ΛΑΕ: η σοσιαλιστική υπομονή έχει και τα όριά της… | του Κώστα Λαμπρόπουλου

ΛΑΕ: η σοσιαλιστική υπομονή έχει και τα όριά της… | του Κώστα Λαμπρόπουλου

  • |

Τα πράγματα είναι αρκετά απλά και καθαρά! Γιατί η ΛΑΕ είναι ένα προοδευτικό και αριστερό κόμμα; Επειδή -τελικά- προσβλέπει στο σοσιαλισμό.
Ωραία! Ποιος είναι ο «σοσιαλισμός» σας σύντροφοι της ΛΑΕ; Πως τον φαντάζεστε και πως εσείς τον προτείνεται στην κοινωνία;
Απάντηση δεν δίνετε!

  • του Κώστα Λαμπρόπουλου | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ | red line 

Τι λέτε για το «σοσιαλισμό» στην Πολιτική Απόφαση της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψής σας;
Λέτε ότι: «6. Η ριζοσπαστική, αντιμνημονιακή ανατροπή για την οποία αγωνίζεται η ΛΑ.Ε θα κατακτήσει την κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, ανοίγοντας δρόμο διεξόδου από την κρίση με την εφαρμογή ενός μεταβατικού, φιλολαϊκού προγράμματος μετασχηματισμού του κράτους, της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας. Ενός προγράμματος, που θα ξεκινά από την ακύρωση της λιτότητας, την παύση πληρωμών, την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος αυτών που τον παράγουν και τη στήριξη, αναβάθμιση και αναζωογόνηση της παιδείας και του πολιτισμού, στην προοπτική ενός νέου νικηφόρου σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.».
Το μεταβατικό πρόγραμμα που ευαγγελίζεστε δεν καταλήγει κ’ αν στο «σοσιαλισμό» αλλά μόνο στην προοπτική … ενός «νέου» σοσιαλισμού …

Προσέξτε, τώρα, να δείτε τι σύγχυση επιφέρουν αυτές οι εξεχόντως αγνωστικιστικές διατυπώσεις: Εμμέσως πλην σαφώς, αντιδιαστέλετε το δικό σας «νέο» σοσιαλισμό τον 21ο αιώνα με τον παλιό του 20ου αιώνα, δηλαδή την ΕΣΣΔ. Επομένως, υπάρχουν τουλάχιστον δύο «σοσιαλισμοί», ο παλαιός, δηλαδή εκείνος που ευαγγελίζεται το ΚΚΕ και ο νέος, ο δικός σας! Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την ύπαρξη ενός «τρίτου» σοσιαλισμού. Άρα, «οι» σοσιαλισμοί είναι «άπειροι» και τελικά … «ο» σοσιαλισμός ανύπαρκτος!
Συμπέρασμα: η νεωτεριστική σας ασάφεια κατήργησε εν τοις πράγμασι το «σοσιαλισμό»!
Κάνω λάθος; Γιατί δεν γίνεστε, λοιπόν, πιο συγκεκριμένοι; Σε τι, λοιπόν, διαφέρει ο «νέος» σοσιαλισμός από τον «παλαιό»;

Δεν είστε σε θέση να εξειδικεύεστε τη σοσιαλιστική νεότητα στον 21ο αιώνα επειδή εσείς οι ίδιοι αναγνωρίζετε ότι δεν γνωρίζετε για ποιόν «σοσιαλισμό» αγωνίζεσθε αφού το όλο ζήτημα του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα προϋποθέτει την επανεξέταση του όλου θέματος.

