Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη διάσπαση της ΝΔ; | του Κώστα Λαμπρόπουλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη διάσπαση της ΝΔ; | του Κώστα Λαμπρόπουλου

  • |

Είναι αυτονόητο ότι ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε κι’ αν γίνουν, ερχόμενη πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει τερματίζοντας δεύτερος.

  • του Κώστα Λαμπρόπουλου | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ | red line 

Το μόνο ζητούμενο των επόμενων εκλογών είναι εάν η ΝΔ θα κερδίσει εκτός της πρώτης θέσης και την απόλυτη, επίσης, κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι να επιχειρήσει να την διασπάσει ή / και να συμβάλλει -παραμετρικά- στην αυτοδιάσπασή της.

Η ΝΔ αποτελείται από τη συνάρθρωση τριών ιδεολογικών, πολιτικών και ταξικών συνιστωσών.

Η πρώτη είναι το Φιλελεύθερο Κέντρο υπό τον νυν Πρόεδρό της κ. Μητσοτάκη. Η «καθώς πρέπει κοινωνία» και η προνομιούχος μισθωτή εργασία συγκεντρώνονται στις γραμμές του. Στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ του Δεκεμβρίου 2015, το 28,5%των 404.078 που ψήφισαν εγκύρως προτίμησε τον κ. Μητσοτάκη έναντι των συνυποψηφίων του.

Η δεύτερη είναι εκείνη του «Κοινωνικού Φιλελευθερισμού» που νοείται ως φιλολαϊκός κρατικός παρεμβατισμός στο πλαίσιο μιας μεικτής οικονομίας της αγοράς κατ’ αντιδιαστολή του «Ατομικού Φιλελευθερισμού».Η συνιστώσα τοποθετείται στα “αριστερά” του κου Μητσοτάκη και ταξικά αναφέρεται στα μικροαστικά και λαϊκά στρώματα (που επιζητούν κρατική προστασία ή / και εισοδήματα).

Η συνιστώσα αυτή αναφέρεται στον κ. Καραμανλή χωρίς, όμως, αυτός να έχει ποτέ, από την απομάκρυνσή του από την προεδρεία της ΝΔ μέχρι και σήμερα, αυτοπροσδιοριστεί ως ο εμπνευστής της. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις αξίες και την ιδεολογία του “αυθεντικού” καραμανλισμού αναφέρεται και -επί το χριστιανικότερο- ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης καθώς και -επί το εθνικότερο- ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Καμμένος και οι πέριξ αυτού βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ. Ο σημαντικότερος τρέχον αυτοπροσδιορισμός της τάσης αυτής είναι η αντιμνημονιακή πεποίθησή της.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ του Δεκεμβρίου 2015, το 20,3% των 404.078 που ψήφισαν εγκύρως  προτίμησε τον κ. Τζιτζικώστα έναντι των συνυποψηφίων του.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το 2014 ο κ. Τζιτζικώστας εξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του κου. Καρατζαφέρη, των Ανεξάρτητων Ελλήνων του κου. Καμμένου και της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό του κου. Πολύδωρα ενάντια στον υποψήφιο της ΝΔ κ. Ιωαννίδη.

Η τρίτη είναι εκείνη του Αντικομουνιστικού Φιλελευθερισμού. Τα πιο προβεβλημένα στελέχη είναι οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης. Η συνιστώσα τοποθετείται στα “δεξιά” του κου Μητσοτάκη και ταξικά αναφέρεται συλλήβδην στην εγχώρια «απελευθερωμένη από το κράτος επιχειρηματικότητα» ως μετωνυμία του μεγάλου και διεθνούς κεφαλαίου. Στις παρυφές του κόμματος δραστηριοποιείται ο κ. Τζήμερος με τη Δημιουργία Ξανά!. Ο σημαντικότερος τρέχον αυτοπροσδιορισμός της τάσης αυτής είναι η φιλομνημονιακή πεποίθησή της.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ του Δεκεμβρίου 2015, το 11,4% των 404.078 που ψήφισαν εγκύρως  προτίμησε τον κ. Γεωργιάδη έναντι των συνυποψηφίων του

Τέλος, υπάρχει και ο όγκος του κομματικού μηχανισμού ως αυτοσυντηρούμενης γραφειοκρατικής συσσωμάτωσης που πάντοτε ακολουθεί / συμπαρατάσσεται -με τις συνήθεις τριβές- με τον εκάστοτε νικητή εκ των υπολοίπων.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ του Δεκεμβρίου 2015, το 39,8% των 404.078 που ψήφισαν εγκύρως  προτίμησε τον κ. Μεϊμαράκη έναντι των συνυποψηφίων του

Μεταξύ των συνιστωσών, των στελεχών του κόμματος και της κομματικής βάσης υπάρχουν, φυσικά, μη κενές τομές που συγκροτούν ρευστές ομάδες εντός και εκτός κομματικής δομής ειδικότερων προσωπικών πολιτικών στοχοθεσιών και πολυποίκιλων συμφερόντων.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι ταξικά, ιδεολογικά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συγγενής με τον καραμανλισμό εντός, πέριξ και εκτός της ΝΔ. Το «κοινωνικό» τους ενώνει και ο «φιλελευθερισμός» που τους χωρίζει είναι κάθε φορά διαπραγματεύσιμος επί τούτου.

