σε λίγες λέξεις το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση του ευρώ, με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και παράλληλο επανασχεδιασμό της χώρας σε πολλά επίπεδα, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της εποχής που είναι να ξανασταθεί στα πόδια του ο ελληνικός λαός, ο οποίος είναι «τραυματισμένος, προδομένος και απογοητευμένος» με την ασκούμενη πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων, έκανε πολιτικό άνοιγμα πολυεπίπεδης συνεργασίας με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, μίλησε για το επερχόμενο τέταρτο μνημόνιο και απάντησε ευθέως σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο σάιτ μας, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, Κώστας Ήσυχος…

 

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μία άκρως μνημονιακή πολιτική, που δυστυχώς έχει φέρει τους Έλληνες σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Υπάρχει άλλος δρόμος και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο. Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας από το 2010. Επομένως, η χώρα δεν είναι καταδικασμένη, δεν είναι δηλαδή ένα τετελεσμένο της ζωής. Αυτή η χώρα, οι εργαζόμενοί της, ο λαός της μπορούν να αποβάλουν αυτά που έχουν υποστεί μέχρι τώρα. Η Λαϊκή Ενότητα, αλλά και άλλες αντιμνημονιακές, δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, μπορούν να βρουν τρόπους συνεννόησης, συνύπαρξης, προγραμματικής συνεργασίας και παράλληλα κοινωνικής, κινηματικής και πολιτικής δράσης. Γίνονται σχετικές συζητήσεις που έχουν στόχο και σκοπό να ξαναεμπνεύσουν τον κόσμο στον ταξικό αγώνα για μία Ελλάδα και μία κοινωνία η οποία μπορεί να απελευθερωθεί από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και βεβαίως, να αναζητήσει η χώρα, όχι απλά ένα εθνικό νόμισμα, γιατί αυτό δεν λύνει τα προβλήματα, γιατί μπορεί να έχεις εθνικό νόμισμα και να συνεχίζονται τα ίδια προβλήματα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Αυτό που χρειάζεται είναι μία συνολική ανασυγκρότηση, ένας επανασχεδιασμός της χώρας στο επίπεδο της εργασίας και των δικαιωμάτων, της πραγματικής δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς, μίας νέας εξωτερικής πολιτικής, μίας νέας χρηματοπιστωτικής λαϊκής πολιτικής όπου οι τράπεζες θα είναι κοινωνικά ελεγχόμενες και κρατικές, και όχι όπως λειτουργούν σήμερα ως υποκαταστήματα των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά αυτόν τον δρόμο πρέπει να τον παλέψουμε με αποφασιστικότητα, όραμα και όνειρο.

 

Όλα τα παραπάνω, πως τα λαμβάνει το κόσμος; Με δεδομένο ότι ως Λαϊκή Ενότητα πραγματοποιείτε πολύ συχνά εξορμήσεις ενημέρωσης…

Ο Κώστας Ήσυχος
Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Σήμερα ο ελληνικός λαός βγαίνει από μία πολύ μεγάλη προδοσία. Ιδιαίτερα αυτοί που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά μεταλλάχθηκε εν μία νυκτί σε μνημονιακό κόμμα. Επομένως, έχουμε έναν λαό τραυματισμένο, προδομένο και απογοητευμένο και πρέπει να τον ξανασηκώσουμε στα πόδια του. Γι’ αυτό μιλάω πολλές φορές με ανθρώπους που μου λένε ότι ‘δεν υπάρχει άλλη λύση’, ‘ίσως πρέπει να διαχειριστούμε τα μνημόνια με καλύτερο και πιο ανθρώπινο τρόπο’. Αυτά είναι μία επιχειρηματολογία ήττας, απαισιόδοξη, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την ανατροπή των συνειδήσεων. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ξαναεμπνεύσουμε με συνολικό πολιτικό σχέδιο και αυτό προσπαθούμε να αρθρώσουμε τώρα.

 

Βάση των τελευταίων εξελίξεων, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τέταρτο μνημόνιο…

Νομίζω ότι ήδη βρισκόμαστε με το ένα πόδι στο τέταρτο μνημόνιο. Βέβαια, η κυβέρνηση θα το ονομάσει το κρέας ψάρι και ενδεχομένως να το ονομάσει τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο και όχι τέταρτο μνημόνιο, αλλά τα μέτρα δεν θα έχουν τέλος. Ο σφαγιασμός των συντάξεων, του βασικού μισθού, της ανελευθερίας στην εργασία, της θεσμοθέτησης της εργασιακής ζούγκλας, της συνέχισης της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, αυτό που ονομάζουμε ακαδημαϊκό προλεταριάτο θα συνεχίζεται και θα ενταθεί. Επομένως, βρισκόμαστε μπροστά στην αναγκαιότητα ανατροπής ενός τέταρτο μνημονίου, όπου θα έχουμε και πέμπτο και έκτο. Τα μνημόνια δεν θα έχουν τέλος. Θέλω να αναφερθώ στη Γουατεμάλα, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η οποία βιώνει 27 χρόνια μνημόνια με το ΔΝΤ επικεφαλής. Όπου έχει περάσει το ΔΝΤ και άλλοι οργανισμοί ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας, έχει θεσμοθετηθεί ο Γολγοθάς των λαών, ατέλειωτα μνημόνια, ατέλειωτη μιζέρια και πόνο. Εμείς δεν το δικαιούμαστε αυτό και πρέπει να το ανατρέψουμε.

 

Θα θέλαμε και ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τη Λαϊκή Ενότητα να βρίσκεται εκτός Βουλής, σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών…

Νομίζω ότι οι δημοσκοπικές εταιρίες έχουν μετατραπεί σε βραχίονα των μεγάλων συμφερόντων και των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων, αλλά κυρίως της ευρωπαϊκής και ελληνικής ολιγαρχίας. Δεν θέλω να πω απλοϊκά και λαϊκίστικα ότι δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Βεβαίως και τις λαμβάνω υπόψη, αλλά οι δημοσκοπήσεις έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ρωτάς κάποιον, τι τον ρωτάς, πως τον ρωτάς και κάτω από ποιες συνθήκες τον ρωτάς. Όταν μπορείς να ελέγξεις το εργαλείο της χειραγώγησης μέσω των ερωτήσεων, οι απαντήσεις βγαίνουν όπως θέλεις εσύ.

newreport.g