Λέτε, λοιπόν, συγκεκριμένα, ότι: «14. Η ΛΑ.Ε θεωρεί ότι σήμερα, που καλούμαστε να δώσει σκληρή μάχη για να μην ταυτιστεί η Αριστερά με την ήττα και τη συνθηκολόγηση, είναι αναγκαίο να ανοίξουμε, με τον πιο ουσιαστικό αλλά και αυτοκριτικό τρόπο, τη συζήτηση για την Αριστερά και το σοσιαλισμό στον 21ο αιώνα. Η  ΛΑ.Ε, με πλήρη σεβασμό σε όλα τα μεγάλα επιτεύγματα του αριστερού και εργατικού κινήματος στην πατρίδα μας και στον κόσμο, στρατεύεται στον αγώνα για την επανίδρυση της Αριστεράς, κάτι που, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει:

-Επανεξέταση των δρόμων για καινοτόμα και οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμα εγχειρήματα, με ιστορικό ορίζοντα το σοσιαλισμό.
-Επανεξέταση των μορφών και μετασχηματισμών μιας σοσιαλιστικής οικονομίας με προτεραιότητα στον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο των εργαζομένων.».

Αφού δεν έχετε ακόμα μελετήσει -μεταξύ άλλων(!;)- το θέμα του σοσιαλισμού, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχει «σοσιαλισμός» στον 21ο αιώνα; Μπορεί να υπάρχει σοσιαλισμός στον 22ο αιώνα ή -τελικά- και καθόλου σοσιαλισμός αλλά μόνο κομμουνισμός στον 23ο αιώνα!

Αφού, λοιπόν, δεν έχετε ακόμα σχηματίσει την παραμικρή ιδέα γιατί πράγμα τελικά αγωνίζεστε, συνεχίζετε να τσαλαβουτάτε στα λαϊκομετωπικά σχήματα του παρελθόντος σταλινισμού (με το Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα, ο Παντελής Πουλιόπουλος έχει απαντήσει στο ερώτημα αυτό από το 1934) χωρίς ταυτόχρονα να υφίσταται εδώ και δεκαετίες (ούτε αυτό το έχετε αντιληφθεί ακόμα;) ο όρος της όποιας προπολεμικής και σίγουρα μεταπολεμικής ιστορικής επιτυχίας των λαϊκών μετώπων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: η ΕΣΣΔ ως εργατικό κράτος (εξυπακούεται παραμορφωμένο γιατί αλλιώς δεν θα κατέρρεε εν μια νυκτί σα πύργος από κόκκινα τραπουλόχαρτα)!

Βαφτίσατε την «αστικοδημοκρατική επανάσταση», τη «λαϊκή δημοκρατία», του σταλινισμού, «ανθρωπιστική κρίση» και νομίσατε ότι περάσατε με το λεωφορείο του ΕΑΜ από τον 20ο στον 21ο αιώνα!
Επομένως, κι’ αυτό είναι το θλιβερό δυστύχημα δημιουργείτε την ψευδαίσθηση ότι μάχεστε για κάτι που θα λύσει το άμεσο πρόβλημα της κοινωνίας με τρόπο ταυτόχρονα που θα ανοίξει το δρόμο σε κάτι άλλο που η κοινωνία χρειάζεται και όλοι εμείς θέλουμε, όταν αυτό που κάνετε είναι να προκαλείτε -με την αδυναμία και ανικανότητα πολιτικού διαχωρισμού σας από τη μικροαστική τάξη- απανωτές ήττες που έχουν πλέον διαλύσει το κίνημα, το όχημα αυτής της μετάβασης!

Για ποια ήττα μιλάω; Για τη συντριπτική ήττα σας πρώτα εντός και μετά εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που εσείς οι ίδιοι είχατε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να νομιμοποιήσετε στη συνείδηση της κοινωνίας ως φορέα της μετάβασης στο σοσιαλισμό δια μέσου του (αστικοδημοκρατικού) προγράμματος της Θεσσαλονίκης με μπροστάρη τον αχυράνθρωπό σας (δικό σας; δικό τους; όλων σας; του σοσιαλισμού σας;), Αλέξη Τσίπρα.

Certainly, he is a pretty face…
Yea, … but with a pretty face you go to the Facebook not to socialism!!!