Η προσυννενοημένη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον αριστερό καραμανλισμό του κ. Καμμένου τον Ιανουάριο 2015 και ο επαναληπτικός σχηματισμός της συγκυβέρνησής τους το Σεπτέμβριο 2015 δηλώνει με απόλυτη σαφήνεια όχι μόνο την ιδεολογικο-πολιτική σύμπτωση σε μια σειρά κρίσιμων τομέων αλλά επίσης και την πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να αποστασιοποιηθεί σκόπιμα από την θεωρούμενη φιλομνημονιακή κομματικά οργανωμένη έκφραση της κεντρο-αριστεράς (γιατί στο προσωπικό επίπεδο, πλήθος αντιμνημονιακών στελεχών του χώρου συμμετέχουν στη μνημονιακή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

Η (βαρουφάκειος) «ήττα» στην 6μηνη αντιμνημονιακή πάλη της πρώτης συγκυβέρνησής τους δικαιολογεί τον κοινό μνημονιακό συμβιβασμό τους στη δεύτερη συγκυβέρνησή τους. Όπως, όμως, όλοι οι  συμβιβασμοί, έτσι κι’ αυτός, είναι προσωρινός. Με τα όπλα παρά πόδας, λοιπόν …

Ενδιαμέσως των δύο διαδοχικών συγκυβερνήσεων η επιλογή, πρόταση και υπερψήφιση του κου. Παυλόπουλου, πιστού αλλά και άβουλου μόνιμου συνεργάτη του κ. Καραμανλή, ως Προέδρου της Δημοκρατίας από την συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτύπωσε εμπράκτως κατ’ ελάχιστο την πρόθεση διαμόρφωσης ενεργού πολιτικής σχέσηςγενικά με την καραμανλική συνιστώσα της ΝΔ και ειδικά με τον άνθρωπο πίσω από τον κ. Παυλόπουλο, τον κ. Καραμανλή.

Υπενθυμίζονται δύο γεγονότα αναφορικά με τον κ. Παυλόπουλο:

Πρώτο, ο κ. Παυλόπουλος ως ο αρμόδιος -και πρακτικά μόνιμος- Υπουργός Εσωτερικών την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 διενήργησε την «γαλάζια κοινωνικοποίηση του κράτους» με την πρόσληψη 865.132 νέων δημοσίων υπαλλήλων[i].Συνεπώς, η επιλογή και εκλογή Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας καθησύχαζεεπίσης τους νεοπροσληφθέντες απ΄ αυτόν δημόσιους υπαλλήλους για την ασφάλεια του μέλλοντός τους υπό την «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση». Ο κοινωνικός χαρακτήρας του καραμανλικού φιλελευθερισμού προσλάμβανε συγκεκριμένη και πολιτικά επωφελή, ένθεν και εκείθεν, υπόσταση.

Δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης απείχε στις 18 Φεβρουαρίου 2015 από την διαδικασία εκλογής του κου. Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας «επειδή» -κατά δήλωσή του- «δεν ήθελε να τον καταψηφίσει». Τελικά, ο κ. Παυλόπουλος εξελέγη με 233 ψήφους ως ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εάν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία τα πράγματα στο γαλάζιο κόμμακαι την κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει απ’ αυτές θα μείνουν ως έχουν, δηλαδή οι τρείς τάσεις θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο του ίδιου κομματικού σχηματισμού. Το «εθνικό κεφάλαιο Καραμανλής»θα συνεχίσει να διατηρείται αποταμιευμένο στη ΝΔ.

