Τα όσα πρωτοφανή στην ιστορία των κομμάτων και θλιβερά επεισόδια συνέβησαν, κυρίως εκτός, αλλά και εντός του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη μέρα των εργασιών του, με πρωταγωνιστή τον τέως πρόεδρό του, ήταν το τελευταίο επεισόδιο του καταστροφικού έργου του εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Οπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, εκτός από τον αυτουργό της καταστροφής αυτής ενός ιστορικού κόμματος, τεράστια ευθύνη έχει ο προκάτοχός του, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με την Αριστερά, τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, δίνοντάς του το δικαίωμα να διεκδικήσει, μετά την παραίτησή του, τη θέση του προέδρου, στόχο τον οποίο πέτυχε χάρη στις ψήφους δεκάδων χιλιάδων, άσχετων με τον ΣΥΡΙΖΑ ατόμων που, πληρώνοντας 2 ευρώ, απέκτησαν το ίδιο δικαίωμα ψήφου με ιδρυτικά και άλλα επί χρόνια ενεργά μέλη του (αυτό το απαράδεκτο για ένα κόμμα της Αριστεράς εκλογικό σύστημα το καθιέρωσε ο ίδιος και με αυτό επανεκλέχτηκε πρόεδρος το 2022).
Μανόλης Δρεττάκης
Με την εκλογή του πριν από έναν χρόνο, ο έκπτωτος πρόεδρος με την προκλητική αυτοπροβολή του έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος, επικαλούμενος την ανάδειξή του από τα προαναφερθέντα «μέλη» του κόμματος. Συνεχώς αναφερόταν στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με αυτά, εκφράζοντας την άμετρη ικανοποίησή του σε λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες χειροκροτητές οπαδούς του στις ανά την Ελλάδα περιοδείες του.
Ταυτόχρονα με αυτή τη συμπεριφορά δεν έχανε ευκαιρία να απαξιώνει όλα τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν κορυφαία μέλη και βουλευτές του κόμματος που τον υποστήριξαν για να εκλεγεί και τώρα τον αποδοκιμάζουν (και ένας από αυτούς δηλώνει τώρα τη «μετάνοιά» του γι’ αυτό). Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του θέσεις, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, τη στήριξή του σε πρακτικές των εργοδοτών με το stock-options κ.λπ. έδειξε όχι μόνο την ασχετοσύνη του με την Αριστερά, αλλά και το ότι τα όσα συνεχώς αναφέρει για τους αριστερούς στόχους του, ουσιαστικά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αποστήθιση συνθημάτων.
Αρκετά νωρίς, τα όσα περιληπτικά αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκάλεσαν τη διχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση βουλευτών του, οι οποίοι σχημάτισαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς και μετά το πρόσφατο ιδρυτικό τους συνέδριο δήλωσαν ότι δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο διάστημα ο έκπτωτος πρόεδρος πέρασε την «κόκκινη γραμμή» στέλνοντας εξώδικα στο κόμμα του και ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, προκαλώντας τους να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του. Αυτό έγινε, η πρόταση εγκρίθηκε από την Κ.Ε., αλλά εκείνος δεν την αποδέχτηκε.
Μετά τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη συνέδρων και λίγο πριν αρχίσει τις εργασίες του το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι δεν θα είχε την πλειοψηφία των συνέδρων, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό την πρόθεσή του να ιδρύσει δικό του κόμμα. Παρ’ όλα αυτά ηγήθηκε του όχλου των λίγων οπαδών του, που προκάλεσαν τα επεισόδια έξω από τον χώρο του συνεδρίου. Την επομένη των επεισοδίων ανήγγειλε την ίδρυση του κόμματός του, το οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε ως «δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ» (!), που θα είναι «business friendly».
Με την αναγγελία αυτή του νέου κόμματος και την ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων βουλευτών συντελέστηκε η τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ (Νέα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι έχει απομείνει και κόμμα Κασσελάκη συν ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές και εκείνους που θα τους ακολουθήσουν). Αυτή η τριχοτόμηση, σε συνδυασμό με τα όσα προαναφέρθηκαν και το ενδεχόμενο να απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαξιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ως κόμμα αλλά και ως εκφραστή ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος που τον υποστήριζε.
Η τύχη των τριών αυτών κομματιών του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την ιστορία των κομμάτων μετά τη Μεταπολίτευση, είναι προδιαγεγραμμένη. Το πιθανότερο είναι τα δύο νέα κόμματα, αν δεν μείνουν εκτός Βουλής, να συγκεντρώσουν ένα μικρό ποσοστό ανάλογο εκείνου της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο απαξιωμένος ΣΥΡΙΖΑ, εντελώς αποδυναμωμένος, θα περιοριστεί, στην καλύτερη περίπτωση, σε ποσοστό ανάλογο με εκείνο των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Σχόλια (0)