Ανακοίνωση της ΔΕΑ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου

Ανακοίνωση της ΔΕΑ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου

  • |

1. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου δημιουργεί ένα πολιτικό συσχετισμό δύναμης, δυσμενή για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις.

Το πο­σο­στό της ΝΔ (39,85%) που δίνει δυ­να­τό­τη­τα σχη­μα­τι­σμού αυ­το­δύ­να­μης κυ­βέρ­νη­σης στην ακραία νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ηγε­σία της ΝΔ υπό τον Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, μαζί με το υψηλό πο­σο­στό που συ­γκρά­τη­σε ο Αλ. Τσί­πρας (31,53%) -παρά τις τρα­γι­κές ευ­θύ­νες του στο πως άνοι­ξε ο δρό­μος για την πα­λι­νόρ­θω­ση της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης Δε­ξιάς στην κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία- δη­μιουρ­γούν ένα υψηλό άθροι­σμα πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων που -του­λά­χι­στον μέσα στη Βου­λή- δε­σμεύ­ο­νται για την υπο­στή­ρι­ξη των  «συμ­φω­νη­θέ­ντων» με τους δα­νει­στές, την υπο­στή­ρι­ξη της πο­λι­τι­κής των Μνη­μο­νί­ων και του «Με­σο­πρό­θε­σμου» προ­γράμ­μα­τος που η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα κλη­ρο­δο­τεί στην κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη!

Αυτό το υψηλό πο­σο­στό του δε­σμευ­μέ­νου από τα Μνη­μό­νια  «δι­κομ­μα­τι­σμού», πα­ρα­πέ­μπει σε πο­σο­στά προ της πο­λι­τι­κής κρί­σης που προ­κά­λε­σαν οι με­γά­λοι αντι­μνη­μο­νια­κοί αγώ­νες της πε­ριό­δου του 2010 -13. Εμ­φα­νί­ζο­νται, έτσι, να ση­μα­δεύ­ουν το τέλος του πο­λι­τι­κού κύ­κλου που άνοι­ξαν οι με­γά­λοι ερ­γα­τι­κοί και λαϊ­κοί αγώ­νες της προη­γού­με­νης πε­ριό­δου.

2. Αυτή η ει­κό­να είναι επι­σφα­λής και υπο­νο­μευ­μέ­νη.

Η οι­κο­νο­μία διε­θνώς έχει ολο­φά­νε­ρα μπει σε επι­βρά­δυν­ση και αυτό απει­λεί να τι­νά­ξει στον αέρα τα «συμ­φω­νη­θέ­ντα» με τους δα­νει­στές και τα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα του Με­σο­πρό­θε­σμου Προ­γράμ­μα­τος, εμ­φα­νί­ζο­ντας την ανά­γκη, για νέα σκλη­ρό­τε­ρα μέτρα λι­τό­τη­τας. Το ερ­γα­τι­κό και λαϊκό κί­νη­μα δεν κα­τόρ­θω­σε να ανα­τρέ­ψει τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα, αλλά αυτό δεν ση­μαί­νει ότι συ­ναί­νε­σε σε αυτές, δεν ση­μαί­νει ότι ο κό­σμος τις «υιο­θέ­τη­σε», όπως έκανε το κόμμα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Είναι εξαι­ρε­τι­κά αμ­φί­βο­λο το αν ο Κυρ. Μη­τσο­τά­κης θα μπο­ρέ­σει να επα­να­λά­βει το βα­σι­κό «άθλο» του Αλ. Τσί­πρα, δη­λα­δή την προ­ώ­θη­ση των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων σε συν­θή­κες κοι­νω­νι­κής ει­ρή­νης. Η ιστο­ρία της τα­ξι­κής πάλης στην Ελ­λά­δα δεί­χνει ότι η αιφ­νί­δια πα­ρέμ­βα­ση των μαζών στις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, το αιφ­νι­δια­στι­κό άνοιγ­μα ενός νέου κύ­κλου αγώνα, είναι πα­ρά­γο­ντας που δεν μπο­ρεί να υπο­τι­μη­θεί. Αυτός ο πα­ρά­γο­ντας θα κρί­νει, τε­λι­κά, το αν ο νέος συ­σχε­τι­σμός στη Βουλή θα λει­τουρ­γή­σει ως ένας «δι­κομ­μα­τι­σμός» στα­θε­ρο­ποί­η­σης του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού, ή αντί­θε­τα αν κάτω από την πίεση του κό­σμου θα μπει σύ­ντο­μα σε νέα κρίση αστά­θειας.

