Τουρκία: η αυτοχειρία | του Κώστα Λαμπρόπουλου

Τουρκία: η αυτοχειρία | του Κώστα Λαμπρόπουλου

 

Η Τουρκία αυτοκτόνησε.
Πρώτα αυτοκτόνησε το κράτος.
Μετά αυτοκτόνησε το πολίτευμα.
Τώρα αυτοκτονεί η κοινωνία.

  • του Κώστα Λαμπρόπουλου | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ | red line 

Το πραξικόπημα, ως πράξη, διέλυσε την καθεστηκυία ιεραρχία στο στράτευμα. Έφερε σε σύγκρουση ζωής και θανάτου το ένα ένοπλο σώμα του κράτουςμε το άλλο, τη μία μονάδα με την άλλη, τον ένα βαθμό με τον άλλο,τα κράτη με τα (βοηθητικά) παρακράτη τους. Το κράτος, ως η πεμπτουσία του έθνους,απλώς αυτοκτόνησε!

O επικεφαλής του κράτους, ο Ερντογάν, είναι ένα περιπλανώμενο φάντασμα του διαδικτύου που δεν μπορεί να κατοικοεδρεύσει στον μεγαλόπρεπο Λευκό Οίκο του στην Άγκυρα επειδή τον κυνηγάνε, όχι οι ερινύες∙ αυτές κυνηγάνε τους Έλληνες, αλλά οι ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού που πριν λίγες μόνο ημέρες ήταν ο δικός του στρατός.

Αυτός ο στρατός δεν υπάρχει πιά. Ο στρατός είναι εντελώς διαλυμένος, διαιρεμένος, ανασφαλήςκαι επισφαλής αλλά και εκδικητικός. Ποιος προστατεύει την Τουρκία όταν αναζητά αριστερά – δεξιά φυγάδες, αποστάτες, ελικόπτερα, αεροσκάφη και πλοία; Ποιος θα προστατεύσει την Τουρκία από το εκδικητικό μένος των μέχρι πρότινος προστατών της; Το φάντασμα του διαδικτύου με τους παρακρατικούς του ΑKPενισχυμένους με δημεγέρτες μουλάδες;

Οι βιαιοπραγίες και ο εξευτελισμός των συλληφθέντων πραξικοπηματιών από τους παρακρατικούς του AKP και η παράνομη μαζική εκκαθάριση του κράτους (στρατός, αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες, δικαστικό σώμα, δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, ΜΜΕ, κοκ.) από τους αντιφρονούντες, πραγματικούς ή δήθεν, ολοκλήρωσαν διαδοχικά και συμμετρικά ως προς την προγενέστερη πραξικοπηματική πράξη την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.Το στρατιωτικό πραξικόπημα συμπληρώθηκε με το κυβερνητικό πραξικόπημα. Βεβαίως, αυτό αποκορυφώνεται και επανανομιμοποιείται με την κήρυξη Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης τρίμηνης διάρκειας. Η δημοκρατία, ως εκλεγμένη διακυβέρνηση κράτους δικαίου, απλώς αυτοκτόνησε με ένα δίπρακτο έργο δύο διαδοχικών πρωταγωνιστών!

Η απηνείς μαζικές διώξεις που εξαπέλυσε το φάντασμα του διαδικτύου δεν πρόκειται να έχουν -με την κρατική μηχανή διαλυμένη- το επιθυμητό κατασταλτικό αποτέλεσμα επί της κοινωνίας. Αντίθετα, εφόσον υπερβούν μια κρίσιμη (και άγνωστη για το συγγραφέα του παρόντος) μάζα, θα προκαλέσουν την επιβιωτική διαφυγή των καταδιωκόμενων στην ένοπλη αντίσταση όταν μάλιστα στις γραμμές τους περιλαμβάνονται επαγγελματίες στρατιωτικοί και εκπαιδευμένοι κληρωτοί. Το ενδεχόμενο αυτό κάνει, φυσικά, τη CIAνα τρίβει τα χέρια της με απέραντη ικανοποίηση.

Εάν η ένοπλη αντίσταση είναι προς το παρόν ένα ενδεχόμενο, η καταστολή των Κούρδων είναι πραγματικός εμφύλιος πόλεμος εάν οι Κούρδοι θεωρηθούν τούρκοι πολίτες όπως και τυπικά είναι. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πόλεμος κατακτητικός, ιμπεριαλιστικός. Ο πόλεμος επεκτάθηκε στο Νότο, στη Συρία όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται τουλάχιστον μέχρι σήμερα ενάντια στον ISIS αλλά και μαζί του.

Η αρτιμέλεια της τουρκικής επικράτειας απειλείται από το συγκροτούμενο κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία. Αυτός είναι και ο απώτατος λόγος που η κάθε εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση προτιμά να συνορεύει με ένα ισλαμικό χαλιφάτο παρά με ένα κουρδικό εθνικό κράτος όταν μάλιστα αυτό επεκτείνεται, φιλοδοξεί ή σκοπεύει να επεκταθεί,  στη Νοτιο-ανατολική περιφέρειά της.