Εάν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές δίχως απόλυτη πλειοψηφία θα συγκυβερνήσει αυτονόητα με το ΠΑΣΟΚ και -εάν χρειαστεί- με το όποιο άλλο κεντρώο κόμμα κατορθώσει να μπει στη Βουλή (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).Η απόδοση του «εθνικού κεφαλαίου Καραμανλής» θα υποστεί απώλεια τόκων. Ενδεχομένως, να υποστεί και ζημιά κεφαλαίου.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις επόμενες εκλογές δίχως -όπως είναι παραπάνω από βέβαιο- να κατακτήσει απόλυτη πλειοψηφία με ποιόν θα συγκυβερνήσει;

Οι ΑΝΕΛ, ύστερα από την μνημονιακή προσαρμογή τους, ακολουθούν ανεπιστρεπτί το δρόμο Καρατζαφέρη προς την πολιτική εξάλειψη. Αυτή η τάση ενισχύει εκλογικά τη ΝΔ. Επομένως, οι ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστη μελλοντική συγκυβερνητική λύση αλλά απεναντίας καθιστούν την επίτευξή της δυσκολότερη.

Επιπλέον, η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα τελεστεί και τυπικά στο επικείμενο συνέδριό του είναι ασύμβατη με την εθνική υπερβολή που έχει ο (πολιτικά άχρηστος πλέον) «κοινωνικός φιλελευθερισμός» του κου. Καμμένου. Η εγκατάλειψη του κου. Καμμένου έχει μόνο οφέλη, πραγματικά για τον κ. Τσίπρα και φαντασιωτικά για τα μέλη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πρόσθετα πραγματικά οφέλη για τον κ. Τσίπρα.

Ο προθυμότερος αλλά και καταλληλότερος συγκυβερνητικός εταίρος είναι -όπως έχει ήδη εμπράκτως αποδειχθεί δις- ο χώρος του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» μέσα στη ΝΔ και γύρω απ’ αυτή. Επομένως, η ΝΔ θα διασπαστεί.

Αν, όμως, η ΝΔ διασπαστεί πριν τις εκλογές -και μπορούν να βρεθούν άπειροι λόγοι και αφορμές γι’ αυτό-η εναπομείνασα ΝΔ δεν θα κερδίσει τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτο κόμμα και θα συγκυβερνήσει με τον επανασυσπειρωμένο σε ίδιο κόμμα «κοινωνικό φιλελευθερισμό» (Καραμανλικοί της ΝΔ, Καμμένος, Τζιτζικώστας, Καρατζαφέρης, Πολύδωρας, κ.α.).

Ύστερα δε από την παραίτηση του κου. Παυλόπουλου από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους π.χ. υγείας, ο κ. Καραμανλής θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για να τον διαδεχθεί. Το «εθνικό κεφάλαιο» Καραμανλής θα έχει πλήρως επενδυθεί στη σωτηρία της χώρας όπως ακριβώς είχε προηγουμένως συμβεί και με το «υποκεφάλαιο Καρατζαφέρης του εθνικού κεφαλαίου» και στη συνέχεια με το «υποκεφάλαιο Καμμένος του εθνικού κεφαλαίου».

Το ελάχιστο, λοιπόν, που έχει να κάνει ο κ. Τσίπρας για να πυροδοτήσειτη δυναμική διάσπασης της ΝΔ που θα ξανανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ φαρδιά – πλατιά την πόρτα της εξουσίαςείναι να διαμορφώσει στο δρόμο προς τις εκλογές ένα σκηνικό σύγκρουσης / ρήξης με τους Θεσμούς που θα ενεργοποιήσει τα «αντιμνημονιακά» αντανακλαστικά που χαρακτηρίζουν επίσης -αν και μόνο φαινομενολογικά όπως έχει αποδειχθεί δις- το χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού κατ’ πολιτική, ιδεολογική και εθνική αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες τάσεις της ΝΔ.

Μετά το επικείμενο συνέδριο σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ η συγκυβερνητική αντιπαλότητα με τους Θεσμούς θα κορυφωθεί. Η όξυνση έχει ήδη αρχίσει … και οι brokersτου «εθνικού κεφαλαίου» έχουν βγει στην πιάτσα οξύνοντας την ιστορική αντίθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα το 2009 που η ανεξάρτητη δικαιοσύνη επανάφερε -εντελώς συμπωματικά- στην επιφάνεια.

Μα ποιο είναι, τέλος πάντων, αυτό το πανταχού παρόν και πάντοτε αόρατο «εθνικό κεφάλαιο»; Το αξίωμα του εγχώριου καπιταλισμού, η πάντοτε απαραβίαστη γαλάζια γραμμή, ότι η «Αριστερά», ή όποια «Αριστερά», δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να βρεθεί μόνη της στην διακυβέρνηση του κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ #3 θα επιχειρήσει, με νύχια και με δόντια, να διατηρηθεί στην κυβέρνηση μόνο και μόνο για να μην μπορεί να κυβερνήσει προς όφελος αυτών που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει …


[i] Νικολέττα Μουτούση  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2013 08:00 | 865.000 γαλάζιες προσλήψεις με τη βούλα Παυλόπουλου!ΕΔΩ