3. Το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών της 7ης Ιου­λί­ου δεν είναι δυ­να­τό να ερ­μη­νευ­τεί αν δεν σκε­φτεί κα­νείς την ήττα των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών μαζών το 2015.

Ο με­γά­λος κύ­κλος των αγώ­νων του 2010-2013 προ­κά­λε­σε μία πρω­το­φα­νή πο­λι­τι­κή κρίση, οδη­γώ­ντας το ΠΑΣΟΚ στα όρια της διά­λυ­σης και υπο­βαθ­μί­ζο­ντας ση­μα­ντι­κά τη δύ­να­μη της ΝΔ. Θυ­μί­ζου­με ότι όταν ανέ­λα­βε ο Β. Μεϊ­μα­ρά­κης, μετά την πα­ραί­τη­σή του Αντ. Σα­μα­ρά, οι δη­μο­σκο­πή­σεις έδι­ναν τη ΝΔ κοντά στο 14%.  Αυτός ο πα­ρά­γο­ντας ερ­μη­νεύ­ει την αντο­χή του Αλ. Τσί­πρα επί 4,5 στην κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία.

Η ηγε­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, απο­λο­γού­με­νη σή­με­ρα ισχυ­ρί­ζε­ται ότι  «υπο­χρε­ώ­θη­κε  να ασκή­σει μνη­μο­νια­κή πο­λι­τι­κή». Δεν είναι ακρι­βές: Η  κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα επέ­λε­ξε να ασκή­σει μνη­μο­νια­κή πο­λι­τι­κή, υπο­γρά­φο­ντας το Μνη­μό­νιο 3 και ανα­λαμ­βά­νο­ντας τε­λι­κά την «πα­τρό­τη­τα» των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων. Επέ­λε­ξε να εγκα­τα­λεί­ψει τη λαϊκή εντο­λή του ΟΧΙ στο Δη­μο­ψή­φι­σμα, για να νο­μι­μο­ποι­ή­σει την επι­τρο­πεία στη­ρι­ζό­με­νη στις «δια­πραγ­μα­τεύ­σεις» με την ηγε­σία της ΕΕ και τη σύ­σφι­ξη των σχέ­σε­ων με τις ΗΠΑ του Ντό­ναλντ Τραμπ. Σε αυτή την πο­ρεία ο Αλ. Τσί­πρας διεύ­ρυ­νε τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προς τα δεξιά, εν­σω­μα­τώ­νο­ντας τμήμα της πα­λιάς σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, μια πτέ­ρυ­γα των ΑΝΕΛΛ, αλλά και μια πτέ­ρυ­γα της κα­ρα­μαν­λι­κής Δε­ξιάς. Έθεσε έτσι τα θε­μέ­λια της με­τα­τρο­πής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε ακραία αρ­χη­γο­κε­ντρι­κό σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμμα, και μά­λι­στα στην πε­ρί­ο­δο του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου εκ­φυ­λι­σμού της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας. Σή­με­ρα η ηγε­τι­κή ομάδα Τσί­πρα προ­ω­θεί το επό­με­νο βήμα: Τη συ­γκρό­τη­ση μιας ακόμα πιο χα­λα­ρής -και ταυ­τό­χρο­να πιο αρ­χη­γό­κε­ντρι­κής- «Προ­ο­δευ­τι­κής Συμ­μα­χί­ας».

Σε αυτή την πο­ρεία, πα­ράλ­λη­λα με την εμπέ­δω­ση των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ορ­γά­νω­σε την πίεση για υπο­χω­ρή­σεις του κό­σμου, σπέρ­νο­ντας την μα­ζι­κή απο­γο­ή­τευ­ση και τη μεί­ω­ση της μα­χη­τι­κό­τη­τας της ερ­γα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών μαζών. Έτσι έστρω­νε συ­στη­μα­τι­κά το δρόμο για την αυ­το­δυ­να­μία του Κυρ. Μη­τσο­τά­κη.