Απεναντίας, ένα στρατιωτικό καθεστώς -υπόλογο μόνο στους Αμερικανούς- θα μπορούσε πολύ εύκολα με τον χαρακτηριστικό επαγγελματικό  τεχνοκρατικό αυταρχισμό που διακρίνει αυτού του τύπου τα καθεστώτα να συντρίψει τον ISIS από την μια και από την άλλη να προκαλέσει -μέσω πράξεων και παραλείψεων- μια γενικευμένη εξέγερση στις πλειοψηφικά κουρδικές περιοχές που στη συνέχεια θα ήταν αδύνατο να καταστείλει.

Ο στρατός θα ολοκλήρωνε έτσι την ενδογενή κεμαλική αποστολή του: το σχηματισμό ενός εθνοτικά αμιγούς τουρκικού έθνους και κράτους. Αφού, εν προκειμένω, δεν είναι δυνατό με εθνοκάθαρση ας γίνει με απόσχιση!

Κατ’ αντιδιαστολή, η λαϊκή διακυβέρνηση Ερντογάν έχει ενσταλαγμένο τον κληρονομημένο οθωμανικό ιμπεριαλισμό στην όποια απόχρωση του ισλαμισμού συγκυριακά αποφέρει περισσότερες ψήφους.

Βρίσκεται συνεπώς σε δομική σύγκρουση με την ισλαμική κοσμικότητα στις διάφορες διαβαθμίσεις της, μια εκ των οποίων εκφράζεται από τον  Γκιουλέν, πρώην ιμάμη και μέντορα του Ερντογάν, που φιλοξενείται στις ΗΠΑ και μια άλλη από τους αλεβίτες (10%-30% του πληθυσμού).

Τέλος, ο εμφύλιος πόλεμος εκτός από κοινωνικός, εθνοτικός και θρησκευτικόςείναι και ταξικός. Η κοσμική και κοσμοπολίτικη αστική τάξη συγκρούεται με την ισλαμολάγνα μικροαστική τάξη για τα δημόσια έργα και τις κρατικές προμήθειες. Στο μέσο μετέωρη και πολιτικά απούσα η εργατική τάξη.

Ο Δείκτης των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Ιουλίου μειώθηκε κατά 9,6%. Δεν πρόκειται για καμία καταστροφή. Μάλλον πρόκειται για έμπρακτη εκδήλωση ανησυχίας.

Η τουρκική λίρα από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Ιουλίου υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ μόλις κατά 2,2%. Ένα μικρό φιλοδώρημα στους Ευρωπαίους για την υπομονή τους.

Η αστική τάξη φαίνεται να εκτιμά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν αποδυναμώθηκε από τις εξελίξεις.Κατά συνέπεια, φαίνεται να πιστεύει ότιείναι δυνατός ο συμβιβασμόςτων αντιμαχόμενων μερών (υπό τη πλουσιοπάροχη διαιτητική αιγίδα της) και να εμφανίζεται πρόθυμη να μεσολαβήσει για να πετύχειο συμβιβασμός … που αυτή θέλει (προκειμένου να συνεχίσει τις δουλειές της όπως και πριν). Δυστυχώς θα απογοητευτεί. Οι αντιμαχόμενοι είναι πιά πάρα πολλοί για να ομονοήσουν κάπου και κάπως. Δεν υπάρχει πλέον πριν. Τώρα υπάρχει μόνο το μετά.

Παράρτημα χαρτών και διαγραμμάτων

Κουρδικές περιοχές στην Τουρκία, Συρία και Ιράκ | Πηγή 1 |
Διασπορά Κούρδων και Αλεβιτών στην Τουρκία | Πηγή 2 |
Ισοτιμία Ευρώ ως προς τη λίρα Τουρκίας – EURTRY | Πηγή 3 |
Δείκτης 100 Τιμών Μετοχών – XU100:IND | Πηγή 4 |

ΠΗΓΕΣ


[1]https://www.google.gr/search?q=kurds+in+syria&biw=1366&bih=651&tbm=isch&imgil=EhWbTuSi8NycJM%253A%253BTc__uugL4VK6LM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fposkok.info%25252Fwp%25252Fkurds-in-syria-demographics%25252F&source=iu&pf=m&fir=EhWbTuSi8NycJM%253A%252CTc__uugL4VK6LM%252C_&usg=__KFOJ9SSzlG8fu_6Xdi_IewAo8Lg%3D&ved=0ahUKEwjeoJ_j4IPOAhUHaxQKHeteDKQQyjcIQw&ei=b1SQV56tNIfWUeu9saAK#imgrc=EhWbTuSi8NycJM%3A

[2]https://www.google.gr/search?q=alawite+turkey+map&biw=1366&bih=651&tbm=isch&imgil=3FTrFoFCVwLgAM%253A%253B7aRu2AWxvKo7ZM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fdefence.pk%25252Fthreads%25252Firanian-chill-thread.283137%25252Fpage-1641&source=iu&pf=m&fir=3FTrFoFCVwLgAM%253A%252C7aRu2AWxvKo7ZM%252C_&usg=__B-olTr_XCc7RooX6c9ZF03sKDRo%3D&ved=0ahUKEwiNj9fy7IPOAhXLNxQKHb3HBzcQyjcITg&ei=JWGQV83oG8vvUL2Pn7gD#imgrc=3FTrFoFCVwLgAM%3A

[3]http://www.bloomberg.com/quote/EURTRY:CUR

[4]http://www.bloomberg.com/quote/XU100:IND