4. Παρά τις προ­φα­νείς ευ­θύ­νες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δεν υπάρ­χει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο για υπο­τί­μη­ση του προ­γράμ­μα­τος της κυ­βέρ­νη­σης Μη­τσο­τά­κη.

Με τα συν­θή­μα­τα της μεί­ω­σης στη φο­ρο­λο­γία των επι­χει­ρή­σε­ων, την πλήρη «απε­λευ­θέ­ρω­ση» στην αγορά ερ­γα­σί­ας και την τα­χύ­τε­ρη και πιο αδί­στα­κτη προ­ώ­θη­ση των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, απο­σκο­πεί στη συ­σπεί­ρω­ση της με­γά­λης πλειο­ψη­φί­ας της κυ­ρί­αρ­χης τάξης.

Με τα συν­θή­μα­τα της πο­λι­τι­κής «νόμου και τάξης» (Εξάρ­χεια, Πα­νε­πι­στη­μια­κό Άσυλο κ.ο.κ.) απο­σκο­πεί στην ανα­διορ­γά­νω­ση των συμ­μα­χιών με τη με­σαία τάξη. Με τα συν­θή­μα­τα για τα «ισχυ­ρά σύ­νο­ρα» απο­σκο­πεί να συν­δυά­σει το νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό με τη ρα­τσι­στι­κή πο­λι­τι­κή και με το εθνι­κι­στι­κό ρεύμα, με στόχο να εν­σω­μα­τώ­σει ξανά μέσα στη ΝΔ ένα ση­μα­ντι­κό τμήμα της ακρο­δε­ξιάς.

Έχει ως αφε­τη­ρία την επι­βο­λή των «συμ­φω­νη­θέ­ντων», συ­νε­χί­ζο­ντας το έργο του Αλ. Τσί­πρα, σε συν­δυα­σμό με τη φι­λο­δο­ξία να πε­τύ­χει μια ση­μα­ντι­κή επι­τά­χυν­ση των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων. Πρό­κει­ται για ση­μα­ντι­κό κίν­δυ­νο για τα συμ­φέ­ρο­ντα των ερ­γα­ζό­με­νων και των λαϊ­κών δυ­νά­με­ων.

5. Η Χρυσή Αυγή, συ­γκε­ντρώ­νο­ντας 2,9% μένει εκτός βου­λής και χάνει τα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά της προ­νό­μια. Για την θε­τι­κή αυτή εξέ­λι­ξη, ο μόνος που δι­καιού­ται να αι­σθά­νε­ται δι­καιω­μέ­νος είναι ο κό­σμος της Αρι­στε­ράς και του αντι­φα­σι­στι­κού, αντι­ρα­τσι­στι­κού κι­νή­μα­τος. Το δι­καί­ω­μα αυτό δεν έχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, γιατί είτε την εν­δυ­νά­μω­σαν με τις πο­λι­τι­κές τους, είτε γιατί η ανοχή τους επέ­τρε­ψε τη «νό­μι­μη» λει­τουρ­γία της. Παρά την απώ­λεια ψήφων και την συ­νε­χι­ζό­με­νη κρίση της, πα­ρα­μέ­νει ένας «θα­νά­σι­μος αντί­πα­λος» για τα ερ­γα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και τις δη­μο­κρα­τι­κές αξίες, που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί. Η Ελ­λη­νι­κή Λύση, αν και χωρίς τα τάγ­μα­τα εφό­δου ή τις να­ζι­στι­κές ανα­φο­ρές της ΧΑ, είναι ένα επι­κίν­δυ­νο ακρο­δε­ξιό μόρ­φω­μα. Η Αρι­στε­ρά και το κί­νη­μα θα χρεια­στεί να δώ­σουν μάχες, να ορ­γα­νώ­σουν συ­στη­μα­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις ενά­ντια στο θε­σμι­κό ρα­τσι­σμό, τη φα­σι­στι­κή και ακρο­δε­ξιά απει­λή.

6. Το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών κα­τα­γρά­φει μια κρίση πο­λι­τι­κής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας της -αρι­στε­ρά του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ- Αρι­στε­ράς.

Το ΚΚΕ, παρά τη συ­σπεί­ρω­ση γύρω του ενός ση­μα­ντι­κού αριθ­μού στε­λε­χών από άλλα ρεύ­μα­τα της Αρι­στε­ράς, κα­τέ­γρα­ψε στα­σι­μό­τη­τα (299.388 ψή­φους και 5,3%) σε σχέση με τις ευ­ρω­ε­κλο­γές, μέ­νο­ντας πάντα πίσω από τα πο­σο­στά του προ της ανό­δου και με­τέ­πει­τα της κρί­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (πχ των 536.000 ψήφων και του 8,48% στις εκλο­γές του Μάη του 2012). Πρό­κει­ται για ανά­δει­ξη της αδυ­να­μί­ας του να αντι­με­τω­πί­ζει πο­λι­τι­κά τα με­γά­λα γε­γο­νό­τα, για από­δει­ξη των συ­νε­πειών που έχει η απο­φυ­γή ση­μα­ντι­κών πο­λι­τι­κών πρω­το­βου­λιών και η συ­να­κό­λου­θη απόρ­ρι­ψη της ενό­τη­τας στη δράση με άλλες δυ­νά­μεις της μα­χό­με­νης Αρι­στε­ράς.

Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ συ­γκέ­ντρω­σε 23.185 ψή­φους και 0,41%, κα­τα­γρά­φο­ντας απώ­λειες σε σχέση με τις ευ­ρω­ε­κλο­γές και ση­μα­ντι­κή υπο­χώ­ρη­ση σε σχέση με την επιρ­ροή της προ της ανό­δου και της με­τέ­πει­τα κρί­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (τις 75.416 ψή­φους και το 1,19% στις εκλο­γές του Μάη του 2012). Στις ανα­κοι­νώ­σεις των βα­σι­κών συ­νι­στω­σών της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ –του ΝΑΡ και του ΣΕΚ– γί­νο­νται σή­με­ρα φα­νε­ρές οι ση­μα­ντι­κές πο­λι­τι­κές απο­κλί­σεις και τα ερω­τή­μα­τα για το εάν αυτός ο με­τω­πι­κός σχη­μα­τι­σμός θα δια­τη­ρη­θεί ενιαί­ος.

Για τη ΛΑΕ το απο­τέ­λε­σμα ση­μα­το­δο­τεί το τέλος ενός κύ­κλου. Η ήττα της ΛΑΕ είχε κα­τα­γρα­φεί ήδη στις ευ­ρω­ε­κλο­γές (31.648 ψήφοι και 0,58%) και οφει­λό­ταν στα ση­μα­ντι­κά πο­λι­τι­κά λάθη της ηγε­σί­ας της και κυ­ρί­ως στην υπο­τί­μη­ση του κιν­δύ­νου του εθνι­κι­σμού. Ο πο­λι­τι­κός επα­να­προ­σα­να­το­λι­σμός και η αλ­λα­γή ηγε­σί­ας απο­δεί­χθη­καν λίγες και κα­θυ­στε­ρη­μέ­νες διορ­θώ­σεις, πα­ρό­τι ήταν στη σωστή κα­τεύ­θυν­ση. Οι λίγες εβδο­μά­δες που με­σο­λά­βη­σαν με­τα­ξύ των ευ­ρω­ε­κλο­γών και των εθνι­κών εκλο­γών δεν ήταν αρ­κε­τός χρό­νος ώστε αυτές οι διορ­θώ­σεις να λει­τουρ­γή­σουν απο­τε­λε­σμα­τι­κά. Οι 15.959 ψήφοι και το 0,28% δεί­χνουν ότι είναι πλέον ανα­γκαί­ες οι πρω­το­βου­λί­ες υπέρ­βα­σης της ΛΑΕ, ως προ­ϋ­πό­θε­ση για να συ­νε­χί­σει να δρα ένα δυ­να­μι­κό μελών και στε­λε­χών που, όπως απέ­δει­ξε στις πε­ρι­φε­ρεια­κές και αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές, πα­ρα­μέ­νει ση­μα­ντι­κό για το μέλ­λον της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

Αυτές οι αδυ­να­μί­ες δη­μιούρ­γη­σαν το «κενό» στο οποίο πά­τη­σε το ΜΕΡΑ του Γ. Βα­ρου­φά­κη, με τις 194.149 ψή­φους και το 3,44% που του δίνει το δι­καί­ω­μα να δο­κι­μά­σει τις από­ψεις του με κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πα­ρου­σία. Ένα πρό­γραμ­μα νε­ο­κεϊν­σια­νι­σμού απέ­να­ντι στη λι­τό­τη­τα, η επι­μο­νή στη θέση της με­ταρ­ρύθ­μι­σης της ΕΕ από τα μέσα και ο ακόμα ισχυ­ρό­τε­ρος αρ­χη­γο­κε­ντρι­σμός υπό την κα­θο­ρι­στι­κή φι­γού­ρα του Γ. Βα­ρου­φά­κη, προει­δο­ποιούν για τα όρια του εγ­χει­ρή­μα­τος.

Πα­ρό­τι το ΜΕΡΑ ψη­φί­στη­κε και από κόσμο που θέ­λη­σε να εκ­φρά­σει από τα αρι­στε­ρή κρι­τι­κή στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, η πο­λι­τι­κή του Γ. Βα­ρου­φά­κη δεν εντάσ­σε­ται μέσα στις προ­ο­πτι­κές ανα­σύ­ντα­ξης της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

7.Στην πε­ρί­ο­δο που αρ­χί­ζει με την ορ­κο­μω­σία της κυ­βέρ­νη­σης Μη­τσο­τά­κη θα χρεια­στούν συ­στη­μα­τι­κές και θαρ­ρα­λέ­ες πρω­το­βου­λί­ες.

Το κέ­ντρο τους οφεί­λει να βρί­σκε­ται στην ορ­γα­νω­μέ­νη προ­σπά­θεια για την ανα­σύ­ντα­ξη των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων αντί­στα­σης. Οι συ­σπει­ρώ­σεις στους ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους, οι κι­νή­σεις στις γει­το­νιές που εκ­φρά­στη­καν με αρι­στε­ρά αυ­το­διοι­κη­τι­κά ψη­φο­δέλ­τια, οι αντι­ρα­τσι­στι­κές-αντι­φα­σι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες, οι ομά­δες γυ­ναι­κών και ΛΟΑΤ που στη­ρί­ζουν τις αντι­σε­ξι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, οι συ­σπει­ρώ­σεις και τα σχή­μα­τα στις σχο­λές και τα σχο­λεία, πρέ­πει να τε­θούν στο κέ­ντρο της προ­σο­χής όλων μας. Το ξε­δί­πλω­μα των αντι­στά­σε­ων θα χρεια­στεί σο­βα­ρή, ορ­γα­νω­μέ­νη, ενω­τι­κή προ­σπά­θεια από ένα ευ­ρύ­τε­ρο σύ­νο­λο δυ­νά­με­ων της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

Αυτό το στοι­χείο δεί­χνει και την ανά­γκη πρω­το­βου­λιών στο πο­λι­τι­κό πεδίο. Σε ό,τι μας αφορά, έχου­με επι­μεί­νει στην ανά­γκη πο­λι­τι­κής συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ δυ­νά­με­ων της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, άλλων ομά­δων και κι­νή­σε­ων που απο­σπά­στη­καν από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το κα­λο­καί­ρι του 2015, άλλων δυ­νά­με­ων της μα­χό­με­νης Αρι­στε­ράς. Η προ­σπά­θεια αυτή θα πρέ­πει να συ­νε­χι­στεί μέσα στις νέες συν­θή­κες, όπου κα­τα­γρά­φη­κε η αδυ­να­μία των προ­ϋ­παρ­χό­ντων με­τω­πι­κών σχη­μα­τι­σμών.

Σε αυτήν την προ­ο­πτι­κή θα χρεια­στεί επι­μο­νή, σο­βα­ρό­τη­τα αλλά και με­γα­λύ­τε­ρη τόλμη. Οι ρυθ­μοί θα κα­θο­ρι­στούν από την κί­νη­ση του κό­σμου μας. Που για άλλη μια φορά, πι­στεύ­ου­με, θα επι­φυ­λά­ξει ση­μα­ντι­κές «εκ­πλή­ξεις» στους εχθρούς και στους ψεύ­τι­κους φί­λους του.

rproject.gr